Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Ustawienia (chyba) dobre, a jednak coś nie tak w zdjeciu...

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Myslisz ,ze nie da rady?
    Plik bardzo maly,ale lewa strone wyostrzylem,te czerwone znaczki to linia dzielaca fote pionowo-prawa strona to Twoja wersja,lewa to moja.
    Mirku wyostrzyc wiem że sie da, bo sam też próbowałem tylko sie zastanawiam dlaczego takie zdjęcia z aparatu nie wychodzą, tymbardziej z takim czasem naswietlania

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    1. spróbuj użyć monopoda
    2. postaraj się strzelić o czasie 1/podwójna wartość ogniskowej (1/1250 może być)
    3. Oly ma bardzo silny filtr AA (prawdopodobnie dlatego frustruje cię nieostrość) - kup inną markę najlepiej w FF
    ______
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F3
    ____
    4. mając aparat na monopodzie, postaraj się włączyć wstępne podnoszenie lustra na 1-2sek. - robienie zdjęć będzie o 100% trudniejsze, ale nieostrość powodowana uderzeniem lustra powinna w niektórych przypadkach zniknąć
    5. wypij melisę (nie będą trząś się ręce) i używaj rękawiczek (jak poprzednio)
    6. na forum Ci nic konkretnego nie powiedzą, co najwyżej dostaniesz 100 zdjęć wyostrzonych, zmienionych na cz&b i napiszą Ci, że gnioty robisz (nie przejmuj się..)
    7. przeczytaj książkę scotta kelbiego
    "System 7 punktów Scotta Kelbyego." lub
    "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej"
    nie pamiętam która lepsza

podejrzewam, że winowajcą jest filtr AA

http://www.dpreview.com/reviews/pana...l10/page25.asp

ogólnie, należy sie przyzwyczaić, że każde zdjęcie z Oly należy wyostrzyć i/lub dodać mikrokontrast.
    Ostatnio edytowane przez King ; 26.05.09 o 21:55

Mieszka w
    Szczecinek, Poland
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    1. spróbuj użyć monopoda
    2. postaraj się strzelić o czasie 1/podwójna wartość ogniskowej (1/1250 może być)
    3. Oly ma bardzo silny filtr AA (prawdopodobnie dlatego frustruje cię nieostrość) - kup inną markę najlepiej w FF
    ______
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F3
    ____
    4. mając aparat na monopodzie, postaraj się włączyć wstępne podnoszenie lustra na 1-2sek. - robienie zdjęć będzie o 100% trudniejsze, ale nieostrość powodowana uderzeniem lustra powinna w niektórych przypadkach zniknąć
    5. wypij melisę (nie będą trząś się ręce) i używaj rękawiczek (jak poprzednio)
    6. na forum Ci nic konkretnego nie powiedzą, co najwyżej dostaniesz 100 zdjęć wyostrzonych, zmienionych na cz&b i napiszą Ci, że gnioty robisz (nie przejmuj się..)
    7. przeczytaj książkę scotta kelbiego
    "System 7 punktów Scotta Kelbyego." lub
    "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej"
    nie pamiętam która lepsza

podejrzewam, że winowajcą jest filtr AA

http://www.dpreview.com/reviews/pana...l10/page25.asp

ogólnie, należy sie przyzwyczaić, że każde zdjęcie z Oly należy wyostrzyć i/lub dodać mikrokontrast.
    hmmm Moze moje pytanie bedzie lamerskie, ale co to jest filtr AA ?
    Te 2 ksiązki scotta mam sekrety mistrza już miałem robiąc foty lumixem fz8 - probowałem ustawić go wg uwag w ksiazce teraz jeszcze dokupiłem drugą część tej ksiązki - bardzo dużo mi dała, na prawde... Słuchajcie ale to jest nie mozliwe zeby o godzinie 16ej w maju, nie mozna zepsuć zdjęcia spokojnie siedzącego chłopczyka - a jednak...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar imacandi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    "....Dzisiaj właśnie wróciłem z koncertu, gdzie doszedłem metodą prób i błędów ze przy 50mm nie będzie 1/50 tylko 1/100..."

Jeśli wartość ogniskowej, którą kolega podaje to wartość w pełnej klatce czyli w 3/4 to 100mm; zatem stosując metodę dostosowywania czasu jako odwrotność ogniskowej - dla Olka 1/x2 ogniskowa - kolega zawsze miał za długi czas o połowe wartości ) trzeba zapamiętać że 100mm w Oleczku to 200mm w pełnej klatce a zatem czas minimum 1/200s i będzie gitara o takich poprawkach ekspozycji jak poruszający się obiekt horyzontalnie lub wertykalnie do osi obiektywu nie będe tu pisał a wyostrzanie softem to drugorzędna sprawa jeśli fota w oryginale wyszła ostro to i w pomnijeszeniu wyjedzie ostro w większości sytuacjach
    Ostatnio edytowane przez imacandi ; 7.06.09 o 20:22