Jeśli przestaną Ci marudzić na temat jasności to znaczy, że dobrze ustawiłeś--pozdrówka
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Lab musi uwzględniać możliwości odwzorowania pliku cyfrowego na papierze. Inna jest rozpiętość tonalna papieru i inne odwzorowanie kolorów. Nawet najlepiej skorygowany lab wprowadza jakieś ochyłki. Chemia też nie jest stabilna.
Co do korekcji monitora - matryce LCD w laptopach zwykle nie są najwyższych lotów i prawidłowe skorygowanie może być niemożliwe. LCD po prostu nie wyświetla ciągłego widma.
Ściągnij z internetu plik testowy (używałem chyba jakiś AGFY). Na jego podstawie ile się da poustawiaj monitor. zwrócić sczególną uwagę na ocień szarości i odwzorowanie najjaśniejszych i najcemniejszych obszarw szarego klina. Możesz następnie zrobić z niego odbitkę w labie i porównać z obrazem LCD.
Jakimś wyjściem jest kupić zewnętrzny monitor CRT z fabrycznie zaimplementowanym standardem sRGB. Sam używam takiego Samsunga i jest wystarczająco dobrze.
Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4
Dzięki wszystkim, na razie zostawię tak jak jest i zobaczę jak te ustawienia się będą sprawować. Na razie jest wszystko ok.
Masz chociażby tu opis do czego zdolna jest maszyna
http://www.lab-net.pl/zdjecia_cyfrow...lywanie_zdjeć.
Koleś sprawdzał z automatyką maszyny, a ja sprawdzałem bez ingerencji maszyny w zdjęcie na kilku zdjęciach różniących się o bodajże (+-)0,3 EV. Bez ingerencji różnica widoczna gołym okiem.
Teraz przynajmniej obrabiam zdjęcie na monitorze CRT i przynajmniej na papierze mam to co widzę na monitorze CRT (odnośnie kontrastu i jasności, odcień kolorów lekko się różni).
Trzy monitory LCD (w tym jeden najbadziewniejszy w lapku) za Chiny nie mogę ustawić wg różnej maści dostępnych na stronach internetowych metod kalibracyjnych.
Co dziwnego lapek asusa, kolory dobrze odzwierciedla, gdy oglądam pod kątem większym niż 90 stopni (może 100-110).
I tak jak pisze magnum, ustawię pod jedno zdjęcie, a inaczej wygląda na drugim.
OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,
...albo... nowy monitor![]()