Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 156

Wątek: Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    takie coś z kita olka 40 -150

mam pytanie , znajomi podpinali 50mmf1.2 do canona i nikona o dziwo ten sam obiektyw inaczej rysował te same warunki ośwetleniowe , godzina , miejsce , przysłona , czas

teoretycznie powinno byc podobnie
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5100976.JPG
Wyświetleń:	337
Rozmiar:	243,6 KB
ID:	15817  

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez psemo Zobacz posta
    mam pytanie , znajomi podpinali 50mmf1.2 do canona i nikona o dziwo ten sam obiektyw inaczej rysował te same warunki ośwetleniowe , godzina , miejsce , przysłona , czas
    Inna matryca (=inna kolorystyka) + efekt placebo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Właśnie się stałem posiadaczem adaptera m42. U rodziców mam Heliosa 58mm f/2, więc małym kosztem zwiększę trochę swoje możliwości. Puki co poćwiczę na tym Heliosie i na Zuiko 40-150mm. Może poprawię swoje efekty... zobaczymy. A jak dalej GO będzie zbyt duża to się wtedy pomyśli.

Dzięki za pomoc

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Tu jest ciekawy wątek nt. bokeh szkiełek (głównie manualnych): http://www.rangefinderforum.com/foru...ad.php?t=50489
    W większości przypadków można sobie pomarzyć o takich szkiełkach, choć nie zawsze walą z wielkiego kalibru - są heliosy, są i inne m42.
    Mnie osobiście zachwyca bokeh z Zuiko 50mm/f1.2 (OM). Szkiełko jest kozackie! (o 55mm nie wspominając). Nie wiem, jak toto się zachowuje podpięte do korpusu z matrycą 4/3 (ogniskowa oczywiście "rośnie" do 100mm), ale na pełnej (analogowej) klacie pięknie rysuje! (50mm jest troszkę ostrzejsze od 55mm, tak mi się przynajmniej wydaje). Ja tam zakładam, że marzenia jednak się spełniają (no może czasami... rzadko... ale jednak! )

Pozdrawiam

PS. Tu znalazłem ciekawe przykłady z tego szkiełka na flickr'ze: Zuiko 50mm f1.2 Test Shots : un album sur Flickr Ciągle szukam mojego ulubionego zdjęcia BW z tego szkła (które popełnił ktoś z rangefinderforum, woli ścisłości)... :/

EDIT: Tego BW nadal niet, ale znalazłem dwa fajne przykłady szkiełek, które nie powinny kosztować majątku (tzn dużego majątku): http://www.rangefinderforum.com/foru...&postcount=606 Tego Super-Takumara 50mm/f1.4 sam miałem w łapkach. Świetnie szkiełko do portretu, tylko wpuszcza do środka za dużo rozproszonego światła (pokaźna tylna soczewka). Warto sobie wtedy zerknąć do tego wątku: https://forum.olympusclub.pl/showthr...a+obiektyw%F3w
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 24.04.09 o 22:11
    "There's no such thing as free titties"

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Baudolino te szkła są za krótkie to całych postaci, najlepiej spasił by helios 85/1.5, bo chyba nie ma podobnego szkła systemowego.

85/1.4 tylko że to najkonem.
    Ostatnio edytowane przez sickside ; 24.04.09 o 23:21

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    heyahero, niektóre zdjęcia z twojego linku rzucają na kolana, mają niesamowity klimat, normalnie jak z bajki. Takie Zuiko 50mm f/1.2 to faktycznie rarytas. A marzenia są po to aby od czasu do czasu je spełniać. Wtedy, życie jest fajne

sickside, rozmycie w twoim przykładzie jest niezłe. Jaką 85 f/1.4 było robione? Nikkorem 85mm f1.4?

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    To Samyang

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    To Samyang
    Czy jakieś nowe ciekawe sample? Przez chwile myślałem o tym szkle.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    To Samyang
    Napisz coś o tym jak to szkło współpracuje z Nikonem Z tego co wiem to ostrość i przesłona jest ustawiana ręcznie. A czy działa potwierdzenie ostrości i pomiar światła?

darkelf
    Gość
    Kupiłem Sigmę 30/1.4 właśnie do tego celu, po weekendzie z Sigmą stwierdzam, że to były bardzo dobrze wydane pieniądze.