Jeśli zgubisz ostrość to obiektyw robi ziuuuumuuuumuuuum, ale jeśli jesteś blisko ostrości to ustawia szybko. Kwestia doświadczenia w pracy z obiektywem.
Jeśli zgubisz ostrość to obiektyw robi ziuuuumuuuumuuuum, ale jeśli jesteś blisko ostrości to ustawia szybko. Kwestia doświadczenia w pracy z obiektywem.
No tak, musze się pryzwyczaić że to nie SWD i trochę się z nim zapoznać
E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ten typ tak ma - glosny i wolnawy. W sumie jest to dosc stara konstrukcja Olka. Szkoda, ze pozniej nie zrobili np wersji SWD. CHoc moze wyszli z zalozenia, ze makro/portretowka nie musi byc szybka, czy cicha.
To sa jego wady, no i moze to, ze tubus wyjezdza do przodu. Poza tym same zalety. Chyba nawet jest uszczelniany?
Ja ten obiektyw kocham i nienawidze. Kocham za jakosc obrazka, nienawidze za ta powolnosc i czasem, czaaasem za brak zdecydowania w celowaniu :P (nawet na E-30)
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Skoro tak ma być niech tak będzie, wczoraj nie miałem na kim testowac to wziąłem mojego 10miesięcznego synka przed obiektyw i stwierdziłem ze do dzieci lub coś bardzo ruchliwego sie nie nadaje, no ale jak kilka razy udało mi sie trafić z ostrością to daje efekt - bardzo ostre
E-30 + ZD12-60SWD + ZD50-200SWD + ZD50 + Metz 48 AF-1
jezeli cos moge dodac , ustaw sobie w puszce tryb autofocusa na manualny plus pojedynczy albo ciagly , wtedy mozesz z grubsza ustawic ostrosc pierscieniem na obiektywie a reszte zrobi puszka , bedzie mniej mielil sokowirowka
zreszta robiac makro na maksymalnym odwzorowaniu ustawiasz obiektyw na nieskonczonosc i ostrosc ustawiasz balansujac cialem , wiec raczej nie ma czesto sytuacji ze ostrosc jezdzi po calym zakresie
bedac w Olku , ZD 50 poprostu trzeba miec , a jego wolnosc w niczym mi nie przeszkadza , a focilem nim koszykowke i koncerty , kuriozalnie nie zrobilem nim zadnego zdjecia makro![]()
zreszta nie oszukujmy sie , jest to najtansze szklo w E-systemie ze swiatlem F2 , dodatkowo ma calkiem fajny AF (u mnie trafia bez pudla) , oraz jest ostry od pelnej dziury , dodatkowo daje ladne rozmycie tla i to wszystko za jakies smieszne 1.2k pln za uzywke w idealnym stanie , aaa jeszcze jest uszczelniony![]()
chcialbym taki obiektyw z tymi parametrami i swiatlem ale dajacy 35mm na pelnej klatce , bo ZD 50 jest czasami odrobine waskie i to jego jedyna wada w moim mniemaniu
Ostatnio edytowane przez Centus ; 19.05.12 o 12:23
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1