Chcę kupić c8080. Czy wymaga on tulejki do filtrów? Jeśli nie to jakiej wielkości można instalować?
Może to głupie pytanie, ale nigdy wcześniej nie korzystałem z filtrów: czy można założyć kilka filtrów na raz?
Chcę kupić c8080. Czy wymaga on tulejki do filtrów? Jeśli nie to jakiej wielkości można instalować?
Może to głupie pytanie, ale nigdy wcześniej nie korzystałem z filtrów: czy można założyć kilka filtrów na raz?
Jesli kupujesz 8080 to dobrze abys poznal cala specyfike aparatu, nie chodzi mi o specyfikacje, ale mozliwosci jakie tobie oferuje ten aparat na tle twoich potrzeb.
Filtry jasna sprawa, z tym ze ja nie pamietam srednicy, napewno mozna nakrecac bezposrednio na obiektyw, a o ile sie nie myle, ale moge sie mylic, mozna nakrecic konwerter na korpus, przynajmniej tak jest w 5060, ale do 8080 to nie dam glowy.
jesli chodzi o filtry to calkiem ciekawym sklepem jest www.systembank.pl
Na Olka 8080 mozna zakladac filtry o srednicy 58 mm bezpośrednio na obiektyw. Generalnie istnieje mozliwosc zakladania wiekszej ilosci anizeli jeden. Nie nalezy z tym przesadzac. Jesli juz mialbys kupowac filtry to jak najwyzszej jakosci bo przy dobrej optyce c-8080 zakladanie tanich filtrow typu KiNG, MATIN, HAMA, Soligor oraz tańsze modele HOYA sprawia ze uzyskasz gorsze jakosciowo fotki, niz w przypadku gdybys nie zakladal niczego. Polecam filtry z powłokami antyodblaskowymi firm: B+W, Heliopan, Hoya Pro lub ewentualnie Hoya Super HTMC. Co prawda są drogie, ale rekomensuja to jakoscia.
Pozdrawiam
Minolta A1, UV B+W MRC, CF 256 MB
a ja bym mu polecil, aby wogole niczego nie zakladal)) zeby najpierw nauczyl sie focic, a jak juz poczuje potrzebe, to wtedy bedzie sobie szukal
Tu sie nie zgodze. Niech kupi jakis UV dla zabezpieczenia obiektywu. W czasie nauki latwo mozna przez przypadek umaziac palcami.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Dokladnie.. filtr to jakies 100-200zl
A porysowana soczewka 1000-2000zl