Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: UZ 570 Uwagi do producenta

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

UZ 570 Uwagi do producenta

Witam!
    Z podziwem patrzę na Państwa stronę. Jest niezwykle bogata. Ale nie jestem w stanie znaleźć potrzebnych mi informacji.
    Kupiłem Olympusa 570. Kolejnego Olympusa w rodzinie. Mam kilka uwag.
    Instrukcja obsługi załączona do aparatu jest słabej jakości. 100 stron formatu A5 nadaje się dla zupełnych amatorów. A ten aparat nie jest dla zupełnych amatorów. Nie ma bogatszej instrukcji również w internecie.
    Do aparatu można użyć zewnętrznego wyzwalacza - nie ma o tym mowy w instrukcji.
    Wejście USB chronione jest gumową przysłoną. Jest okropna. Trudno włożyć wtyk. Lepsza byłaby klapka.
    W instrukcji obsługi piszecie, że jest podwójna stabilizacja obrazu. Dostęp mam tylko do cyfrowej i to też kłopotliwy przez panel sterowania. W modelu 510 był specjalny przycisk z boku aparatu.
    Gdy mam włączony aparat i włożę wtyczkę USB, odzywa mi się tylko opcja wydruku zdjęć, a nie połączenia z komputerem. Muszę wyłączać aparat i podłączać wtyczką jeszcze raz.
    Program do robienia panoram jest beznadziejny. Są darmowe programy znacznie lepsze, Chociażby Panorama Sirf. Wejdźcie z nimi w jakiś układ.
    Menu zmienia się stale w zależności od tego w jakim programie jest ustawiony aparat. Różny program - różne opcje: połapać się nie można...
    Nie ma w Olympusie programu do odczytu EXIF-a. Informacje w Windows są beznadziejne. Programy dostępne w internecie są tylko w wersji angielskiej i odczytują EXIF-a w wersji angielskiej, choć mój aparat zapisuje go po polsku.
    W angielskim EXIF-e nie ma informacji o wykorzystaniu konkretnego programu aparatu np. "zdjęcie przy świecach". Równie dobrze, mogła by być wyłącznie informacja: "zdjęcie wykonane przy pomocy aparatu"...
    W załączeniu przesyłam zdjęcie wyświetlacza aparatu. Przepraszam za jakość. Miałem nadzieję, że dzięki tym opcjom będę mógł zmieniać ustawienia aparatu poruszając się po polach przy pomocy strzałek. Jest to chyba niemożliwe.
    Wyświetlacz jest bardzo duży. Szkoda, że nie jest dotykowy. Mógłbym prościej ustawiać mój aparat...
    Liczę na przychylne ustosunkowanie się do moich uwag i przysłanie odpowiedzi.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez stolarski Zobacz posta
    Nie ma w Olympusie programu do odczytu EXIF-a. Informacje w Windows są beznadziejne. Programy dostępne w internecie są tylko w wersji angielskiej i odczytują EXIF-a w wersji angielskiej, choć mój aparat zapisuje go po polsku.
    W angielskim EXIF-e nie ma informacji o wykorzystaniu konkretnego programu aparatu np. "zdjęcie przy świecach". Równie dobrze, mogła by być wyłącznie informacja: "zdjęcie wykonane przy pomocy aparatu"...
    Zapewniam cię, że twój aparat nie zapisuje po polsku.
    Nie zapisuje on nawet po angielsku.

Jest parę pól tekstowych typu nazwa producenta czy nazwa modelu aparatu, które ciężko by było przetłumaczyć.

Pozostałe pola to pola numeryczne o wartościach np 0, 1, 2.
    Jak te wartości zostaną zinterpretowane i w jakim języku pojawi się komunikat to zależy wyłącznie od konkretnego oprogramowania.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    ja bym oddal tego zloma...

------------------------------------------------------------
    a zeby calkiem nie byc bezuzytecznym w tym watku to pomagam:
    (dokladne tlumaczenie tego co napisales na japonski)
    -------------------------------------------------------------
    歓迎! あなたのウェブサイトで後部の上に 。 それは極めて豊かです。 けれども私はインフォメーションが を必要としたことに気付くことが可 ではありません。 私 Olympusa 570.家族の次の Olympusa 。 私は多くのコメントを持っています 装置に併合されたこのマニュアルは 度が低い品質です。 100のパーティーがきずなしでア チュアに適した A5 をフォーマットします。 そしてこの装置はアマチュアのため きずがなくありません。 ノーがある「同じくインターネット のインストラクション. 装置はそこの中古の外部リリース - が完全に指示でこれと互換性がある いうことであるかもしれません。
    -------------------------------------------------------------

teraz powinny tumany zrozumiec.
    tu masz numer telefonu:
    0120-084215, proś z Quangiem Yo Lien-to dusza facet-cos pomoze.
    przeczytaj mu swoj list powoli.
    pzdr

PS
    oprocz odpowiedzi przysla ci pewnie poprawiony aparat....
    daj znac co i jak.
    pzdr raz jeszcze.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hahahahah... to jakaś prowokacja oczywiście?:d

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    to lepsze niż dział humor

Cytat Zamieszczone przez stolarski Zobacz posta
    .....
    W załączeniu przesyłam zdjęcie wyświetlacza aparatu. Przepraszam za jakość. Miałem nadzieję, że dzięki tym opcjom będę mógł zmieniać ustawienia aparatu poruszając się po polach przy pomocy strzałek. Jest to chyba niemożliwe.
    .........
    a gdzie zdjęcie?
    Ostatnio edytowane przez droplet ; 23.04.09 o 00:54

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    ja mu dalem + do reputacji. dawno nie mialem takiego usmiechu na ryju
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Przestaw aparat zeby foty wysylal do postow bo pewnie nie miales ustawione i fotka nie weszla.Dokladny opis jest na 244 stronie(metoda obrazkowa)
    Z pozostala trescia posta zgadzam sie calkowicie-tez to pale,odloty niesamowite

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A ekran dotykowy działa. Trzeba tylko mocniej wcisnąć. Wciśnij mocno kciukiem na wybranej opcji, zobaczysz, że działa. Możesz ewentualnie czymś innym mocno wcisnąć.

A do panorama sirf już napisałem. Obiecali specjalnie dla Ciebie wejść w układ. Nasz klient nasz paannnnn.

pozdrawiam Cię jeszcze raz, świetny jesteś. + do rep.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Szanowny stolarski.
    Odpowiadam na Twoje wątpliwości.
    -Stabilizacja w sp570uz nie jest stabilizacją cyfrową lecz stabilizacją matrycy.
    Stabilizacja cyfrowa najczęściej polega na podnoszeniu wartości ISO,a zwróć uwagę na to,że gdy zrobisz zdjęcie przy włączonej stabilizacji i ustawionym ISO np. na 100,wartość ta się nie zmieni.Słychać natomiast pracę matrycy.
    Dostęp do tej funkcji jest bardzo prosty po przez przycisk programowalny
    str.58.
    -Aparat podłączany do komputera ma być wyłączony! str.65.Aparat włączy się sam.Na ekranie aparatu wybierz PC i kliknij OK.
    -Wyświetlacz dotykowy nie jest dobrym pomysłem (moim zdaniem) gdyż zawsze byłby upalcowany.
    -A oto informacje zawarte w EXIF:
    szerokość
    wysokość
    rozdzielczość w poziomie
    rozdzielczość w pionie
    głębia w bitach
    liczba klatek
    marka sprzętu
    model aparatu
    oprogramowanie
    odwzorowanie kolorów
    tryb lampy błyskowej
    długość ogniskowej
    liczba F
    czas naświetlania
    ISO
    tryb odmierzania
    źródło światła
    program naświetlania
    kompensacja naświetlania
    data zrobienia zdjęcia
    -Zachęcam do czytania instrukcji obsługi.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Image Stabilization
    Camera shake is a big problem with long-zoom digicams – the longer the zoom, the more likely the camera is to produce blurry or fuzzy photos due to the amplified effects of involuntary camera movement, so image stabilization is almost a prerequisite for capturing blur-free images.
    The SP-570 UZ provides both mechanical (sensor shift) IS and digital (automatically boosts ISO sensitivity to force the camera to select a faster shutter speed) stabilization – Olympus calls this hybrid IS system Dual Image Stabilization. Dual Image Stabilization automatically compensates for the virtually unavoidable camera shake and allows users to shoot at shutter speeds up to three stops slower than would have been possible without IS. Users can select the stabilization mode by pushing the Anti-Shake button on the camera's top deck.
    Stabilizacja drgań aparatu - dla początkujących
    http://www.fotoporadnik.pl/zasady-stabilizacji.html
    "Skąd bowiem nowicjusz ma wiedzieć, czy prawdą jest twierdzenie, że stabilizacja drgań absolutnie nic nie daje , czy też prawdą jest, że włączenie stabilizacji umożliwia wykonanie nieporuszonych zdjęć z czasem otwarcia migawki 2 a nawet 3 stopnie dłuższym, niż bez stabilizacji?
    Kończąc wątek o kompletnie nonsensownych wypowiedziach (nie wszystkich) na ten temat na niektórych Forach dyskusyjnych, przedstawimy zwięźle fakty o stabilizacji drgań. Jest to wątek dla początkujących, nie będziemy więc wchodzić w szczegóły technicznych rozwiązań, które znajdziecie w innych częściach Fotoporadnika."

[100 stron formatu A5 nadaje się dla zupełnych amatorów. A ten aparat nie jest dla zupełnych amatorów.]
    Ale nie amator wie jak szukać w internecie:
    http://asia.olympus-global.com/imsg/...eries/sp570uz/
    http://www.olympus.co.jp/en/support/...oad/manual/#sp
    http://asia.olympus-global.com/imsg/...ympus_master2/
    http://www.olympus.co.jp/en/support/...oftware/#PATCH
    http://olympus-imaging.jp/product/compact/sp570uz/
    http://www.olympus.co.jp/en/support/...amera/compati/
    http://www.olympusamerica.com/CPG_SE...qs.asp?id=1367
    http://forum.optyczne.pl/printview.p...50c643fb6e41d0
    itd
    Remote Cable Release RM-UC1, jest elektroniczny wężyk spustowy firmy Delta (zamiennik RM-UC1
    Nie ma w Olympusie programu do odczytu EXIF-a. A w którym jest?
    Te zagadnienie było na tym forum omawiane już wielokrotnie, polecam:
    http://www.photome.de/ jest freeware i można zmienić język np. na czeski https://forum.olympusclub.pl/images/icons/icon7.gif
    szeroki zakres odczytywanych danych
    Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"