Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 156

Wątek: Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    darkelf, i Sigma 30mm f1.4 potrafi rozmyć tło gdy w kadrze jest zawarta cała postać? Mógłbyś podzielić się zdjęciami?

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    sando już coś o nim napisałem https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17409
    nie wiem jakim cudownym sposobem darkelf rozmywa tło przy całych postaciach 30mm/1.4, miałem i się nie da, chyba że w minimalnym stopniu i umieszcczając całą postać bardzo ciasno w kadrze, nie pozostawiając zadnej przestrzeni nad i pod postacią.
    Ostatnio edytowane przez sickside ; 27.04.09 o 11:40

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    darkelf, i Sigma 30mm f1.4 potrafi rozmyć tło gdy w kadrze jest zawarta cała postać? Mógłbyś podzielić się zdjęciami?
    KAŻDY obiektyw jest w stanie rozmyć tło za obiektem fotografowanym. Zakres uzyskiwanej głębi ostrości zależy od kilku wspomnianych już wcześniej czynników. Jeśli chodzi Ci o papierową GO przy fotografowaniu całej postaci, w Olympusie jest ją trudniej uzyskać z uwagi choćby na mnożnik ogniskowej (na chłopski rozum, musisz stanąć dalej od obiektu by go objąć w całości a im większa odległość tym większa GO). Wspomniana Sigma też nie jest lekarstwem.

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    dinx6 sigma jest na to za krótka, na go nie wpływa tylko przesłona ale również mm. sigma 30mm za szybko wchodzi w nieskończoność i nie pozwala odsunąć się na tyle o modela aby objąć go całego i rozmyć tło.

Awatar vtec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    apropo pieknego rozmycia tla.

ja wiem ze zdjecie malo ciekawe, za mala GO - BA nawet nie z systemu olka.
    Ale zobaczcie co mi wyszlo w poprzedni weekend, do teraz nei wiem jak taki efekt uzyskalem (gole zdjecie , ostrosc na dzieciaku):

Pozdrawiam serdecznie!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dla mnie mistrzem rozmycia jest Zuiko OM 50 1.4. Bokeh wygląda jak namalowany pędzlem, ale nie jest tak nachalny jak IMHO bokeh z Takumarów. Oto przykład, chyba na pełnej dziurze, szkło podpięte do E500.

Poniżej dwie foty z ZD 300:

gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

diabolique
    Gość
    Przelotkę i starego nikkora

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Przelotkę i starego nikkora
    ładniutkie
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ale super! Coraz więcej fotek

Rafał Czarny i diabolique, ładne te wasze fotki. A macie jakieś z całą postacią?

Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    sando już coś o nim napisałem https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17409
    nie wiem jakim cudownym sposobem darkelf rozmywa tło przy całych postaciach 30mm/1.4, miałem i się nie da, chyba że w minimalnym stopniu i umieszcczając całą postać bardzo ciasno w kadrze, nie pozostawiając zadnej przestrzeni nad i pod postacią.
    Dzięki za link! Też mi się wydaje, że 30mm f/1.4 będzie zbyt krótkie. Ale może darkelf udowodni, że się mylę?!

Cytat Zamieszczone przez dinx6
    KAŻDY obiektyw jest w stanie rozmyć tło za obiektem fotografowanym. Zakres uzyskiwanej głębi ostrości zależy od kilku wspomnianych już wcześniej czynników.
    No znam te czynniki, czyli:
    - im większy otwór przesłony tym bardziej rozmyte tło
    - im bliżej obiektu tym bardziej rozmyte tło
    - im więcej mm tym bardziej rozmyte tło
    - im tło dalej od obiektu tym bardziej rozmyte
    Chodzi o to, że każdy obiektyw ma pewną granicę, a to jasność zbyt mała, a to ogniskowa zbyt krótka, albo ogniskowej starcza ale jej zwiększanie nic już nie daje bo trzeba by się cofnąć 0,5km. I wychodzi na to, że rozmycie może i jest ale jakby go nie było (czyli małe). Więc jednak nie każdym obiektywem da radę rozmyć tło w dostatecznym stopniu. Obiektyw stanowi tu kluczową rolę.

Mam już w domu Heliosa 58mm f/2 i pierwsze zabawy za sobą. Postaram się w weekend zabrać żonkę na spacer i porównać heliosa z ZD 14-54 i ZD 40-150. Zobaczymy który z nich najlepiej nada się do takich zdjęć. Podejrzewam, że ZD14-54 z racji jasności i ogniskowej odpadnie pierwszy i na placu boju zostanie Helios 58mm f/2 i ZD 40-150.

Jeśli okaże się, że rozmycie jest zbyt małe to będzie chyba trzeba kupić jeszcze jaśniejszą pięćdziesiątkę (może f/1.4) lub nawet Heliosa 85mm f/1.5 lub Samyanga 85mm f/1.4.

PS. A wie ktoś może za ile można wyrwać tego heliosa 85mm f/1.5?

Awatar vtec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Mam już w domu Heliosa 58mm f/2 i pierwsze zabawy za sobą. Postaram się w weekend zabrać żonkę na spacer i porównać heliosa z ZD 14-54 i ZD 40-150. Zobaczymy który z nich najlepiej nada się do takich zdjęć. Podejrzewam, że ZD14-54 z racji jasności i ogniskowej odpadnie pierwszy i na placu boju zostanie Helios 58mm f/2 i ZD 40-150.
    na pewno odpadnie 14-54 mialem oba wiec wiem Helios na Olku to 116 mm ze swiatlem f/2.

helios pod wzgledem bokeh jest boski. Pytanie tylko czy to Ci wystarczy , no i kwestia braku AF - uwierz mi ze z ostroscia jest na prawde ciezko trafic
    Pozdrawiam serdecznie!