Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Jak zrobić dobry fotoreportaż?

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jak zrobić dobry fotoreportaż?

Po ostatnim fiasku z "fotoreportażem" ze szpitala w Laosie (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17755) postanowiłam wziąć się za siebie i zrobić coś lepszego Ogólnie bardzo interesuje mnie ten gatunek i chciałabym się rozwijać w tym kierunku. Przeglądnęłam całe forum, ale w sumie nie znalazłam jakiegoś konkretnego wątku z poradami dotyczącymi fotoreportaży.

A więc jak zrobić dobry fotoreportaż? Czy ograniczyć się do samych zdjęć z krótkimi, jednozdaniowymi podpisami, czy może lepiej opisać ładnie całą historię miejsca i co się zdarzyło? Pisać bezosobowo czy opisywać swoje przeżycia i odczucia związane z danym zajściem?

http://www.swiatobrazu.pl/quotdo_fot...d_z_darki.html - tutaj znalazłam ciekawy wywiad z kilkoma poradami, ale wciąż nie odpowiada na wszystkie moje pytania

Kolejna rzecz: prawo. W innym wątku już o to pytałam, ale jakoś przycichło. Jak to jest z ochroną wizerunku, kiedy chcę np. opublikować w gazecie reportaż z hmm.. no nie wiem.. np. powodzi. Zdjęcia przedstawiają konkretne osoby, które znalazły się w takiej sytuacji.. Czy od każdej osoby muszę mieć zgodę na publikację zdjęcia?

Kolejna rzecz to gazety. Czy gazety przyjmują reportaże (oczywiście jeśli są dobre) od zwykłych osób, niezrzeszonych w żadnych agencjach?

Nie wiem czy jest ktoś na forum, kto profesjonalnie zajmuje się fotoreportażem? W każdym razie czekam na dobre rady i uwagi Mam nadzieję, że uda nam się w tym wątku zebrać jakie małe ABC fotoreportażu.
    Dive now - Work later
    Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
    Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie ma recepty na dobry reportaż - wszystko zalezy od tego co jest jego tematem.

Prawo - to zalezy od konkretnej sytuacji.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    IMHO podstawa to szeroki kąt i podchodzenie najbliżej jak się da. Tele zakłada się tylko wtedy jak nie można inaczej.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    Po ostatnim fiasku z "fotoreportażem" ze szpitala w Laosie (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=17755) postanowiłam wziąć się za siebie i zrobić coś lepszego Ogólnie bardzo interesuje mnie ten gatunek i chciałabym się rozwijać w tym kierunku. Przeglądnęłam całe forum, ale w sumie nie znalazłam jakiegoś konkretnego wątku z poradami dotyczącymi fotoreportaży.

A więc jak zrobić dobry fotoreportaż? Czy ograniczyć się do samych zdjęć z krótkimi, jednozdaniowymi podpisami, czy może lepiej opisać ładnie całą historię miejsca i co się zdarzyło? Pisać bezosobowo czy opisywać swoje przeżycia i odczucia związane z danym zajściem?

http://www.swiatobrazu.pl/quotdo_fot...d_z_darki.html - tutaj znalazłam ciekawy wywiad z kilkoma poradami, ale wciąż nie odpowiada na wszystkie moje pytania

Kolejna rzecz: prawo. W innym wątku już o to pytałam, ale jakoś przycichło. Jak to jest z ochroną wizerunku, kiedy chcę np. opublikować w gazecie reportaż z hmm.. no nie wiem.. np. powodzi. Zdjęcia przedstawiają konkretne osoby, które znalazły się w takiej sytuacji.. Czy od każdej osoby muszę mieć zgodę na publikację zdjęcia?

Kolejna rzecz to gazety. Czy gazety przyjmują reportaże (oczywiście jeśli są dobre) od zwykłych osób, niezrzeszonych w żadnych agencjach?

Nie wiem czy jest ktoś na forum, kto profesjonalnie zajmuje się fotoreportażem? W każdym razie czekam na dobre rady i uwagi Mam nadzieję, że uda nam się w tym wątku zebrać jakie małe ABC fotoreportażu.
    Witam, z tego co pamiętam, kiedyś Rafał Czarny zajmował się reporterką.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    O, ubiegł mnie
    Ostatnio edytowane przez slawek ; 20.04.09 o 20:36 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    Tak, pod warunkiem, że temat jest pożądany na rynku prasowym i zdjęcia naprawdę ciekawe. Warto się porozsyłać, nagabywać, zaczepiać, być wręcz upierdliwym, może jakieś wydawnictwo się zainteresuje.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    IMHO podstawa to szeroki kąt i podchodzenie najbliżej jak się da. Tele zakłada się tylko wtedy jak nie można inaczej.
    Nie popadaj w skrajności... pomiedzy szerokim kątem, a tele jeast jeszcze coś w środku i to wóasnie ten środek jest dobry do reportażu - bo nie zniekształca. (oczywiscie uogólniam)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

diabolique
    Gość
    Fotoreportaż to opowieść, ma swój początek, punkt kulminacyjny i koniec.
    Fotoreportaż nie składa się z jak największej ilości zdjęć, ale ma pokazywać istotne zwroty akcji, ważne elementy, ciekawych ludzi. Autor ma snuć narrację i prowadzić widza według swojego zamysłu, nie pozwalając mu błądzić.

A teraz na przykładach, z dużą swobodą interpretacyjną (pewnie mi zaraz udowodnią jakieś błędy niuansowe) - sytuacja czysto hipotetyczna: miało miejsce samobójstwo

wersja pierwsza - do akcji wkracza fotograf z dochodzeniówki i pstryka wszystkie dowody, ślady, stawia przy nich najczęściej cyferki, rzetelnie utrwala każdy centymetr, poszlakę i dowód - TO JEST DOKUMENT

wersja druga - policjanci poszli na pączki i ten fakt wykorzystuje domorosły fotograf z zacięciem i robi trzy zdjęcia - drzwi, stołek i biurko.
    Czego dowiadujemy się w wersji drugiej? Autor prowadzi opowieść. Zdjęcie drzwi pokazuje nam czy zdarzenie miało miejsce w domu czy w pracy. "Jakość" drzwi przekonuje nas czy mamy do czynienia z człowiekiem ubogim ze slumsów czy też bogaczem z przedmieścia. Poza tym drzwiami "wchodzimy" w świat tego człowieka.
    Stołek pozwala nam się domyślać, że ta osoba się prawdopodobnie powiesiła, a list pożegnalny leżący na biurku, pokazując charakter pisma wskazuje nam czy to był mężczyzna czy kobieta. Może jakieś słowo w tym liście, w ciasnym kadrze pozwoli nam też domyśleć się przyczyn tego kroku?
    TO JEST FOTOREPORTAŻ.

Ja tak to widzę.
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 20.04.09 o 20:58

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Właśnie! Pięknie to ująłeś!

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Fotoreportaż to opowieść, ma swój początek, punkt kulminacyjny i koniec.
    Fotoreportaż nie składa się z jak największej ilości zdjęć, ale ma pokazywać istotne zwroty akcji, ważne elementy, ciekawych ludzi. Autor ma snuć narrację i prowadzić widza według swojego zamysłu, nie pozwalając mu błądzić.

A teraz na przykładach, z dużą swobodą interpretacyjną (pewnie mi zaraz udowodnią jakieś błędy niuansowe) - sytuacja czysto hipotetyczna: miało miejsce samobójstwo

wersja pierwsza - do akcji wkracza fotograf z dochodzeniówki i pstryka wszystkie dowody, ślady, stawia przy nich najczęściej cyferki, rzetelnie utrwala każdy centymetr, poszlakę i dowód - TO JEST DOKUMENT

wersja druga - policjanci poszli na pączki i ten fakt wykorzystuje domorosły fotograf z zacięciem i robi trzy zdjęcia - drzwi, stołek i biurko.
    Czego dowiadujemy się w wersji drugiej? Autor prowadzi opowieść. Zdjęcie drzwi pokazuje nam czy zdarzenie miało miejsce w domu czy w pracy. "Jakość" drzwi przekonuje nas czy mamy do czynienia z człowiekiem ubogim ze slumsów czy też bogaczem z przedmieścia. Poza tym drzwiami "wchodzimy" w świat tego człowieka.
    Stołek pozwala nam się domyślać, że ta osoba się prawdopodobnie powiesiła, a list pożegnalny leżący na biurku, pokazując charakter pisma wskazuje nam czy to był mężczyzna czy kobieta. Może jakieś słowo w tym liście, w ciasnym kadrze pozwoli nam też domyśleć się przyczyn tego kroku?
    TO JEST FOTOREPORTAŻ.

Ja tak to widzę.
    Super to opisałeś. Czytałam też ze dobrze, żeby reportaż miał jakąś puentę. Takie ostatnie zdjęcie, które daje do myślenia i zapada w pamięć. Czasem pewnie ciężko znaleźć taki element, ale wydaje mi się, że w tym twki sukces dobrego fotoreportażu. Żeby zapadał w pamięć i dawał do myślenia.

O tu w tym artykule to znalazłam: http://kmk.waw.pl/index.php?option=c...48e598b37cffa9. Może kogoś zainteresuje

Jeszcze jakieś pomysły?

Aha.. Grizz możesz powiedzieć coś więcej jak to jest z tą kwestią prawną? Albo ewentualnie jakbyś powiedział gdzie szukać takich informacji. Pod hasłem "ochrona wizerunku" niewiele znalazłam niestety
    Dive now - Work later
    Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
    Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl

diabolique
    Gość
    Tematy ważne społecznie nie wymagają zgody osób uwiecznionych na zdjęciach.
    Termin "ważny społecznie" nie jest chyba zdefiniowany a interpretowany przez sąd (jeśli sprawa trafi do sądu) dla każdego przypadku osobno.
    Jeśli np. pokażesz powódź, w tym co było powodem katastrofy (błędy, opieszałość władz, przerwanie wału) to jest to bez wątpienia interes społeczny, bo dzięki temu pokazano, co grozi innym miastom i jak się ustrzec katastrofy.
    To tak dla przykładu, dość ogólna definicja, ale wydaje mi się, że trzymając się tego można czuć się "bezpiecznie" pod względem prawnym.
    Dla sądu liczą się twoje intencje a nie czyjeś interpretacje twoich zdjęć.