Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Apel do Kwiaciarzy!

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    I tak Mirka54 (lucci) nikt nie pobije. Koniec i kropka
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Dzięki Witek@. Plus do rep .
    No teraz to mam problem, gdzie ja w ogródku znajdę wodę do trzeciego planu. Ale przynajmniej wiem, żeby nie zamykać przysłony, chociaż z ZD50-200 + EX-25 łatwe to nie będzie.
    Witek zapomniał napisać, że wodę można przynieść ze sobą.

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Smile

Witek@: szacun za opis
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Witek@ Zobacz posta
    Trochę uchylę....co mi tam
    a) długa ogniskowa minimum 150mm idealna 200-300mm
    b) niska perspektywa,często tak niska,że "wkopujemy"naszą ukochaną wypicowana puchę w glebę
    c)wyszukujemy modela....sprawdzamy o której porze będzie najlepsze światło , do wyboru mamy aż dwie pory doby szeroko pojęty zachód i wschód słońca
    d) staramy się robić w lekkiej kontrze
    e)wyszukujemy miejsce gdzie w tle jest woda,najlepiej jakieś 5-30m od modela odbicia we wodzie dadzą nam fajne bliki i często właśnie aby te bliki złapać w kadrze wraz z modelem trzeba się wkopać w ziemię ale spokojnie wielu z Was ma pancerne E3
    f) mała GO,podkreślam mała GO wystarczy już przymknięcie o 0,5 F i bliki robią się kanciate !! Po za tym mała GO pozwala na uzyskanie malarskich efektów.
    g)Nie unikamy w polu widzenia różnych mini krzaczków ,gałązek itp mała GO zrobi swoje i nie będzie ich widać a ewentualnie wprowadzą pewną miękość
    h) Odpowiedni strój i obuwie.Najlepiej moro i porządne buty które pozwolą stać we wodzie nawet kilka godzin.Kaloszy nie polecam bo są nie wygodne i nie oddychają
    I) Worek z grochem idealny zamiast statywu w sytuacji kiedy nie trzeba się wkopywać w glebę

To w zasadzie wszystko,tylko chęci do eksperymentów a efekty przyjdą same.
    Chętnie bym to wetknął na portal, po drobnym rozwinięciu.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Chętnie bym to wetknął na portal, po drobnym rozwinięciu.
    Postaram się ale zajmie to troszkę czasu,jestem zawalony robotą a w zasadzie szukaniem pracy Okazuje się ,że na szukanie sensownej pracy trzeba mieć mnóstwo czasu i kasy
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez rodia Zobacz posta
    Witek zapomniał napisać, że wodę można przynieść ze sobą.
    Taaaak jeszcze mi brakuje w aucie baniaka z wodą i dużej michy ;D Po za tym jak już gdzieś tu na forum wspominałem "fotograficznie się wychowałem" na lub w FP ( www.fotografia-przyrodnicza.art.pl ) a to jest ortodoksyjne środowisko i zabiegi z miską,spryskiwaczami są niedopuszczalne wszystko ma być "namalowane" przez naturę.
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    I tak Mirka54 (lucci) nikt nie pobije. Koniec i kropka
    Nikt tu nie mówi o zawodach zwiększających publikę.Mirek preferuję inny styl fotografowania kwiatów jak dla mnie typowo atlasowy i tego się nie da porównać choćby z moimi wypocinami.To tak jak by porównywać Rodzinne kombi do terenówki
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Ale przynajmniej wiem, żeby nie zamykać przysłony, chociaż z ZD50-200 + EX-25 łatwe to nie będzie.
    Jeśli min. odległość ostrzenia ZD50-200 wynosi 100cm to w 90% przypadków nie będzie potrzeby wspomagania się pierścieniem.Wszystkie moje nowości są popełnione panasłoikiem 45-200.Owszem w planach mam zakup bardziej odpowiedniego szkiełka z mniejszą GO
    Ostatnio edytowane przez Witek@ ; 15.04.09 o 14:47 Powód: Automatyczne scalenie postów

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Wiedziałem, że o czymś zapomniałem. Olek, talent plus pentacon = http://www.marzenaslowik.wici.info/

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Też o czymś zapomniałem....najistotniejszym a mianowicie światło to podstawowy warunek a nie zawsze jest takie jakie byśmy chcieli i nie zawsze się wraca z pleneru z dobrym materiałem jeśli światło nie dopisze a na to nie ma gwarancji nawet o wschodzi czy zachodzie słońca.Wszelkie lampy błyskowe nawet te makro odradzam.Wiem bo sam kiedyś kupiłem pierścieniową do makro i efekty były mocno sztuczne.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Witek: i ode mnie + do rep.

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Gdyby szanowna moderacja wyłuskała z tego wątku użyteczne porady i złączyła w jeden post to z pewnością zamiar Mariusha zostałby w jakimś stopniu osiągnięty.
    Gdyby to jeszcze podczepić w wątku ocena zdjęć na sezon "kwiaciasty" to dałoby jakieś wymierne efekty w galerii.
    W ogóle takie sezonowe tematy i porady powinny być podpinane (ale tylko na sezon) do działu ocena zdjęć i dla początkujących.
    Niestety wybrana forma "apelu" raczej niewiele zdziała. Chociaż zrobiło się głośno więc może...
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Talking

kurde...
    zacheciliscie mnie...
    chyba sie wezme za kwiatki...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów