Co do braku AF to się już przekonałem, że będzie ciężko. Całe szczęście, że jest LV z powiększeniem 10x, bo inaczej chyba bym sobie darował.
EDIT:
A używał ktoś obiektywu Jupiter 9 85mm f/2?
Co do braku AF to się już przekonałem, że będzie ciężko. Całe szczęście, że jest LV z powiększeniem 10x, bo inaczej chyba bym sobie darował.
EDIT:
A używał ktoś obiektywu Jupiter 9 85mm f/2?
Ostatnio edytowane przez sando ; 27.04.09 o 14:01
Tylko z A900, ostrość jest ok od F2.0, kontrast niski, ale u mnie gęstość pixeli jest mniejsza i wiele szkieł pomimo tego co się "ogólnie" mówi działa lepiej niż na cropach > 10mpix. Moge coś pstryknąć wieczorem na APS-C jeżeli jesteś zainteresowany.
Do 4/3 bym nie brał tego szklą bo kat widzenia odpowiada ~170mm dla FF, chociaż może niektórzy lubią...
Ostatnio edytowane przez qbic ; 27.04.09 o 15:28
sando heliosa 85/1.5 widziałem ostatnio na aledrogo za 1499 czy za 1599 ale to sprzedawał koleś który zawsze mocno zawyża ceny.
Większej postaci nie mam
pancolar 50/1.8, prawdopodobnie pełna dziura.
qbic
W takim razie, jeśli stwierdzę, że przydał by mi się taki jupiter to może się do Ciebie zgłoszę
magnum
Dzięki za kolejną fotkę. Zaczynam się utwierdzać w przekonaniu, że jasna pięćdziesiątka to będzie minimum do takich zdjęć. A najlepiej coś jasnego z dłuższą ogniskową.
Właśnie widzę na allegro i jest jeden za 1500 i jeden za 1000, ale coś chętnych nie ma. Nie dziwię się bo za 900zł można kupić nówkę samayanga 85 f/1.4.
W ramach ciekawostek sampelek z Contaxa F1.2 85mm... (cena około 5k$)
http://www.nature-photos.biz/kynance6579.jpg