Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: filtr szary połówkowy

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Warto jeszcze dodać, ze seria P Cokin ma ograniczenia do 24 mm, do szerszych obiektywów raczej Z Pro Cokin. Ja używam Z Pro z canonem 10-16mm i przy 10mm tez już minimalnie widać ramki holdera, mogę powiedzieć ze przy 12 mm (tj. 19mm) jest ok.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    a co do długości szybki to 15 cm, także jest co przesuwać
    Ostatnio edytowane przez outback ; 22.04.09 o 13:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    Warto jeszcze dodać, ze seria P Cokin ma ograniczenia do 24 mm, do szerszych obiektywów raczej Z Pro Cokin. Ja używam Z Pro z canonem 10-16mm i przy 10mm tez już minimalnie widać ramki holdera, mogę powiedzieć ze przy 12 mm (tj. 19mm) jest ok.
    Słuszna uwaga ale to zależy nie tylko od kąta widzenia obiektywu ale i średnicy jego mocowania filtrów. Taki Zuiko 9-18 (18-36) spokojnie pracuje z Cokinem P, nic nie winietuje, przy założeniu, że mamy holder na 1 filtr (slim).
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    a co do długości szybki to 15 cm, także jest co przesuwać
    Ja używam zwykłego (szerokokątnego) holdera na Sigmie 20 mm (w 5D) - i nie ma problemu (o ile holder jest w pozycji pionowej - bo przy przekręcaniu o 45 stopni zaczyna byc go widać).

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Ja używam zwykłego (szerokokątnego) holdera na Sigmie 20 mm (w 5D) - i nie ma problemu (o ile holder jest w pozycji pionowej - bo przy przekręcaniu o 45 stopni zaczyna byc go widać).
    Tak, zgadzam się, ale miałem na myśli pełną używalność filtra, w pionie i w poziomie.
    Ostatnio edytowane przez outback ; 22.04.09 o 14:33 Powód: Automatyczne scalenie postów

S4INT
    Gość
    Ja też polecę i wsuwane i Hitechy. Mam 0.6 i swoje zadanie spełnia (choć na jako jedyny to wolałbym 0.9 mieć), teraz będę dokupywał 0.9. Regulacja miejsca przejścia jest nieocenioną zaletą... zwłaszcza jeśli potrzebujesz filtrów z twardym przejściem.

Co do szerokich kątów - ja mam ten najzwyklejszy holder (nie oryginał) i po spiłowaniu jednego, ostatniego slota nie mam winiety przy 10mm (15 w DX), przy dobrze ustawionym holderze (w sensie nie po skosie, czy jakoś inaczej, tylko tak... no normalnie).

IMO nakręcane ND (pełne) mają jedynie sens przy długich czasach naświetlania coby się bliki nie robiły z powodu wpadającego światła na bok filtra wsuwanego. Ale to się tyczy raczej filtrów od 1.2 w górę.

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Słuszna uwaga ale to zależy nie tylko od kąta widzenia obiektywu ale i średnicy jego mocowania filtrów. Taki Zuiko 9-18 (18-36) spokojnie pracuje z Cokinem P, nic nie winietuje, przy założeniu, że mamy holder na 1 filtr (slim).
    Tego nie wiedziałem.
    Czyli można założyć, ze średnica filtra poniżej 72 mm i włącznie, z holderem Cokin serii P jest całkowicie używalna?
    z holderem na 1 filtr
    Ostatnio edytowane przez outback ; 22.04.09 o 14:43 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Tego nie wiedziałem.
    Czyli można założyć, ze średnica filtra poniżej 72 mm i włącznie, z holderem Cokin serii P jest całkowicie używalna?
    Tak, jak wspomniałem wcześniej. Zuiko 9-18 (średnica mocowania 72 mm) i holder slim - nie ma żadnej winiety na najszerszym ustawieniu, nawet jak dowolnie kręcimy tym holderem. Winieta pojawia się przy klasycznym holderze mieszczącym 3 filtry, szczególnie jak przekręcimy ten holder na skos (nie jest prostopadle do podłoża)... Pisałem już o tym TU
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dziękuje wszystkim za informacje i cenne uwagi , jednym słowem zdecydowanie lepiej , z większymi mozliwościami system cokin niż filtry kołowe w tej materii;

czas na zakupy... tylko w takim razie co? do 14-54 i 50-200 - średnice mocowań te same (67mm) , popatrzyłem w allegro i jak rozumiem potrzebuję dwóch rzeczy, adaptera/pierścienia mocujacego, oraz samego uchwytu/uchwytów ( na jeden, lub kilka filtrów) czy tak?

podpowiecie jeszcze troszkę ?

pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    dziękuje wszystkim za informacje i cenne uwagi , jednym słowem zdecydowanie lepiej , z większymi mozliwościami system cokin niż filtry kołowe w tej materii;

czas na zakupy... tylko w takim razie co? do 14-54 i 50-200 - średnice mocowań te same (67mm) , popatrzyłem w allegro i jak rozumiem potrzebuję dwóch rzeczy, adaptera/pierścienia mocujacego, oraz samego uchwytu/uchwytów ( na jeden, lub kilka filtrów) czy tak?

podpowiecie jeszcze troszkę ?

pozdrawiam
    dzizas, a ja jak głupi pisałem super poradnik dla początkujacych na forum - i nawet zdjęcia robiłem.... a szukałeś?

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zeman2 Zobacz posta
    1. pierścień mocujący 67mm
    2. holder systemu Cokin P, gdybyś kupił ZD 9-18 to lepiej w wersji slim
    3. filtr(y) - Cokin, Hitech czy co tam chcesz ale koniecznie systemu Cokin P

Pkt 1 i 2 - mogą być tanie odpowiedniki z Allegro - nie mają wpływu na zdjęcia, pkt 3 - zależnie od uznania i stanu kieszeni. Są jeszcze osłony p. słoneczne, dekielki itp. bajery ale nie kupowałem tego - IMHO mało przydatne rupieci...
    Co prawda było - jak wspominał Mariush, ale poznaj moje dobre serce... , skoro już zacząłem pisać...
    Facebook