Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: matryca e-3 v samsung gx 20

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie było moim zamiarem nikogo obrazić. Ani Diabolique, ani twórców dxomarka.
    Przyznaję, że moja reakcja na odpowiedź Elminho była na wyrost, ale przeglądając stronę dxo zmuszony jestem zadać jeszcze jedno pytanie:
    Z czego wynika różnica w przeliczniku, który dla E-420 wynosi 1,92, a dla pozostałych e-systemowych body już równo 2?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympus dxo 3 420 520.JPG
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	207,4 KB
ID:	15055  
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    I. -Nie zadawaj niewygodnych pytań.

jungli
    Gość
    Wydaje mi sie, ze E3 jest pod kazdym wzgledem lepszy od GX20 czy tam K20, procz jednego - rozpietosci tonalnej, zawsze twierdzilem, ze gdyby wepchac do E3 jakas lepsza matryce, bylaby puszka marzen, najchetniej matryce fuji od S3!

hej

Wesolych i spokojnych Swiat.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lokin Zobacz posta
    Nie było moim zamiarem nikogo obrazić. Ani Diabolique, ani twórców dxomarka.
    Przyznaję, że moja reakcja na odpowiedź Elminho była na wyrost, ale przeglądając stronę dxo zmuszony jestem zadać jeszcze jedno pytanie:
    Z czego wynika różnica w przeliczniku, który dla E-420 wynosi 1,92, a dla pozostałych e-systemowych body już równo 2?
    Bo wzieli do przeliczenia co innego, raz przekątną raz rozmiar boku.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    A tak swoją drogą - do czego zmierzasz - dylematy przedzakupowe czy jak? Fakt, że "parametry" obrazu z fizycznie większych matryc będą nieco lepsze niż z tych mniejszych nie jest jakimś fenomenem. Jest pytanie o skalę tych różnic i potrzeby danego fotografującego. Nie sądzę, żeby na Forum było wiele osób znających się szczegółowo na metodologii ich testów czy technologiach produkcji matryc. Skupiłbym się raczej na porównaniu zdjęć dostępnych w Sieci czy eksperymentach z rawami z tych aparatów. Matryca jest ważna ale czasem liczy się też w jakiej puszcze siedzi i jakie szkło się podopnie pod nią oraz ilość gotówki jaką chcemy przeznaczyć na sprzęt...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

EuroLiberty
    Gość
    ... przeglądając stronę dxo zmuszony jestem zadać jeszcze jedno pytanie:
    Jest zakładka Questions-Answers. Jeśli tam nie odnajdziesz odpowiedzi na swoje pytania zadaj je w e-mail'u twórcą portalu. Bardziej zorientowanych w metodologoii jaką stosują nie znajdziesz

Pozdr

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

o co mi chodzi?

Było mniej więcej tak:
    - przeglądałem (chyba nie ma znaczenia dlaczego) dxomarka i patrzyłem na wielkość pixeli w różnych matrycach. Uderzyło mnie, że przy wielkości pixela u samsunga 4,8 i u olka 4,7 wynik dxo jest znacznie na korzyść samsunga, więc zadałem pytanie jak w pierwszym poście,
    - po pierwszej odpowiedzi zareagowałem zbyt gwałtownie co sprowokowało Diabolique do komantarza,
    - w tzw. międzyczasie uświadomiłem sobie, że jeszcze ma znaczenie ilość pixeli na centymetrze matrycy. Pewnie dlatego samsung ma lepszy wynik,
    - natomiast skoro już Diabolique pociągnął temat dxomarka, przeglądałem dalej i znalazłem różne przeliczniki w e-systemowych body.

Z powyższego wynika, że nie należy zadawać pytań jak się człowiek nie zna na rzeczy oraz, że dxo jest omylne(?) jak każdy, bo
    - różne metody na wyliczanie przelicznika (1,92 i 2) to spore niedopatrzenie (brak konsekwencji w pomiarach laboratoryjnych?), a
    - brak w parametrach matryc informacji o "upakowaniu" pixeli na centymetrze matrycy to zwykłe wprowadzanie w błąd czytających/analizujących wyniki tam prezentowane.

Wesołych Swiąt
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Czy ktoś doświadczony może mi wytłumaczyć jak to się dzieje że matryca E-3 ma gorsze wyniki w dxomarku niż matryca w sasmungu gx20. Wielkość pixeli jest niemal identyczna, a wynik dxo sporo się różni.
    Czy to wynik zacofania technologicznego w fabrykach Panasa?
    Czy Samsung znalazł "inny sposób" na osiągnięcie dobrecgo wyniku w dxo.
    Ogólnie wszyscy winę za szumy itp w olkach zwalają na małe pixele, a u samsunga te pixele są niemal identyczne. O co chodzi?
    Witam

W technologii budowy matryc zadnych cudow nie wymyslono.

Samsung generuje 14 Mpix (APS-C) a E-3 10 Mpix (4/3).

14 Mpix rejestruje znacznie wiecej szczegolow od 10 Mpix.

Szumy przy przeskalownaniu obrazu w dol zmniejszaja sie wiec
    jak porownac oba wyniki do tej samej rozdzielczosci (10 Mpix) to
    Samsung bedzie mial ich mniej.

Gdyby Samsung mial 10 Mpix na APS-C mialby
    wieksze pixele i mniejsze szumy.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    wydaje mi się, że przy takiej samej wielkości piksela i "upakowanie na cm" będzie takie samo. Oni tam sprawę jasno opisują. Po przeskalowaniu do ich wartości referencyjnej osiągi matryc o większej rozdzielczości są ceteris paribus lepsze. Mam nadzieję, że nie wprowadzam dodatkowego zamieszania.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    darekw, ubiegłeś mnie :]
    Ostatnio edytowane przez elminho ; 11.04.09 o 14:02 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam

W technologii budowy matryc zadnych cudow nie wymyslono.

Samsung generuje 14 Mpix (APS-C) a E-3 10 Mpix (4/3).

14 Mpix rejestruje znacznie wiecej szczegolow od 10 Mpix.

Szumy przy przeskalownaniu obrazu w dol zmniejszaja sie wiec
    jak porownac oba wyniki do tej samej rozdzielczosci (10 Mpix) to
    Samsung bedzie mial ich mniej.

Gdyby Samsung mial 10 Mpix na APS-C mialby
    wieksze pixele i mniejsze szumy.

Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez elminho Zobacz posta
    wydaje mi się, że przy takiej samej wielkości piksela i "upakowanie na cm" będzie takie samo. Oni tam sprawę jasno opisują. Po przeskalowaniu do ich wartości referencyjnej osiągi matryc o większej rozdzielczości są ceteris paribus lepsze. Mam nadzieję, że nie wprowadzam dodatkowego zamieszania.
    darekw, ubiegłeś mnie :]
    O teraz zrozumiałem.
    Dziękuję Panowie.
    Pozdrawiam.
    Ponieważ wątek chyba nikomu się już nie przyda (bo nie wnosi nic ważnego) proszę Moderatorów o wywalenie go na wysypisko.
    Jeszcze raz dziękuję za (istotne dla mnie) wyjaśnienia.
    Ostatnio edytowane przez lokin ; 11.04.09 o 14:15 Powód: Automatyczne scalenie postów
    25/1,4; 45/1,8; 9/8