Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: lampa a pomoc w AF

darkelf
    Gość

lampa a pomoc w AF

Czy dobra lampa w rodzaju Metz 58 będzie z E-520 pomagała w ostrzeniu przy AF? Robiłem sobie zdjęcia z wbudowaną lampą wieczorem w plenerze i zdarzało się, że nie byłem w stanie w ogóle złapaść ostrości przez brak światła. Wiem że lampa może pracować w trybie "spawarki" ale nie chcę tym męczyć modelki. Czy z dobrą lampą mogę liczyć na jakieś ciągle światło pomagające w AF?

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Metz'y i FL50 (nie jestem pewny ale FL36 chyba tez) maja wspomaganie AF w postaci wiązki czerownego światla.
    Jedynie w metzie 48 jest problem jeżeli robi się zdjęcia z bardzo bliska bo punkty wspomagania nie pokrywaja sie z srodkowym punktem af w puszce.
    Ale to wystepuje tylko do odleglosci ok 1,5-2m (chyba ze cos zmienili od czasu jak mialem ta lampe)
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Metz'y i FL50 (nie jestem pewny ale FL36 chyba tez) maja wspomaganie AF w postaci wiązki czerownego światla.
    Też ma wspomaganie.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    wszystkie lampy dedykowane to mają. Zarówno Olympusowe FL, jak i Metz (58 i 48 ) oraz Tumaxy (880 i AFZ386).

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darkelf Zobacz posta
    Czy dobra lampa w rodzaju Metz 58 będzie z E-520 pomagała w ostrzeniu przy AF? Robiłem sobie zdjęcia z wbudowaną lampą wieczorem w plenerze i zdarzało się, że nie byłem w stanie w ogóle złapaść ostrości przez brak światła. Wiem że lampa może pracować w trybie "spawarki" ale nie chcę tym męczyć modelki. Czy z dobrą lampą mogę liczyć na jakieś ciągle światło pomagające w AF?
    Wszystkie dedykowane lampy mają wspomaganie - pytanie czy jednakowo skuteczne. W Metzu 48 wyświetlany wzorek wydaje się jakiś rachityczny (możliwe że to czysto subiektywne - nie mam porównania z innymi lampami do Olympusa). Pamiętam że w starym analogowym Canonie wyświetlane paski były bardzo wyraźne.
    No i oczywiście ostrzenie w złych warunkach bardzo zależy od zastosowanego obiektywu.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Metz 58 ma wspomaganie i jest bardzo skuteczne (wyświetlana kratka) - w nocy w ciemnym pokoju wyostrzysz nawet na białą ściane.
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    ...nie jestem pewny ale FL36 chyba tez...
    Też ma.
    BTW: Z forum znany jest jeden przypadek, że użytkownik twierdzi, że w FL-36 udało mu się również spawarkę uruchomić

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przy małych odległościach [tak na oko 1-1,5m] wzorek w FL36 też wyświetla się niżej niż środkowe punkty AF...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A czy wspomaganie AF w Metz 36 AF-4 działa z Olkiem? Czaję się na tę lampę (cena jest kluczowa) i zastanawiam się czy nie dołożyć do FL-36...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Z opisu wynika że tak. W sklepach są dostępne te lampy z dedykacją do Olympusa i jest opis o wspomaganiu AF.
    Pozdrawiam
    mente et malleo