Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Apel do Kwiaciarzy!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Post mariusha traktuję nie jako wytyczne i jedynie słuszną drogę w fotografii kwiatkowej, ale jako apel do użytkowników o podnoszenie poziomu galerii na forum. Dlatego całkowicie się z nim zgadzam i przyłączam do prośby, tym bardziej, że za chwile będą kwitnąć śliwy, jabłonie, czereśnie...

A odnośnie tego "apelu do ogółu", po którym to większość z nas ma być urażona, to trochę tak jak z tymi nożycami, po uderzeniu w stół
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Lepszy skutek (MZ) odniesie wytykanie błędów w konkretnym zdjęciu niż apel do "ogółu", kiedy to wszyscy (a na pewno większość) czują się urażeni.
    Albo mniejszość czuje się urażona, większość zaś uważa, że jego zdjęć to nie dotyczy

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Albo mniejszość czuje się urażona, większość zaś uważa, że jego zdjęć to nie dotyczy
    Jak by nie patrzeć, ci co powinni, nie biorą tych uwag do siebie
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    III. Nie fotografujcie na maksymalnie rozwalonej przesłonie - kwiatki nie lubią papierowej głębii ostrości, a o nią nietrudno.
    Wczoraj w nocy tego nie doczytałem...na jakiej podstawie twierdzisz że kwiatki nie lubią małej GO ?? Mała GO jest kluczem do uzyskania malarskich efektów i jak dla mnie podstawowym elementem w zabawie z budowaniem kadru.
    Do tego dodał bym jeszcze perspektywę ,która jest kolejnym istotnym czynnikiem.Niestety do wszystkich kwiatków wystających z gleby musimy się położyć a aparat wręcz wcisnąć w glebę,nawet jeśli nie jest sucho.Starczy tego uchylania warsztatu

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Witek@ Zobacz posta
    Wczoraj w nocy tego nie doczytałem...na jakiej podstawie twierdzisz że kwiatki nie lubią małej GO ?? Mała GO jest kluczem do uzyskania malarskich efektów i jak dla mnie podstawowym elementem w zabawie z budowaniem kadru.
    Do tego dodał bym jeszcze perspektywę ,która jest kolejnym istotnym czynnikiem.Niestety do wszystkich kwiatków wystających z gleby musimy się położyć a aparat wręcz wcisnąć w glebę,nawet jeśli nie jest sucho.Starczy tego uchylania warsztatu
    Chodzi mi o obrazki, na których ostrość jest na brzegu płatka, a reszta zdjęcia tonie w nieostrości (przykłady - galeria).

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Chodzi mi o obrazki, na których ostrość jest na brzegu płatka, a reszta zdjęcia tonie w nieostrości
    Ja akurat to lubię, zwłaszcza jak nieostrość tez ciekawie wygląda.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja tam słonecznika nie widzę inaczej niż centralnie

jestem psychicznie zepsuty przez słoneczniki Van Gogha
    Fujifilm X10

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Witek@ Zobacz posta
    Starczy tego uchylania warsztatu
    Oj nie bądź taki - podziel się dla dobra ogółu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Trochę uchylę....co mi tam
    a) długa ogniskowa minimum 150mm idealna 200-300mm
    b) niska perspektywa,często tak niska,że "wkopujemy"naszą ukochaną wypicowana puchę w glebę
    c)wyszukujemy modela....sprawdzamy o której porze będzie najlepsze światło , do wyboru mamy aż dwie pory doby szeroko pojęty zachód i wschód słońca
    d) staramy się robić w lekkiej kontrze
    e)wyszukujemy miejsce gdzie w tle jest woda,najlepiej jakieś 5-30m od modela odbicia we wodzie dadzą nam fajne bliki i często właśnie aby te bliki złapać w kadrze wraz z modelem trzeba się wkopać w ziemię ale spokojnie wielu z Was ma pancerne E3
    f) mała GO,podkreślam mała GO wystarczy już przymknięcie o 0,5 F i bliki robią się kanciate !! Po za tym mała GO pozwala na uzyskanie malarskich efektów.
    g)Nie unikamy w polu widzenia różnych mini krzaczków ,gałązek itp mała GO zrobi swoje i nie będzie ich widać a ewentualnie wprowadzą pewną miękość
    h) Odpowiedni strój i obuwie.Najlepiej moro i porządne buty które pozwolą stać we wodzie nawet kilka godzin.Kaloszy nie polecam bo są nie wygodne i nie oddychają
    I) Worek z grochem idealny zamiast statywu w sytuacji kiedy nie trzeba się wkopywać w glebę

To w zasadzie wszystko,tylko chęci do eksperymentów a efekty przyjdą same.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Dzięki Witek@. Plus do rep .
    No teraz to mam problem, gdzie ja w ogródku znajdę wodę do trzeciego planu. Ale przynajmniej wiem, żeby nie zamykać przysłony, chociaż z ZD50-200 + EX-25 łatwe to nie będzie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów