Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 79

Wątek: Tanie makro

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 2em Zobacz posta
    To i ja się podłaczę skoro temat żyje. Ktoś wspomniał o starym manulanym Idustorze. W wielu miejscach w sieci czytałem, że idustory to właśnie świetne szkła do makro? ktoś wie czemu?
    z tego co wyczytałem to:
    piękna plastyka, rewelacyjne kontrasty i rozdzielczość, bdb powłoki antyrefleksyjne MC, bdb praca pod światło i ostrzenie od 30 cm co pozwala uzyskać skalę 1:2
    minus to rozrzut jakościowy, trzeba dobry trafić
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi Awatar Alex-ander
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

sigma 105

Może ktoś ma doświadczenia w temacie i oświeci mnie jeszcze w następujących kwestiach:
    - czy sigma 105 albo 150 będzie działać z pierścieniem EX-25, a jeśli tak to na jakie powiększenie można liczyć?
    - czy do powyższych modeli da się zamontować w jakis sposób lampę pierścieniową Olympusa albo Metza?
    pzdr
    Alexander

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Podsumowując chyba skuszę się na raynoxa raz ze względów finansowych po drugie wydaje mi się że z M42 trzeba już nabrać jakiegoś doświadczenia fotograficznego którego niestety mi brakuje (ale pracuje nad tym) Dziękuje bardzo klubowiczom za porady i rzeczową rozmowę (ANDRE77) Prosiłbym także o porady dotyczące o stronę tech wykonywania fotek makro (coś w stylu jak dopaść ROBAKA) przysłona czas pora dnia... -jakieś interesujące strony www albo wasze własne doświadczenia DZIĘKI

| OlyJedi Awatar MarekM
    Mieszka w
    Warta
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zd 35

HrabiaMiod dobrze radził kup ZD 35 a będziesz miał i makro, prawda, że w ciemnych miejscach AF się gubi ale to jest do pokonania. Robert1088 nie czytałem wszystkich postów ale do obiektywu z po za 4/3 musisz dokupić przejściówkę a to wydatek ok. 200 zł (z potwierdzeniem ostrości). Mam wrażenie, że kupisz obiektyw z po za 4/3 oraz dendelion a po 2 m-cach kupisz ZD 35! Sam to przechodziłem!
    Pozdrawiam
    Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie chcę nić ujmować ZD 35mm, to świetny, bardzo ostry, obiektyw w przystępnej cenie. Przyznam jednak, że łatwiej mi było podejść żywego, nieoswojonego motyla z ZD 40-150mm + MCON-35 i statywem niż ze wspomnianą 35-tką. Jedna sprawa to straszenie stworzenia "okiem" obiektywu, a druga to rzucanie nim cienia na modela.
    Druga strona medalu jest taka, że gdy tak przemierzałem łąkę z aparatem na statywie i usiłowałem ustawić się w odległości ok. 30-35cm od obiektu, to miałem wrażenie, że potrząsam nie pojedynczymi trawami, ale całymi zielonymi hektarami.
    Bez wątpienia oba rozwiązania wymagają cierpliwości.

Robert1088, pora dnia? Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w fotografii ale powiem Ci, że świt to niezwykle widowiskowa pora dnia. Owady są jeszcze trochę leniwe, często pokryte rosą, a światło jak z bajki. Kilka razy przyłapałem się na tym, że zamiast robić zdjęcia, stałem z mało inteligentnym wyrazem twarzy i podziwiałem to codzienne, pospolite i niedoceniane zjawisko jakim jest wschód słońca.

PS: Dziwi mnie ogromnie, że system posiadający niemal idealne rozwiązania do makro fotografii, nie wykorzystuje drzemiącego w nim potencjału. I to przez brak obiektywu, ze skalą odwzorowanie 1:1, który pozwoliłby zachować rozsądną odległość obiektową. Przecież takie niedrogie "cudo", o ogniskowej ok. 100mm, f/4.0 albo i ciemniej (po co w makro 1.4, 2.0?, a 100mm do portretu to chyba trochę dużo) wespół z LiveView, obracanym LCD i skuteczną stabilizacją w body musiałoby podbić świat.

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    Podsumowując chyba skuszę się na raynoxa raz ze względów finansowych po drugie wydaje mi się że z M42 trzeba już nabrać jakiegoś doświadczenia fotograficznego którego niestety mi brakuje (ale pracuje nad tym) Dziękuje bardzo klubowiczom za porady i rzeczową rozmowę (ANDRE77) Prosiłbym także o porady dotyczące o stronę tech wykonywania fotek makro (coś w stylu jak dopaść ROBAKA) przysłona czas pora dnia... -jakieś interesujące strony www albo wasze własne doświadczenia DZIĘKI
    http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-317-0.php
    http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...i-poradnik.htm
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hym... a moze by tak sympatycy makro mogli podzielić sie info o swoim sprzęcie wraz z np. jednym zdjeciem (byle nie crop) co dzięki ich zestawowi można uzyskać? Mozę wtedy kazdy, kto chciałby zająć sie tematem miałby pogląd na to co można zdziałać i czym - ceny za ów zestawy każdy by juz sobie znalazł w necie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Poniżej linki do zdjęć wykonanych zestawem E-400, ZD 40-150mm f/4.0-5.6, MCON-35. No i statyw. Pełne kadry, wywołane w Olympus Master (ostrość +1), poprawione "krzywymi" w Photoshopie. Pliki powinny zawierać kompletne dane EXIF. We wszystkich przypadkach odległość od obiektu to ok. 30-35cm. We wszystkich przypadkach korzystałem z autofokusa.

1. Ważka - widoczny dosyć spory szum, to efekt niedoświetlenia o jakieś 0,7 EV.

2. Ważka - zdjęcia 2 i 3 wykonane niemal z tego samego miejsca. Zamieszczam by pokazać różnice w powiększeniu przy ogniskowych 110mm i 150mm.

3. Ważka.

4. Konik polny (nie wiem czy to fachowa nazwa)

Pozdrawiam

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    40-150 + dcr250 najlepszy zestaw za te pieniądze jaki miałem przyjemność używać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    35mm byłby fajny, gdyby nie dystans, który utrudnia doświetlenie i płoszy nawet najbardziej niemrawe owady.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether