Strona 40 z 80 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 791

Wątek: Robert1088 - fotografie

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Lolita Zobacz posta
    Se wyobraź, że każdy kiedyś zaczynał... próbował, uczył się na własnych błędach... Każdy...
    Se wyobraziłem...
    I co dalej?

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Taaa, to teraz łyżka dziegciu?
    Jest kilka naprawdę niesamowitych fot. Np.
    https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1311364365
    lub
    https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1312397341
    Reszta... hmmm dobre, ostre, kadrowane, ale... oczywiste jak diabli. Wzrok się po nich prześlizguje. Moim zdaniem taką ogniskową nie pokażesz ciekawego reportażu, bo w większości ujęć ucieka ci kontekst. Bliżej temu do portretu środowiskowego. A szkoda, bo możliwości są naprawdę duże.
    Inna kwestia to obróbka. To przeostrzenie, kontrastowanie lokalne, pseudohdr, powoduje, że ludzie stali się plastikowi, odhumanizowani. Plastikowa głowa machająca piórami w rytmie punka? Ja tego nie kupuję.
    Moim zdaniem powinieneś dać się ponieść emocjom, mniej cyzelować, bardziej czuć, zaufać intuicji. Zastanowić się, czy ty chciałbyś takie zdjęcia oglądać, czy jednak zobaczyć coś zupełnie odmiennego od corocznych irokezów, błotnych kąpieli i tego typu samograjów jarocinowo-wodstockowych.
    No ale ja może po prostu wymagający jestem Co zrobić, mam bardzo prosty gust - zadowala mnie to co najlepsze. A zwłaszcza lubię oglądać bardzo dobrą fotografię. Bo sam się wtedy mogę czegoś nauczyć
    Tomek dobrze Ci radzi.

Faktycznie jest kilka fot brzytwa i całość się broni, ale ogólnie jak dla mnie

brakuję dwóch rzeczy :

- bycia blisko i czucia kontaktu z bohaterami - taki ładny frazes przytoczę : jeżeli jesteś za daleko, żeby zrobić zdjęcie 35mm to go nie rób.
    Co nam to wtedy da? Poczucie klimatu i odczucie pewnego rodzaju intymności - złączenia z bohaterami zdjęć.

Druga rzecz to niestety ułożenie tego w reportaż trochę kuleje. Pokazałeś kilka klatek i nie ułożyłeś tego w jakąś konkretną, spójną opowieść, a to w reportażu jest chyba najważniejsze i przynajmniej dla mnie najtrudniejsze.

Ja bym np. tak to widział, że jest miks - z tele zdjęcia zespołów (fajnie pokazanych - tak jak to zrobiłeś w symbiozie z widownią) + zdjęcia z czegoś szerszego w środku akcji - i to nie koniecznie tej najgorętszej - czasem gdzieś tam zboku gdzie da się spokojnie wejść itp. też dużo dobrego się dzieje.
    Tak w ogóle to Cię pozdrawiam i trzymam kciuki.

Ps. Zazdroszczę bycia
    Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 5.08.11 o 10:29
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Se wyobraziłem...
    I co dalej?
    Dużo chęci, czasu, praktyki i pracy. To oczywiste, przynajmniej dla mnie

Cytat Zamieszczone przez a_wykrota Zobacz posta
    Tomek dobrze Ci radzi.

Faktycznie jest kilka fot brzytwa i całość się broni, ale ogólnie jak dla mnie

brakuję dwóch rzeczy :

- bycia blisko i czucia kontaktu z bohaterami - taki ładny frazes przytoczę : jeżeli jesteś za daleko, żeby zrobić zdjęcie 35mm to go nie rób.
    Co nam to wtedy da? Poczucie klimatu i odczucie pewnego rodzaju intymności - złączenia z bohaterami zdjęć.

Druga rzecz to niestety ułożenie tego w reportaż trochę kuleje. Pokazałeś kilka klatek i nie ułożyłeś tego w jakąś konkretną, spójną opowieść, a to w reportażu jest chyba najważniejsze i przynajmniej dla mnie najtrudniejsze.

Ja bym np. tak to widział, że jest miks - z tele zdjęcia zespołów (fajnie pokazanych - tak jak to zrobiłeś w symbiozie z widownią) + zdjęcia z czegoś szerszego w środku akcji - i to nie koniecznie tej najgorętszej - czasem gdzieś tam zboku gdzie da się spokojnie wejść itp. też dużo dobrego się dzieje.
    Tak w ogóle to Cię pozdrawiam i trzymam kciuki.

Ps. Zazdroszczę bycia
    Miło się czyta takich postów
    Pozdrawiam serdecznie.
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Pozdrawiam serdecznie.
    Nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Już chyba wiem
    Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 5.08.11 o 14:11 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

diabolique
    Gość
    Pozdrawiam serdecznie.
    Pewnie, że miło się czyta rady "zrób tak, nie rób tak", "ja bym to widział/zrobił tak i tak".
    Tylko rodzi się elementarne pytanie: czy Robert1088 powinien kadrować zdjęcia i budować reportaż tak jak ja chcę, czy tak jak on to widzi i chce przekazać?

EDIT: wystarczy wygooglać sobie "przystanek Woodstock" i wyniki mówią same za siebie
    Czy warto nadal iść tą drogą? W czym twoja fota błota będzie lepsza od innej foty błota? Myślę, że będzie równie dobra, ale nie wniesie żadnej nowej wartości informacyjnej. A dzieje się tam naprawdę wiele rzeczy.

Inną kwestią jest niezmienny problem z przyjęciem nieprzychylnej opinii, który staje się bolączką oraz znakiem rozpoznawczym tego forum.
    Jednozdaniowe posty wyrażające zdanie innych forumowiczów są ok. Moja rozbudowana, poparta argumentami wypowiedź mojego prywatnego zdania od razu zostaje uznana za atak i bóg wie co jeszcze.
    Tyranii "słit-poprawności" mówię stanowcze nie! Tak się nie da rozmawiać.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 5.08.11 o 15:35

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria

Odp: Robert1088 - fotografie

Witam . Dawno mnie tu nie było co nie znaczy , że nie zaglądam . Przedstawiam pierwszą wrzutkę z zawodów taekwondo dla dzieciaków . Dzięki za odzew.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12 - 1000 - 671.jpg
Wyświetleń:	41
Rozmiar:	331,4 KB
ID:	57991   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	13 - 1000- - 671.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	307,6 KB
ID:	57992   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	32 - 1000-671.jpg
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	233,5 KB
ID:	57993   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	38 - 1000-671.jpg
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	309,1 KB
ID:	57994  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	46 - 1000 - 671.jpg
Wyświetleń:	37
Rozmiar:	362,1 KB
ID:	57995   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	47 - 1000 -671.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	257,5 KB
ID:	57996   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	48 - 1000 - 671.jpg
Wyświetleń:	31
Rozmiar:	297,9 KB
ID:	57997  

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Miło Cię widzieć po tak długiej przerwie. Fajnie, że nie straciłeś zapału do focenia. Seria z dzieciakami w porządku, chociaż chyba bym się zdecydowała na jednolitość w prezentacji - tj. albo kolor albo bw.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez robert1088 Zobacz posta
    Witam . Dawno mnie tu nie było co nie znaczy , że nie zaglądam . Przedstawiam pierwszą wrzutkę z zawodów taekwondo dla dzieciaków . Dzięki za odzew.
    Fajna relacja, Dobre WB jest najlepsze, rozumiem więc Twoje rozterki kolor czy WB. Fajnie się te dzieciaki ogląda, czyli dobrze Ty zrobiłeś swoją robotę.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Dużo bardziej podoba mi się ta wrzutka, niż poprzednia z zawodów, bardziej wnika do środka.
    Tematyka bardzo mi bliska (sport dzieci)

diabolique
    Gość

Pozdrawiam autora