Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?
Może ktoś ma doświadczenia w temacie i oświeci mnie jeszcze w następujących kwestiach:
- czy sigma 105 albo 150 będzie działać z pierścieniem EX-25, a jeśli tak to na jakie powiększenie można liczyć?
- czy do powyższych modeli da się zamontować w jakis sposób lampę pierścieniową Olympusa albo Metza?
pzdr
Alexander
Podsumowując chyba skuszę się na raynoxa raz ze względów finansowych po drugie wydaje mi się że z M42 trzeba już nabrać jakiegoś doświadczenia fotograficznego którego niestety mi brakuje (ale pracuje nad tym) Dziękuje bardzo klubowiczom za porady i rzeczową rozmowę (ANDRE77) Prosiłbym także o porady dotyczące o stronę tech wykonywania fotek makro (coś w stylu jak dopaść ROBAKA) przysłona czas pora dnia... -jakieś interesujące strony www albo wasze własne doświadczenia DZIĘKI
HrabiaMiod dobrze radził kup ZD 35 a będziesz miał i makro, prawda, że w ciemnych miejscach AF się gubi ale to jest do pokonania. Robert1088 nie czytałem wszystkich postów ale do obiektywu z po za 4/3 musisz dokupić przejściówkę a to wydatek ok. 200 zł (z potwierdzeniem ostrości). Mam wrażenie, że kupisz obiektyw z po za 4/3 oraz dendelion a po 2 m-cach kupisz ZD 35! Sam to przechodziłem!
Pozdrawiam
Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty
Nie chcę nić ujmować ZD 35mm, to świetny, bardzo ostry, obiektyw w przystępnej cenie. Przyznam jednak, że łatwiej mi było podejść żywego, nieoswojonego motyla z ZD 40-150mm + MCON-35 i statywem niż ze wspomnianą 35-tką. Jedna sprawa to straszenie stworzenia "okiem" obiektywu, a druga to rzucanie nim cienia na modela.
Druga strona medalu jest taka, że gdy tak przemierzałem łąkę z aparatem na statywie i usiłowałem ustawić się w odległości ok. 30-35cm od obiektu, to miałem wrażenie, że potrząsam nie pojedynczymi trawami, ale całymi zielonymi hektarami.
Bez wątpienia oba rozwiązania wymagają cierpliwości.
Robert1088, pora dnia? Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w fotografii ale powiem Ci, że świt to niezwykle widowiskowa pora dnia. Owady są jeszcze trochę leniwe, często pokryte rosą, a światło jak z bajki. Kilka razy przyłapałem się na tym, że zamiast robić zdjęcia, stałem z mało inteligentnym wyrazem twarzy i podziwiałem to codzienne, pospolite i niedoceniane zjawisko jakim jest wschód słońca.
PS: Dziwi mnie ogromnie, że system posiadający niemal idealne rozwiązania do makro fotografii, nie wykorzystuje drzemiącego w nim potencjału. I to przez brak obiektywu, ze skalą odwzorowanie 1:1, który pozwoliłby zachować rozsądną odległość obiektową. Przecież takie niedrogie "cudo", o ogniskowej ok. 100mm, f/4.0 albo i ciemniej (po co w makro 1.4, 2.0?, a 100mm do portretu to chyba trochę dużo) wespół z LiveView, obracanym LCD i skuteczną stabilizacją w body musiałoby podbić świat.
Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?
Hym... a moze by tak sympatycy makro mogli podzielić sie info o swoim sprzęcie wraz z np. jednym zdjeciem (byle nie crop) co dzięki ich zestawowi można uzyskać? Mozę wtedy kazdy, kto chciałby zająć sie tematem miałby pogląd na to co można zdziałać i czym - ceny za ów zestawy każdy by juz sobie znalazł w necie![]()
Witam
Poniżej linki do zdjęć wykonanych zestawem E-400, ZD 40-150mm f/4.0-5.6, MCON-35. No i statyw. Pełne kadry, wywołane w Olympus Master (ostrość +1), poprawione "krzywymi" w Photoshopie. Pliki powinny zawierać kompletne dane EXIF. We wszystkich przypadkach odległość od obiektu to ok. 30-35cm. We wszystkich przypadkach korzystałem z autofokusa.
1. Ważka - widoczny dosyć spory szum, to efekt niedoświetlenia o jakieś 0,7 EV.
2. Ważka - zdjęcia 2 i 3 wykonane niemal z tego samego miejsca. Zamieszczam by pokazać różnice w powiększeniu przy ogniskowych 110mm i 150mm.
3. Ważka.
4. Konik polny (nie wiem czy to fachowa nazwa)
Pozdrawiam
40-150 + dcr250 najlepszy zestaw za te pieniądze jaki miałem przyjemność używać.
35mm byłby fajny, gdyby nie dystans, który utrudnia doświetlenie i płoszy nawet najbardziej niemrawe owady.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether