Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Amatorski sposób na kalibrację monitora

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Amatorski sposób na kalibrację monitora

Wymyśliłem ten sposób ponieważ nijak nie mogłem dojść do ładu z matrycą w lapku. Nie wiem czy było gdzieś w necie ale ja się z taką metodą nie spotkałem. Sposób daleki od ideału ale może trochę pomoże osobom które mają problemy z kalibracją monitora.
    Do kalibracji potrzebny jest skaner z oprogramowaniem. Należy wyłączyć w oprogramowaniu skanera wszystkie automaty które korygują obraz po skanowaniu. Skanujemy sobie kilka zdjęć (z prasy lub jakiś folderów dobrej jakości) najlepiej o zróżnicowanej kolorystyce i jasności. Następnie bierzemy do łapki te zdjęcia i ustawiamy "gałki" w monitorze (ewentualnie suwaczki w oprogramowaniu karty graficznej) tak aby to co mamy na papierze było jak najbardziej podobne do tego co jest na ekranie, tę czynność powtarzamy kilka razy.
    Efekty prawdopodobnie będą zależne od sensora skanera i lampy które pewnie już podczas skanowania mogą wprowadzać jakieś zakłócenia w obrazie dlatego ten sposób jest daleki od ideału ale być może lepszy od tablic testowych na różnych stronach służących do kalibracji.
    Ostatnio edytowane przez magnum ; 26.04.09 o 08:02

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez magnum Zobacz posta
    Wymyśliłem ten sposób ponieważ nijak nie mogłem dojść do ładu z matrycą w lapku. Nie wiem czy było gdzieś w necie ale ja się z taką metodą nie spotkałem. Sposób daleki od ideału ale może trochę pomoże osobom które mają problemy z kalibracją monitora.
    Do kalibracji potrzebny jest skaner z oprogramowaniem. Należy wyłączyć w oprogramowaniu skanera wszystkie automaty które korygują obraz po skanowaniu. Skanujemy sobie kilka zdjęć (z prasy lub jakiś folderów dobrej jakości) najlepiej o zróżnicowanej kolorystyce i jasności. Następnie bierzemy do łapki te zdjęcia i ustawiamy "gałki" w monitorze (ewentualnie suwaczki w oprogramowaniu karty graficznej) tak aby to co mamy na papierze było jak najbardziej podobne do tego co jest na ekranie, tę czynność powtarzamy kilka razy.
    Efekty prawdopodobnie będą zależne od sensora skanera i lampy które pewnie już podczas skanowania mogą wprowadzać jakieś zakłócenia w obrazie dlatego ten sposób jest daleki od ideału ale być może lepszy od tablic testowych na różnych stronach służących do kalibracji.
    To chyba nie jest dobry sposób - wszak nie wiadomo jak skalibrowany jest skaner. Różnica w jakości (szczególnie w tańszych przed kalibracją i po) może być znaczna o czym sam się przekonałem).
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez magnum Zobacz posta
    Lepiej odwrotnie - wywołac kilka odbitek w swoim labie i potem ustawiac suwaczki karty graficznej z otwartym na monitorze zdjęciem.

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Lepiej odwrotnie - wywołac kilka odbitek w swoim labie i potem ustawiac suwaczki karty graficznej z otwartym na monitorze zdjęciem.
    Nadal to będzie tylko dopasowamie obrazu monitora do odbitek z labu i tym zakresie może dawać dobry efekt. Wyświetlany plik JPEG z innego żródła - mimo że uzyskany z opowiednio skalibrowanego urządzenia może wyglądać kiepsko.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Swego czasu wywołałem fotki w labie.
    Z jedną uwagą dopisaną do zlecenia: bez stosowania automatycznej korekcji bieli, jasności itd.
    Koleś specjalnie wywołał trzy zdjęcia różniące się o jakieś tam dziesiąte części EV. Po wywołaniu bez różnicy.

Dlatego też od jakiegoś czasu tę metodę stosuję. I jestem happy.
    Ostatnio edytowane przez zimny ; 26.04.09 o 10:37
    OM-D E-M5, 12-50, 45/1.8, E-510 dual kit, 14-54, FL-50,

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    magnum:Nie rozumiem Twojego wynalazku... Popieram pomysły na wykonanie praktycznego porównania na monitorze tego co wyszło z labu . Należy zbliżyć jasność i kolorystykę monitora do dobrej odbitki i ten plik stosować jako porównanie dla innych zdjęć...
    --------------
    Szczególnie ważne jest ustawienie jasności i kontrastu monitora, aby pokazywał porównywalne z odbitką szczegóły w światłach i cieniach... --pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.04.09 o 13:00

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    magnum:Nie rozumiem Twojego wynalazku... Popieram pomysły na wykonanie praktycznego porównania na monitorze tego co wyszło z labu . Należy zbliżyć jasność i kolorystykę monitora do dobrej odbitki i ten plik stosować jako porównanie dla innych zdjęć...
    W tym sęk że nie mam dobrej odbitki, ogólnie nie robię odbitek (może czas najwyższy jakąś zrobić), chciałem ustawić tak monitor aby fotki które umieszczam na stronie były w miarę poprawne pod tym względem. Być może coś sobie źle wydedukowałem (chociaż wydawało mi się że to będzie ok rozwiązanie) Zrobię kilka fotek w labie i zobaczę czy wyjdą podobnie jak na monitorze po tej "kalibracji", ale chyba trzeba zaznaczyć żeby były bez korekt. A jeżeli wyjdą inaczej to poprawić kalibracje monitora do fotek? skąd mam mieć pewność że lab nie robi automatycznie jakiejś korekty? Ten co mam w mieście to jakiś taki nie za bardzo jest, muszę chyba gdzieś wysłać fotki do labu.
    Ostatnio edytowane przez magnum ; 26.04.09 o 13:09

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ten (mój) sposób nie da Ci poprawnej kalibracji dla pokazywania zdjęć w necie... Chodziło mi tylko o odbitki (te parametry monitora należy zapisać lub zapamiętać w Adobe Gamma)
    Dla normalnego oglądania ustaw monitor pod jakieś wzorcowe zdjęcia z netu (i pod skalę szarości także ze wzorców)
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.04.09 o 13:15

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    Dla normalnego oglądania ustaw monitor pod jakieś wzorcowe zdjęcia z netu (i skalę szarości np. z wzorców)
    No właśnie z tym mam problem, przejrzałem chyba wszystkie możliwe strony z różnymi kalibratorami poustawiałem według nich i zawsze później jest coś nie tak z fotkami , jak na jednej stronie jest ok to na innej znów źle. , później w galerii widzę ładnie fotkę a ktoś pisze że widać np. szumy w cieniach których ja za chiny nie widzę

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Podejrzewam, że masz zbyt ciemno ustawiony monitor... Spróbuj nieco rozjaśnić. (dla widoczności ciemnych tonów) Na dpreviev dają te skale DR aparatów...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 26.04.09 o 13:23