Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 144

Wątek: Komentowanie wg (wpisz swój nick jeśli Ciebie dotyczy)

| OlyJedi Awatar robasss
    Mieszka w
    deszczowa Szkocja
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Ale o co chodzi? Zdjęcia nie są obiektywnie dobre lub złe - wszystko zależy od kontekstu, czasu, autora. Kiedyś mógł to zdjęcie ktoś nazwać wybitnym, dziś ktoś inny napisze, że mu się nie podoba - jeden i drugi ma prawo do własnej oceny i nie podejmuje się opinii, która z tych ocen jest słuszna czy lepsza bo to nie ma sensu. Czyje to zdjęcie, kiedy i przez kogo zostało zrobione?
    Nie podoba mi się taka "prowokacja" bo niby czego ma dowodzić?
    W pewnym sensie podobny zabieg można przeprowadzić zapraszając światowej klasy pianistę na występ przed publicznością zgromadzoną na koncercie rockowym. Prawdopodobnie taki artysta zostałby wygwizdany. O czym to może świadczyć - że jest złym pianistą?, że gwiżdżący ludzie są idiotami bo się nie znają? Moim zdaniem ani o jednym ani o drugim. Po prostu nie to miejsce i czas...
    Zgadzam sie z Toba ktotek ale to nie pierwsza prowokacja jak to nazwales ze strony mariusha w tym temacie. Tylko co z tego jesli ja dam podobne zdjecie w galerii (przepal, krzywy horyzont itd) nikt tego nie kupi he he, a jakie oceny beda .... sami wiecie. I jedno co mnie dziwi to to ze mariush porusza ten temat.
    pozdrawiam robasss

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lębork
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam,

Przebrnąłem przez cały ten wątek i z zaprezentowanych w nim opinii oraz z moich własnych doświadczeń i przemyśleń widzę, że zarówno oceny krytyczne (1-słabo, 2-znośnie) oraz maksymalnie pozytywne (5) powinny obligatoryjnie posiadać uzasadniający je komentarz.
    Uważam, że dzięki temu poziom oceny zdjęć poprawiłby się, gdyż z jednej strony osobom zaczynającym fotografować, przeważnie osiągającym niskie oceny (do których się zaliczam) dawało by to pewnego rodzaju szkołę i wiedzę, a z drugiej strony-profesjonalistom informację o tym co urzekło odbiorcę w ich fotografii.
    Zgadzam się również z przedmówcami, że inaczej powinno się podchodzić do zdjęć mających charakter reporterski (uchwycenie chwili), a inaczej do zdjęć artystycznych (makro, studio, pozowanych itp). W obu tych przypadkach inne elementy są wyznacznikiem dobrego zdjęcia. Na to wszystko nakłada się również gust oceniającego, ale na to nikt z wystawiających zdjęcia w galerii nie ma wpływu. Jadnak chodzi też i o to, aby w miarę możliwości wyeliminować oceny nie poparte uzasadnieniem.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar ehosonda
    Mieszka w
    WRO
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    jesli chodzi o moja opinie na ten temat, to sklanialbym sie ku rezygnacji z numerkow na rzecz jednego, dwoch zdan. wszak na forum ludziska inteligentne i napisanie kilku slow, przelanie mysli na temat nie powinno sprawiac problemu. poza tym piszac cokolwiek wchodzimy w interakcje, wymieniamy opinie - do ktorej mozna sie odniesc. Rozmawiamy, rozwijamy sie

z numerkami moze byc tak, ze czasem, by sie komus nie narazic wystawiamy oceny zawyzone, lub, gdy kogos nie darzymy sympatia, dopiekamy mu/jej niskimi notami (to tylko teoria, ale calkiem mozliwa).
    swoja droga nie rozumiem takiej postawy, ale moze jestem inny

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ehosonda Zobacz posta
    z numerkami moze byc tak, ze czasem, by sie komus nie narazic wystawiamy oceny zawyzone, lub, gdy kogos nie darzymy sympatia, dopiekamy mu/jej niskimi notami (to tylko teoria, ale calkiem mozliwa).
    swoja droga nie rozumiem takiej postawy, ale moze jestem inny
    Ja nigdy nie patrzę, kto robił zdjęcie. Zawsze można też wprowadzić opcję ukrycia autora zdjęcia (np. widoczny byłby dopiero po zagłosowaniu).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    że gwiżdżący ludzie są idiotami bo się nie znają?
    Tak - o tym
    Pianista klasyczny, jeśłi zjawia się na koncercie rozkowym, nie zjawia sie bez powodu. Jeśli gwiżdżący nie rozumieją tego powodu - sa idiotami i powinni zostać w domach zamiast wybierać się na koncer.

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Ja nigdy nie patrzę, kto robił zdjęcie. Zawsze można też wprowadzić opcję ukrycia autora zdjęcia (np. widoczny byłby dopiero po zagłosowaniu).
    Zdjęcie się samo nie robi. Autor robi zdjęcie. Jesli nie patrzysz na to kto robi zdjęcie, tracisz jedną z jego (zdjęcia) cech. To samo dotyczy tego co jest na zdjęciu, po co zostało zrobione, kiedy. itd. Tio wszystko tworzy fotografię - fotografia to nie tylko pozbawiony kontektu obrazek (no, może z wyj. fotografii stockowej... ale ona z definicji jest bezduszna i bezbarwna).
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 28.05.09 o 14:34 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Zdjęcie się samo nie robi. Autor robi zdjęcie. Jesli nie patrzysz na to kto robi zdjęcie, tracisz jedną z jego (zdjęcia) cech.
    Bez jaj. Może jeszcze powinienem życiorys autora przeczytać?
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    "Pianista klasyczny, jeśłi zjawia się na koncercie rozkowym, nie zjawia sie bez powodu. Jeśli gwiżdżący nie rozumieją tego powodu - sa idiotami i powinni zostać w domach zamiast wybierać się na koncer."

to pls powiedz mi Mariush, z jakiego powodu pianista klasyczny się tam zjawia ... jesli juz się zjawia, bo mnie jako zakwalifikowanym idiotą kojarzy się jedynie kasa, ale chętnie się otworzę, oczywiście jeśli mam jakąś na to szansę.
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Zoska! Co? Widzialas dzis Kowalska rano?Tak.Widzialas jak byla ubrana,znowu wygladala jak papuga.Tak widzialam-durne babsko i tyle.Ale,wiesz,ona jest projektantka mody.No i co z tego jak durno wyglada i to co zalozy to pasuje jak smiglo do rowera.No,ale ona jest podobno znana i to co zaklada to niektorzy kupuja i jest podobno drogie.Moze i kupuja ,ja takiego czegos nie zaloze-jestem normalna.
    Stasiek,Stasiu kochany,widziales nowego ciucha u Kowalskiej dzis?.Widzialem,nawet pies ogon podkulil i nawial.Ale ona projektuje i Ty mi tez takiego kupisz-podobno modne to teraz.
    Babo -calkiem Ci padlo na glowe .Ty mi sie w takim czyms nie pokazuj bo sobie rozwod zapewnisz.Wez i pozmywaj to co w zlewie i tv wlacz,serial bedzie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Tak - o tym
    Pianista klasyczny, jeśłi zjawia się na koncercie rozkowym, nie zjawia sie bez powodu. Jeśli gwiżdżący nie rozumieją tego powodu - sa idiotami i powinni zostać w domach zamiast wybierać się na koncer.
    Chodziło mi o sytuację kiedy jedyną motywacją występu owego artysty byłaby chęć prowokacji.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    hmmmmmmm.
    moze nie powinienem sie wypowiadac ,ale raz kozie smierc .Z calym szacunkiem dla wszystkich ktorzy tego nie zrobil ,ale ja w 100% popieram mariusha ,czasem mam wrazenie ze wiekszosc z was nie ocenia tylko strasznie negatywnie krytykuje zdjecia a przeciez kazdy ma swoja wizje swiata i kazdy chce ja na swoj sposob przedstawic .mysle ze wiekszosc forumowiczow z duzym stazem kilka lub kilkanascie moze nawet kilkadziesiat lat z puszka w dloni zapomniala jak to jest zrobic swoje pierwsze DOBRE w swoim mniemaniu zdjecie i cieszyc sie z tego jak dziecko ,pozniej pokazac je innym i poprostu zostac maksymalnie zjechanym ze wszystko na zdjeciu jest na nie.moze czasem warto postawic krok w tyl zeby pojsc do przodu,to szczegolnie tyczy sie do tych z dozym stazem ,przeogromna sila oceny i milonami napisanych postow ,blogow itp,itd. jak to bylo kiedy zrobiliscie takie zdjecie ,i co byscie chcieli wtedy uslyszec, a co uslyszeliscie i czy wam takie opinie w czymkolwiek pomogly.
    musze przyznac ze niektore zdjecia w galerii bardzo mi sie podobaja ,a niektore wogule ale nie kometuje tego bo poprostu mam swoja wizje swiata i nie chce burzyc czyjejs glupimi uwagami i komentarzami,tym bardziej ze mi jako laikowi nie wypada , ale chyba nikomy nie wypada tego robic .

ps.
    fajny watek ,moze ktos cos z niego wywnioskuje ,
    z calym szacunkiem ,pozdrawiam .
    Ostatnio edytowane przez judasz ; 4.06.09 o 14:42
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów