Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: Tanie makro

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    A to moje pseudo makro (ale wstyd) robione ZD 15-54 (sam obiektyw) nic nie kadrowałem -dlatego właśnie szukam "taniego makro" No i umiejętności jeszcze nie te
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7162941.JPG
Wyświetleń:	418
Rozmiar:	260,9 KB
ID:	16197  
    Ostatnio edytowane przez robert1088 ; 30.04.09 o 20:19

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Pelargonia Holenderska + obiektyw Wołna MC9 100% kadru.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wołna 01.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	127,6 KB
ID:	16201   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wołna 02.jpg
Wyświetleń:	395
Rozmiar:	140,3 KB
ID:	16202  
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    70-300 z Raynoxem.

http://lh3.ggpht.com/_9DgELDarGdw/SQ...0/P8301716.JPGhttp://lh6.ggpht.com/_9DgELDarGdw/SK...orowamucha.jpgTo jest chyba prawie maksymalne powiększenie (maksymalne to wielkość kratki w zeszycie), głowa szerszenia, tylko do oceny powiększenia, bo kompletnie nie wyszło poza tym. Przesłona jest f22, mimo to nawet za dużo dyfrakcja nie zjadła:

http://lh6.ggpht.com/_9DgELDarGdw/SJ.../horneteye.JPGhttp://lh3.ggpht.com/_9DgELDarGdw/Sd...owane-mini.JPGNiestety prześwietlone, jest na 70mm, brakuje trochę możliwości oddalenia, przy większych owadach muszę kombinować w inny sposób (ostatnio podpinam Raynoxa do Takumara):
    http://lh3.ggpht.com/_9DgELDarGdw/Sf...0/P4254806.JPGf18, zwykła biedronka, nie odszumione, takie trochę bez polotu:
    http://lh6.ggpht.com/_9DgELDarGdw/Sf...0/P4254839.JPG
    A tutaj Raynox na Super Takumarze 50mm/1.4, zdjęcie niestety poruszone, wiatr był za duży, a chyba robiłem bez lampy i czasy miałem długie:

http://lh5.ggpht.com/_9DgELDarGdw/Sf...0/P4254791.JPG
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 30.04.09 o 21:40
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar MarekM
    Mieszka w
    Warta
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

ZD 35 oraz ZD 40-150

Poniżej zdjęcia wykonane obiektywami jak nazwa zdjęcia ZD 40-150 +4 soczewka

Nazwa:	ZD35.jpg
Wyświetleń:	373
Rozmiar:	162,7 KB
ID:	16225   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ZD40-150.jpg
Wyświetleń:	362
Rozmiar:	201,8 KB
ID:	16226  
    Ostatnio edytowane przez MarekM ; 1.05.09 o 16:21
    Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andre77 Zobacz posta
    ... mi jedyne co przeszkadza w tym szkle to przełączanie z AF na MF, trzeba robić to w trzech miejscach i pamiętać o tym bo można silnik AF uszkodzić
    ( pierścień ostrości przesunąć, przełącznik AF/MF i przestawić w body)
    jak Ci nie przeszkadzają takie rzeczy jak wolny AF i to przełączanie to bardzo fajne szkło
    Troszkę mnie zaciekawiło to co piszesz - wprawdzie nie mam 105 tylko Sigmę 150 ale z takimi objawami się nie spotkałem. Na obiektywie nastawiony jest AF, w aparacie podobnie. Kiedy chcę doostrzyć po prostu kręcę pierścieniem ostrości, bez przestawiania ustawień. Zdarza się to niezmiernie rzadko - AF w tej Sigmie jest bardzo precyzyjny

Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    Hym... a moze by tak sympatycy makro mogli podzielić sie info o swoim sprzęcie wraz z np. jednym zdjeciem (byle nie crop) co dzięki ich zestawowi można uzyskać? Mozę wtedy kazdy, kto chciałby zająć sie tematem miałby pogląd na to co można zdziałać i czym - ceny za ów zestawy każdy by juz sobie znalazł w necie
    Motylek robiony tą Sigmą - tylko przekadrowane z 4/3 na 3/2

Cytat Zamieszczone przez pkali Zobacz posta
    a ja polecę jednak m42. za cenę podobną do raynoxa można kupić ciekawe zestawy aparatu na m42 i obiektów. Frajda z manualnych szkieł niesłychana, a i analog się przyda...

poniżej zdjęcia zrobione z pierścieniami. obiektywy helios44-2, mir 1b i chinon
    Zgadza się, wszystkim się da zrobić - poniżej modrzew robiony Opteco 135/2,8 bez jakichkolwiek pierścionków i nakładek

Helios 58/2,0

A cała zabawa zakończy się tak jak napisał Mirek54 zakupem obiektywu do makro.
    Nie wypowiem się na temat ZD 35 i 50 - bo ich nie mam, nie wiem jak się zachowują. Mam Sigmę 150 i o niej mogę powiedzieć dwa słowa:
    - ma odpowiednią skalę odwzorowania
    - ma długą ogniskową i punkt ostrzenia na tyle daleko aby robala nie straszyć
    - ma precyzyjny i szybki autofocus
    jest niestety za droga (mnie się udało kupić w sklepie za połowę aktualnej ceny - ale to w zeszłym roku)
    I jeszcze jedno - głębia ostrości. Stosowanie soczewek, pierścionków, mieszków, Raynoxa - daje papierową głębię. Głowa owada jest ostra, reszta rozmyta. I znów wraca jak bumerang stwierdzenie Mirka - skończy się na zakupie odpowiedniego obiektywu makro.
    Jeszcze kilka na koniec:
    ZD 14-42

Sigma 150
    Pozdrawiam
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    No i wychodzi na to ze i tak w przyszłości będę musiał kupić obiektyw makro ale jak dla mnie to na razie zapora finansowa nie do pokonania więc muszę zadowolić się raynoxem Patrząc na fotki np ANDRE 77 robione takim zestawem uważam że są świetne i nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto Wielkie dzięki wszystkim klubowiczom za porady

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    MarekM
    Jak uzyskałeś 40-150 + soczewa +4, efekt jak w 35mm?
    Ja zakładając soczewę na 40-150 nic nie mogę zrobić zbytnio..
    ..
    Czy idąc za tropem zakładając +10 uzyskałoby się ok 2:1 w porównaniu do 35mm?
    zZz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Chciałbym się trochę pobawić mniejszym makro, czytam że dużo osób poleca Raynoxa DCR-250 z tego co widziałem chodzi po jakieś 250zł, a co z MSN-202 który daje większe powiększenie, a kosztuje o dziwo 175 zł. ktoś testował obydwa modele?

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    Chciałbym się trochę pobawić mniejszym makro, czytam że dużo osób poleca Raynoxa DCR-250 z tego co widziałem chodzi po jakieś 250zł, a co z MSN-202 który daje większe powiększenie, a kosztuje o dziwo 175 zł. ktoś testował obydwa modele?
    Ja - jak mi już przyjdzie raynox - postaram sie wrzucić kilka przykładów. Kosztował (z przesyłką) 207 zł. wiec stwierdziłem ze zaryzykuje - jak mi nie podejdzie to sprzedam (nawet nieco tracąc) i wtedy dopiero pomyśle o Sigmie 105 lub 150

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    Ja - jak mi już przyjdzie raynox - postaram sie wrzucić kilka przykładów. Kosztował (z przesyłką) 207 zł. wiec stwierdziłem ze zaryzykuje - jak mi nie podejdzie to sprzedam (nawet nieco tracąc) i wtedy dopiero pomyśle o Sigmie 105 lub 150
    albo zostawisz i będziesz z sigmą czasem używał
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?