Witam!
Z podziwem patrzę na Państwa stronę. Jest niezwykle bogata. Ale nie jestem w stanie znaleźć potrzebnych mi informacji.
Kupiłem Olympusa 570. Kolejnego Olympusa w rodzinie. Mam kilka uwag.
Instrukcja obsługi załączona do aparatu jest słabej jakości. 100 stron formatu A5 nadaje się dla zupełnych amatorów. A ten aparat nie jest dla zupełnych amatorów. Nie ma bogatszej instrukcji również w internecie.
Do aparatu można użyć zewnętrznego wyzwalacza - nie ma o tym mowy w instrukcji.
Wejście USB chronione jest gumową przysłoną. Jest okropna. Trudno włożyć wtyk. Lepsza byłaby klapka.
W instrukcji obsługi piszecie, że jest podwójna stabilizacja obrazu. Dostęp mam tylko do cyfrowej i to też kłopotliwy przez panel sterowania. W modelu 510 był specjalny przycisk z boku aparatu.
Gdy mam włączony aparat i włożę wtyczkę USB, odzywa mi się tylko opcja wydruku zdjęć, a nie połączenia z komputerem. Muszę wyłączać aparat i podłączać wtyczką jeszcze raz.
Program do robienia panoram jest beznadziejny. Są darmowe programy znacznie lepsze, Chociażby Panorama Sirf. Wejdźcie z nimi w jakiś układ.
Menu zmienia się stale w zależności od tego w jakim programie jest ustawiony aparat. Różny program - różne opcje: połapać się nie można...
Nie ma w Olympusie programu do odczytu EXIF-a. Informacje w Windows są beznadziejne. Programy dostępne w internecie są tylko w wersji angielskiej i odczytują EXIF-a w wersji angielskiej, choć mój aparat zapisuje go po polsku.
W angielskim EXIF-e nie ma informacji o wykorzystaniu konkretnego programu aparatu np. "zdjęcie przy świecach". Równie dobrze, mogła by być wyłącznie informacja: "zdjęcie wykonane przy pomocy aparatu"...
W załączeniu przesyłam zdjęcie wyświetlacza aparatu. Przepraszam za jakość. Miałem nadzieję, że dzięki tym opcjom będę mógł zmieniać ustawienia aparatu poruszając się po polach przy pomocy strzałek. Jest to chyba niemożliwe.
Wyświetlacz jest bardzo duży. Szkoda, że nie jest dotykowy. Mógłbym prościej ustawiać mój aparat...
Liczę na przychylne ustosunkowanie się do moich uwag i przysłanie odpowiedzi.
Pozdrowienia.