Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: C740 i problemy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

C740 i problemy

Przedwczoraj przeżyłem horror. W moim 2 miesięcznym OLKU c740 padło oprogramowanie. Zaczęło się od tego, że podczas pracy nacisnąłem przycisk kasowania zdjęcia, a aparat na to przełączył mi podgląd z ekraniku lcd na wizjer. Ponowne naciśnięcie powodowało przełączenie na lcd. Za chwilę już nie działał przycisk do lampy, a naciśnięcie przycisku makro spowodowało zrobienie zdjęcia. Wyłaczyłem go właczyłem, dalej to samo. No to zrobiłem reset w menu serwisowym (chyba tak sie nazywa, to z otwartą klapką pamięci) niestety jeszcze gorzej, teraz przestało działać menu podstawowe. no to jeszcze raz reset, dalej nic. Wyjąłem baterie na ok. godzinę, po godznie właczylem- nie działał tylko przycisk "kasuj". Zostawiłem go na noc bez baterii, rano włączam, przycisk "kasuj" jak nie działal tak nie działa, tzn. dalej przełacza podgląd. No to dałem mu reset, dalej nic. Więc nasisnąłem "kasuj" z 10x- uwaga aparat zaskoczył!!! Do dziś działa bardzo dobrze.
    Tutaj moje pytania. Co w takiej sytuacji się robi, update oprogramowania czy odesłać do serwisu? Jak można zrobić update i czy to powoduję utratę gwarancji? Gdzie należy zadzwonić w celu umówienia się z serwesem, napisałem maila do Eurocoloru, ale jacyś nie kumaci są, nie odpisują. Mam Eurogwarancję podbitą w Polsce wraz z fakturą VAT. Myślę, ze nie powinni tutaj robić problemu.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Eurocolor na maila Ci nie odpowie, predzej bedzie jak zadzwonisz...
    Poza tym prawdopodobnie przyczyna bylo zawilgocenie elektroniki. Stad te wariacje aparatu. Jezeli teraz Ci chodzi bez problemu, to znaczy ze nie jest to oprogramowanie, bo w ogole by nie ruszyl. Pewnie osuszyl sie i jest ok. Juz wielu uzytkownikow pisalo o takim zachowaniu sie i powodem byla wilgoc. Podaj wersje firmware, to sobie zanotuje
    http://explora.koszalin.art.pl
    C-740UZ(+) + [128+64+16MB]xD + [UV SHMC + POLAR CIR. + NDx4] 52mm

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    wilgoć na 100 % odpada, bo od tygodnia aparat nie był nawet używany poza domem, ja stawiam na elektronikę, bo wiem że takie rzeczy się mogą dziać. Swego czasu przeprogramowywałem telefony Nokia i gdy źle było wgrane oprogramowanie no to działo się podobnie. oprogramowanie v754u2-85

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Zamontowałem dzień wczesniej tuleję z filtrem, moze to miało jakiś wpływ? Ale jaki? Swoją drogą ciekawi mnie gdzie uciaka powietrze podczas wysuwania obiektywu? Obiektyw działa jak tłoczek, z przodu filtr dosyć dobrze uszczelnia i gwint tuleji również, więc jedyna możliwość to do środka aparatu.

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    wilgoć na 100 % odpada, bo od tygodnia aparat nie był nawet używany poza domem, ja stawiam na elektronikę, bo wiem że takie żeczy się mogą dziać. Swego czasu przeprogramowywałem telefony Nokia i gdy źle było wgrane oprogramowanie no to działo się podobnie. oprogramowanie v754u2-85
    Od ponad roku sledze tego typu zdarzenia weryfikujac wersje firmware i dziwne przypadki tego modelu c740... Ogolnie rzecz biorac, sporo mankamentow powstaje spowodu wilgoci i uszkodzen mechanicznych, ktore mniej lub bardziej sa powodem uszkodzenia elektroniki. Przypadek jaki opisujesz z moich doswiadczen nie wystepowal w wersjach firmware v754u-83, v754u-82 i tym z PictBridge v754e-85-D01... W tych nowych wersjach OSTATNICH byc moze jest jakis feler, ktory wychodzi przy jakims zachowaniu sie danej funkcji. Wymiana firmware'u moze byc pomocna jednak zazwyczaj na wersje wyzsza a nie nizsza. Najstabilniejsza wersja jest wersja PELNA v754u-83, ktora takze wspolpracuje z CameraControllerem. Jednak prawdopodobnie w Eurokolorze nie beda cofac sprzetu na nizsza wersje. Szczegolnie za np. C745 i nowsze wersje c740 mialy "male" zmiany w elektronice, ktore niby nie powinny wplywac na ich chodliwosc. Co niestety byc moze nie jest takie oczywiste. Swego czasu byl poruszany watek w innym serwisie o wersjach c740 i c745 po serwisowych po ponownym przegladzie z nowa gwarancja... Hmmm

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Na razie chodzi, jak się sytuacja powtórzy to będę go reklamował. Może ktoś jeszcze kto ma 740 opisze jaki ma firmware i czy były jakieś problemy?

Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    ... Może ktoś jeszcze kto ma 740 opisze jaki ma firmware i czy były jakieś problemy?
    Z ciekawosci takze bym zweryfikowal ten temat i tego typu usterke...
    Byc moze sie to pokrywac z moimi spostrzezeniami... Coz, poczekamy i zobaczymy komu jeszcze sie to przytrafilo, chyba ze to byl przypadkowy wybryk sprzetu lub moze dana seria tak ma...

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Odnosnie tego, gdzie sie powietrze rozchodzi: Jest tam zastosowany gwint metryczny, a nie jest on z powodow technologicznych gwintem szczelnym. Dodatkowo, nie mysle, zeby strefa miedzy obiektywem a obudowa obiektywu byla hermetyczna. Skoro obiektyw sie wysuwa, to po jego czesci wewnetrznej powstawaloby podcisnienie. Ogolnie wg mnie nie ma problemu z czyms takim jak sczelnosc czy nieszczelnosc tuleji.

Jesli sie myle, niech mnie ktos poprawi.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    tak dla statystyki, ja mam 740 i v754u-84 i jak dotychczas bez problemów
    pzdr Zyggy
    -------------
    C740UZ, 16MB, 128MB, tuleja, UV Hoya HMC, CIR-PL Marumi MC-WPC, Velbon 888DX

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam OLKA 740 firmware v754-2-85 narazie żadnych problemów Aparat wyprodukowany W JAPONI. Mam go od niedawna zobaczymy co będzie dalej