82.
82.
83.
82. Chyba to, na co mnie zwracano uwagę:
na dole jest poziom - na górze niekoniecznie
i nieatrakcyjne niebo, co innego 83, ale też
można było zrobić krok w prawo.
"A niekiedy wystarczy mi patrzeć na kamień"...
Coraz ciekawiej się u Ciebie robi, Helmuth ma racje popracuj nad obróbką .
Co do 82, to dodam do tego co jurec napisał:
Nieciekawa ściana w cieniu. Nie wiem, czy inne kadrowanie tu by coś pomogło
Dłużej się zatrzymam przy 83, bo obiekt ciekawszy
Jest tu kilka podstawowych (MZ) błędów. Pion, poziom, symetria- to jest to czego tu nie ma
Wieża powinna być pionowo w środku kadru.
Niestety nie jest. Krzyżyk w kółku pokazuje środek kadru, przez który przeprowadziłem prowadnicę. Pokazuje ona gdzie powinna być wieża aby była w środku kadru i o ile trzeba obrócić zdjęcie aby była w pionie.
W tego typu zdjęciach wskazana jest symetria. Albo wybieramy ścianę z oknem albo krawędź. Trzeba postarać się aby stanąć dokładnie naprzeciw (środka ściany albo krawędzi). Tu miało być chyba naprzeciw krawędzi podstawy. Postawiłem trzy prowadnice, które powinny się pokryć gdyby stanąć dokładnie.
Krawędź podstawy, środek ściany i wierzchołek masztu powinny być w jednej linii i wtedy jasne pasy na ścianie powinny być w poziomie.
Jeszcze na koniec ważna rzecz- światło.
Połowa wieży jest sporym cieniu. Albo wybieraj inne stanowisko albo wyciągnij cienie w obróbce. Można też spróbować HDR-a ale to już inny temat
Jeśli już jestem przy obróbce, to pozwoliłem sobie pogrzebać przy 84![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Z ostatnich najbardziej podobają mi się 75 za bardzo ładne światło i 85. Kształty ciekawe choć osobiście nie przepadam za tego typu fotografią. Pozostałe w większości wydają mi się za ciemne.
86.
87.