Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Trekking w Peru, dżungla, co zabrać?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Jak się już ma aparat i chce się go używać w wodzie to można go wstawić do ewa-marine.

Z analogów to może Nikonos, mały i szczelny

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Za Waszą radą napisałem do W Cejrowskiego. Na razie niestety - pudło. Oto odpowiedź:

Wyjechaliśmy kręcić "Boso w Tajlandii".
    Wracamy pod koniec maja.
    Do tego czasu mejli nie czytamy, bo nie mamy gdzie.
    wc i s-ka

Myślę, szukam i porównuję dalej. Za wszystkie pomysły - bardzo dzięki! Łukasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diveata Zobacz posta
    Na wszelkie podróże polecam zestaw e-3 + 12-16 Rewelacja. Obiektyw sprawdza się we wszystkich sytuacjach. Aparat nosiłam zawsze na szyji, czy to podczas spływu rwącym potokiem, czy na pustyni podczas zamieci i nic się nie stalo Obiektywów nie polecam zmieniać w podróży, bo raz, że zazwyczaj nie ma czasu, dwa, że po co tyle dzwigać, a trzy, że można zabrudzić aparat w środku. A z 12-60 można zrobić praktycznie wszystko. Lampy też nie polecam brać, chyba, że planujesz focić jakąś architekturę od wewnątrz (np. kościoły).

Jak dla mnie za drogi zestaw by brać go do Peru, niestety, ale Am. Pd. to najbardziej niebezpieczny (poza Afryką) kontynent. Znajomy właśnie w Peru pozbył się D80, a w La Paz ledwo uszedł z życiem.

E1 jest idelany, chociaż nie przeceniałbym jego uszczelnień, ja na pustyni załatwiłem 14-54, działa, ale piasek dostał się pod uszczelni i teraz przy zmianie ogniskowej lekko się zacina.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Chciałbym się do tego odnieść - toż to nieprawda! Velvia jest bardzo wymagającym jeśli chodzi o naświetlanie filmem i trzeba z nią bardzo uważać, by nie prześwietlić.
    Ty mnie tutaj nie strasz, bo ja do tej pory celowo prześwietlałem o ok. 0,3EV! Zdaję sobie sprawę, że mówisz raczej o jakimś większym przedziale (powyżej 1EV?), prawda?

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Poprzednicy dobrze radzą czyli E-1+ Zd14-54 i w rozsądnej cenie masz zestaw na ekstremalne wyjazdy, po powrocie "dziadka" możesz sprzedać a pozostanie ci 14-54, zacne szkło. Może ono spokojnie zastąpić twoje 2kity, które posiadasz.

Z Olympusa, jako alternatywę, mogę też polecić hybrydę C-8080, maszyna nie do zdarcia, o niezłych parametrach.
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar diveata
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Jak dla mnie za drogi zestaw by brać go do Peru, niestety, ale Am. Pd. to najbardziej niebezpieczny (poza Afryką) kontynent. Znajomy właśnie w Peru pozbył się D80, a w La Paz ledwo uszedł z życiem.

E1 jest idelany, chociaż nie przeceniałbym jego uszczelnień, ja na pustyni załatwiłem 14-54, działa, ale piasek dostał się pod uszczelni i teraz przy zmianie ogniskowej lekko się zacina.
    W sumie to nie trzeba jechać do Peru, żeby się pozbyć E-3. W Nowej Hucie też chętnie przyjmą
    Dive now - Work later
    Blondynka z aparatem: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15793
    Podróże małe i duże: http://www.globtroteria.pl

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Hmm tego moje wypady nie potwierdzają... nie miałem innej puszki, która by padła... ale uszczelnienia dają jedno - komfort psychiczny. Mogłem robic zdjęcia kiedy chciałem, bo aparat miałem na wierzchu nie bojąc sie o padający snieg czy deszcz. A znajomym po prostu nie chciało się wyciągac swoich aparatów z toreb/plecaków i wcale się im nie dziwie.
    Ale ja nie porównywałem E-1 do innych aparatów tylko napisałem, że Ty swój zestaw przetestowałeś w boju i przetrwał. A to oznacza, że uszczelnienia się sprawdzają.

Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Ty mnie tutaj nie strasz, bo ja do tej pory celowo prześwietlałem o ok. 0,3EV! Zdaję sobie sprawę, że mówisz raczej o jakimś większym przedziale (powyżej 1EV?), prawda?

Pozdrawiam
    Hm, nie. 1 EV prześwietlenia to z mojego doświadczenia już duży problem, ale zrobiłem chyba trzy, czy cztery Velvie jak do tej pory, wszystkie 50.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka