Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: ZD ED 40-150mm 1:4.0-5.6

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ZD ED 40-150mm 1:4.0-5.6

to mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się przywitać.

od roku jestem szczęśliwym posiadaczem e-510. Chciałbym dokupić do niego obiektyw jak w temacie. Nie mam tylko delikatnie pojęcia, dlaczego jest on w tak różnych cenach. http://www.ceneo.pl/593357 nie jest to dziwne? w jakich cenach Wy go kupowaliście? dzięki za podpowiedzi,
    pozdrawiam,
    Adam

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Witaj,
    po prostu wolny rynek, niespecjalnie jest o czym dyskutować. Niezależnie czy zapłacisz 400zł czy wielokrotnie więcej masz ten sam obiektyw. Tu zasada Dosi się sprawdza. Spora część klubowiczów go posiada bo kupiła z aparatem (tzw. dual kit). Ja sprzedałem swój za 400zł. Na Forum znajdziesz sporo info o tym obiektywie i jego starszej wersji...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    aha rozumiem-taki wolny rynek bardzo mi się podoba
    Ja sam aparat kupiłem dosyć okazyjnie i był z nim tylko obiektyw 14-42 mm, wiec zdjecia z zoomem wychodza wiadomo jakie. wlasnie na tym forum troche o nim poczytalem i przymierze sie do jego kupna. pozdrawiam.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    przepraszam, że post pod postem, ale nie można chyba ich edytować (?). Przekopałem pół internetu i nie mogę tego znaleźć. Czy posiada ktoś z forumowiczów może takie zestawienie - jak wygląda zoom w 14-42 w porównaniu do 40-150. Głównie zależy mi na tym, żeby można było czasami zdjęcie zrobić z powiększeniem, a 14-42 to prawie nic...

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Zoom, o który tak pytasz wylicza się dzieląc dłuższą ogniskową przez krótszą (jeżeli się mylę niech mnie ktoś poprawi).
    Ale przykładowo obiektyw (tutaj podaję tylko żeby było łatwo zrozumieć) 18-180 to zoom 10x, ale 50-500 to też zoom 10x, z tym że całkiem co innego złapie on w kadrze.
    Inaczej mówiąc nie interesuj się ile razy to zoom tylko jakie są ogniskowe. Im mniejsza ogniskowa tym obiektyw bardziej szerokokątny im większą ogniskowa tym większe zbliżenie.
    Polecam przeczytanie jakiejś książki o fotografii. Wiele spraw Ci się wyjaśni.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar pledwon
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez adamek_b Zobacz posta
    przepraszam, że post pod postem, ale nie można chyba ich edytować (?). Przekopałem pół internetu i nie mogę tego znaleźć. Czy posiada ktoś z forumowiczów może takie zestawienie - jak wygląda zoom w 14-42 w porównaniu do 40-150. Głównie zależy mi na tym, żeby można było czasami zdjęcie zrobić z powiększeniem, a 14-42 to prawie nic...
    Witaj jak określasz to mianem zoom to i cały internat możesz przekopać i nic nie znajdziesz !
    Kłaniają się podstawy fotografii. Poczytaj co to jest ogniskowa obiektywu, kąt widzenia obiektywu. Co to jest crop ? Dlaczego w twoim aparacie ogniskowa 14mm odpowiada 28 mm z małego obrazka a 150mm to 300mm. Jak dobrze poszukasz to będą przykłady fotek.
    Polecam na początek http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

kąt widzenia:
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...ych_obiektywu/
    ogniskowe:
    http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a..._wprowadzenie/
    www.pledwon.unl.pl
    OM10, E-3, E-510 | ZD 8, 9-18, 14-54, 50, 40-150, 14-42 | Fl50R

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez adamek_b Zobacz posta
    Przekopałem pół internetu i nie mogę tego znaleźć. Czy posiada ktoś z forumowiczów może takie zestawienie - jak wygląda zoom w 14-42 w porównaniu do 40-150. Głównie zależy mi na tym, żeby można było czasami zdjęcie zrobić z powiększeniem, a 14-42 to prawie nic...
    Jeśli chodzi o graficzne zobrazowanie kątów widzenia z poszczególnych obiektywów to ładnie to przedstawia obrazek w naszej Olypedii:

http://www.olympusclub.pl/olypedia/images/7/7d/Katy.jpg
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    wiem wiem ze ksiazke powinienem porządną przeczytać, ale specjalnie nie moge sie do tego zmusić. Widze, ze jednak nie obejdzie się bez tego. Dziekuje wszystkim serdecznie za pomoc

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mam do sprzedania 40-150 1:4.0-5.6. Nie jest nowy, ale praktycznie nie używany. Może z 500 zdjęć ma. Napisz na pw to się dogadamy.