Fajne klimaty nieźle wypatrzone![]()
Fajne klimaty nieźle wypatrzone![]()
Się melduję, że również pamiętam![]()
Stara gwardia ....pamięta
Witam przedstawiam moje"ćwiczenia wstępne" z zakresu portretu i chciałbym się dowiedzieć jak wyeliminować błędy które popełniłem -samemu czasami trudno ocenić swoje zdjęcie Dziękuję
przyjemne portreciki-ale co do oceny to ja nie jestem kompetentny
Uważam jednak,że całkiem fajnie Ci wyszły !!
Pozdrawiam !!
Poprzednie portrety klasyczne, studyjne niemalże, lub jak kto woli - paszportowe. Tym razem próba innej kompozycji. Fajna, poprawna, dobrze zrobiona. Nie ma się do czego przyczepić. Ale niestety nie zapada również głęboko w pamięć. Brak szczypty przyprawy, błysku w oku, flirtu z obiektywem, zaciekawienia widza... sam nie wiem jak opisać to coś nieuchwytnego, co powoduje, że portret ląduje półkę wyżej niż paszportowy poprawny standard.
Być może ktoś pomyśli, że jak zwykle się czepiam, szukam dziury w całym, mam zły humor itp.
Nieprawda. Po prostu uważam, że skoro z łatwością pokonujesz problemy techniczne fotografii, to czas szukać w portretowaniu czegoś więcej. Poświęcić czas zamiast na setną fotkę podczas sesji na znalezienie ciekawszego kąta, magicznego odblasku światła w tle, czarodziejskiej głębii ostrości, pięknego bokehu itp.
To moje prywatne zdanie. Zupełnie subiektywne.
Dziękuję za oceny Peter i Diaboulique może tragedii nie ma ale Diabełek ma chyba rację czegoś tu brakuje
Zasadniczo brakuje... cierpliwości. Dobry portret trzeba wyczekać do chwili, gdy modela/kę coś zainteresuje, zaintryguje, przyciągnie uwagę. Czasem może to potrwać kilka minut, do chwili gdy widok fotografa się znudzi, opatrzy, spowszednieje i model/ka zacznie zachowywać się naturalnie.
Gniew, ciekawość, rozbawienie, zaskoczenie, skupienie - to są instrumenty do ciekawego portretu "środowiskowego" (można to tak nazwać?).
Przynajmniej moim zdaniem.
Cześć "ćwiczeń " ćwiczeń ciąg dalszy Pomimo cennych sugestii kolegów (dziękuję im za pomoc) trudno mi określić czy idę w dobrym kierunku Dziękuję za pomoc i proszę o uwagi
97 to jest to!! Jest klimat.