Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 156

Wątek: Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?

darkelf
    Gość

Odp: Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?

Jeśli zgubisz ostrość to obiektyw robi ziuuuumuuuumuuuum, ale jeśli jesteś blisko ostrości to ustawia szybko. Kwestia doświadczenia w pracy z obiektywem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

No tak, musze się pryzwyczaić że to nie SWD i trochę się z nim zapoznać
    E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fot.Krzysiek Zobacz posta
    No tak, musze się pryzwyczaić że to nie SWD i trochę się z nim zapoznać
    Zalet więcej niż wad , a obrazek miodzio. A jak skręcisz do 4- 8 to i krajobraz zrobisz ze świetna rozdzielczością i bez zniekształceń w rogach. A i jeszcze kilkadziesiąt dni temu nie miałem zamiaru go sprzedawać nikomu.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Tak sie zastanawiam czy to normalne że ten silniczek chodzi jak sokowirówka? Tak troszke głośno no i szybkością tez nie grzeszy...
    Ten typ tak ma - glosny i wolnawy. W sumie jest to dosc stara konstrukcja Olka. Szkoda, ze pozniej nie zrobili np wersji SWD. CHoc moze wyszli z zalozenia, ze makro/portretowka nie musi byc szybka, czy cicha.
    To sa jego wady, no i moze to, ze tubus wyjezdza do przodu. Poza tym same zalety. Chyba nawet jest uszczelniany?

Ja ten obiektyw kocham i nienawidze. Kocham za jakosc obrazka, nienawidze za ta powolnosc i czasem, czaaasem za brak zdecydowania w celowaniu :P (nawet na E-30)

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Fot.Krzysiek
    Mieszka w
    OPR
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Skoro tak ma być niech tak będzie, wczoraj nie miałem na kim testowac to wziąłem mojego 10miesięcznego synka przed obiektyw i stwierdziłem ze do dzieci lub coś bardzo ruchliwego sie nie nadaje , no ale jak kilka razy udało mi sie trafić z ostrością to daje efekt - bardzo ostre
    E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1

darkelf
    Gość

Skoro tak ma być niech tak będzie, wczoraj nie miałem na kim testowac to wziąłem mojego 10miesięcznego synka przed obiektyw i stwierdziłem ze do dzieci lub coś bardzo ruchliwego sie nie nadaje , no ale jak kilka razy udało mi sie trafić z ostrością to daje efekt - bardzo ostre
    to zacznij od F/4

Centus
    Gość

jezeli cos moge dodac , ustaw sobie w puszce tryb autofocusa na manualny plus pojedynczy albo ciagly , wtedy mozesz z grubsza ustawic ostrosc pierscieniem na obiektywie a reszte zrobi puszka , bedzie mniej mielil sokowirowka

zreszta robiac makro na maksymalnym odwzorowaniu ustawiasz obiektyw na nieskonczonosc i ostrosc ustawiasz balansujac cialem , wiec raczej nie ma czesto sytuacji ze ostrosc jezdzi po calym zakresie

bedac w Olku , ZD 50 poprostu trzeba miec , a jego wolnosc w niczym mi nie przeszkadza , a focilem nim koszykowke i koncerty , kuriozalnie nie zrobilem nim zadnego zdjecia makro

zreszta nie oszukujmy sie , jest to najtansze szklo w E-systemie ze swiatlem F2 , dodatkowo ma calkiem fajny AF (u mnie trafia bez pudla) , oraz jest ostry od pelnej dziury , dodatkowo daje ladne rozmycie tla i to wszystko za jakies smieszne 1.2k pln za uzywke w idealnym stanie , aaa jeszcze jest uszczelniony

chcialbym taki obiektyw z tymi parametrami i swiatlem ale dajacy 35mm na pelnej klatce , bo ZD 50 jest czasami odrobine waskie i to jego jedyna wada w moim mniemaniu
    Ostatnio edytowane przez Centus ; 19.05.12 o 12:23

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    ...

zreszta robiac makro na maksymalnym odwzorowaniu ustawiasz obiektyw na nieskonczonosc i ostrosc ustawiasz balansujac cialem , wiec raczej nie ma czesto sytuacji ze ostrosc jezdzi po calym zakresie

...
    w innych systemach szkło ustawia się na minimalną odległość przy maksymalnym odwzorowaniu

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Ten typ tak ma - glosny i wolnawy. W sumie jest to dosc stara konstrukcja Olka.
    Szkoda, ze pozniej nie zrobili np wersji SWD. CHoc moze wyszli z zalozenia, ze makro/portretowka nie musi byc szybka, czy cicha.
    A właściwie to sądzac po wewnętrznym identyfikatorze (..001) to jest NAJSTARSZA konstrukcja
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

darkelf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    bedac w Olku , ZD 50 poprostu trzeba miec , a jego wolnosc w niczym mi nie przeszkadza , a focilem nim koszykowke i koncerty , kuriozalnie nie zrobilem nim zadnego zdjecia makro

zreszta nie oszukujmy sie , jest to najtansze szklo w E-systemie ze swiatlem F2 , dodatkowo ma calkiem fajny AF (u mnie trafia bez pudla) , oraz jest ostry od pelnej dziury , dodatkowo daje ladne rozmycie tla i to wszystko za jakies smieszne 1.2k pln za uzywke w idealnym stanie , aaa jeszcze jest uszczelniony
    na najbliższej sesji pobawię się Nikkorem 85mm (na D200) to będę miał jakieś porównanie z ZD50, bo do tej pory żaden obiektyw nawet się do niego nie zbliżył, a N85 ma szansę (chociaż będzie trochę bardziej tele)