Tomek dobrze Ci radzi.
Faktycznie jest kilka fot brzytwa i całość się broni, ale ogólnie jak dla mnie
brakuję dwóch rzeczy :
- bycia blisko i czucia kontaktu z bohaterami - taki ładny frazes przytoczę : jeżeli jesteś za daleko, żeby zrobić zdjęcie 35mm to go nie rób.
Co nam to wtedy da? Poczucie klimatu i odczucie pewnego rodzaju intymności - złączenia z bohaterami zdjęć.
Druga rzecz to niestety ułożenie tego w reportaż trochę kuleje. Pokazałeś kilka klatek i nie ułożyłeś tego w jakąś konkretną, spójną opowieść, a to w reportażu jest chyba najważniejsze i przynajmniej dla mnie najtrudniejsze.
Ja bym np. tak to widział, że jest miks - z tele zdjęcia zespołów (fajnie pokazanych - tak jak to zrobiłeś w symbiozie z widownią) + zdjęcia z czegoś szerszego w środku akcji - i to nie koniecznie tej najgorętszej - czasem gdzieś tam zboku gdzie da się spokojnie wejść itp. też dużo dobrego się dzieje.
Tak w ogóle to Cię pozdrawiam i trzymam kciuki.
Ps. Zazdroszczę bycia![]()
Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 5.08.11 o 10:29
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 5.08.11 o 14:11 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pewnie, że miło się czyta rady "zrób tak, nie rób tak", "ja bym to widział/zrobił tak i tak".
Tylko rodzi się elementarne pytanie: czy Robert1088 powinien kadrować zdjęcia i budować reportaż tak jak ja chcę, czy tak jak on to widzi i chce przekazać?
EDIT: wystarczy wygooglać sobie "przystanek Woodstock" i wyniki mówią same za siebie
Czy warto nadal iść tą drogą? W czym twoja fota błota będzie lepsza od innej foty błota? Myślę, że będzie równie dobra, ale nie wniesie żadnej nowej wartości informacyjnej. A dzieje się tam naprawdę wiele rzeczy.
Inną kwestią jest niezmienny problem z przyjęciem nieprzychylnej opinii, który staje się bolączką oraz znakiem rozpoznawczym tego forum.
Jednozdaniowe posty wyrażające zdanie innych forumowiczów są ok. Moja rozbudowana, poparta argumentami wypowiedź mojego prywatnego zdania od razu zostaje uznana za atak i bóg wie co jeszcze.
Tyranii "słit-poprawności" mówię stanowcze nie! Tak się nie da rozmawiać.
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 5.08.11 o 15:35
Witam . Dawno mnie tu nie było co nie znaczy , że nie zaglądam . Przedstawiam pierwszą wrzutkę z zawodów taekwondo dla dzieciaków . Dzięki za odzew.
Miło Cię widzieć po tak długiej przerwie. Fajnie, że nie straciłeś zapału do focenia. Seria z dzieciakami w porządku, chociaż chyba bym się zdecydowała na jednolitość w prezentacji - tj. albo kolor albo bw.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dużo bardziej podoba mi się ta wrzutka, niż poprzednia z zawodów, bardziej wnika do środka.
Tematyka bardzo mi bliska (sport dzieci)![]()
Pozdrawiam autora![]()