Ja wybieram dwójkę.
Raczej całość - dzięki![]()
Pewnie, ze calosc.
Fajnie pokazane i z roznych perspektyw, nie nuzy.
Mlody szachmistrz rewelka
pozdroofka
Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.
Bardzo fajne, podoba mi się![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Przejdźmy do meritum:
Ładnie się zaczyna, w pierwszej chwili myślałem, że kluczem do tematu jest... klucz. Zaciekawia, wciąga, absorbuje intelektualnie. Potem ostre pikowanie w dół. Do bólu banał, w dodatku mało atrakcyjny wizualnie i generalnie rozwalający całą łamigłówkę zbudowaną poprzednim kadrem. Gdybyś zawarł w kadrze np. to, co dzieje się poniżej blatu stołu - z jednej strony ramoneska, z drugiej torebka dziewczęca... Widz nadal by się głowił - spotkanie? schadzka? No, oczywiście trzeba by pstryknąć w momencie, gdyby wystawili nogi do przodu zamiast je chować.
Trzeci kadr jest trochę taki w pół kroku - ciekawy pod względem opowieści, mało zdecydowany kadrowo. Chociaż te dwie piąstki mnie urzekłyCzwarte zdjęcie moim zdaniem rozwala cały reportaż. Jest zbyt dynamiczne w odniesieniu do pozostałych, za bardzo "odstaje". Gdyby na koszulce był znak zapytania (jak w kreskówkach zwsze pokazuje się myślenie) jako pojedyncze by się broniło, jako jedno z serii za bardzo wybajerzone wizualnie. Zdjęcie piąte chyba nie powinno tu być. Nie dość, że ciężko pokazać jakąkolwiek akcję w takim sporcie jak szachy, to ty jeszcze pokazałeś "bezakcję". Tu się NIC nie dzieje - i nie obronisz tego tezą, że to właśnie esencja szachów, bo esencję pokazałeś na następnej fotografii - ktoś gra, ktoś obserwuje, ktoś umieszcza ruchy na planszy by inni mogli obserwować rozgrywkę z daleka. Widzisz, bez ukazania większej ilości ludzi sugerujesz w ten sposób, że są jacyś ubserwatorzy. Umiejscawiasz w ten sposób historię,pokazujesz, że to nie są jakieś domowe zajęcia. Ostatni kadr jest tylko słabą, rozwlekłą podróbką przedostatniego.
Aha, wciąż zapominasz o detalu. Ręka z figurą lub pionkiem pokazana w bliskim planie (tudzież uścisk ręki przed lub po rozgrywce) jest tu brakującym ogniwem.
Dlatego taki mój wybór. Osobisty, ktoś może mieć lepszy
Mnie te trzy wskazane wcześniej kadry wystarczyłyby do zrozumienia całej historii.
PS. Aha, chyba za bardzo rozciągasz histogram w postprodukcji. I zamiast czarno-bieli wychodzi ci "szaro-szary". W tego typu materiałach nie jest potrzebna aż taka dynamika tonalna jak w krajobrazach, przytnij czernie, przesuń histogram w lewo, a ujęcia nabiorą mocy.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 16.05.14 o 08:47
Sezon na rekonstrukcje otwarty.
Żmigród 2014 żeńska obsada.
Te 2 pierwsze panny reprezentują GRH Bluszcz w sumie już jesteśmy umówieni na sesję
Sanitariuszka ma śliczny uśmiech.
Ostatnia pani nosi na sobie strój chorawckiej wieśniaczki .
Ostatnio edytowane przez robert1088 ; 18.06.14 o 18:52
Ładne kadry no i stylizacja.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
440 i 442 niczego sobie.
OM-1, mZD 12-40 F/2.8, mZD 60 F/2.8, Nocticron 42.5 F/1.2
flickr: lcf80