Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Jaki obowiązkowy osprzet do e-520?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Wszystko jest dyskusyjne. Lepiej kupować co NAM jest potrzebne, a nie co zdaniem INNYCH jest obowiązkowe.
    Zgadzam się z kolega. Zadając pytanie miałem na myśli głównie filtry, bo na tym się nie znam. Co do karty pamięci to ze jest potrzebna to "oczywista oczywistość" . Ale jaka karta? To już nie takie oczywiste. Myślę o Lexar 233x 4 lub 8GB. czy taka prędkość jest mi potrzebna i czy ją wykorzystam? Czy może wystarczy jakaś tańsza CFka ?

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sylwekpi Zobacz posta
    Zgadzam się z kolega. Zadając pytanie miałem na myśli głównie filtry, bo na tym się nie znam. Co do karty pamięci to ze jest potrzebna to "oczywista oczywistość" . Ale jaka karta? To już nie takie oczywiste. Myślę o Lexar 233x 4 lub 8GB. czy taka prędkość jest mi potrzebna i czy ją wykorzystam? Czy może wystarczy jakaś tańsza CFka ?
    Zamiast szybkiej karty lepiej kupić pojemniejszą, a zamiast jednej dużej dwie mniejsze - jak się jedna wysypie to nie tracisz wszystkich zdjęć.

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    czyli najlepiej mniej pojemne, ale szybsze
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Statyw jest dla mnie bardzo dyskusyjny. Jak się wędruje samemu to pewnie ma się czas na zabawę z rozkładaniem ale w grupie to raczej jako substytut laski co mogłem na własne oczy zobaczyć na zlocie na Jurze
    Ale kolega Sylwekpi jedzie na wczasy a nie na wycieczkę objazdową i statyw może się przydać, choćby podczas zdjęć nocnych.

Mnie ciekawi, że nikt nie potrzebuje ani szmatki, pędzelka, czy gruszki do czyszczenia zapaskudzonego szkła.
    Ja nie posiadam żadnych szmatek, gruszek i pędzelków - wystarczy świeżo wyprany, bawełniany t-shirt i wilgotne powietrze wydobywające się z ust
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Bo. Zobacz posta
    czyli najlepiej mniej pojemne, ale szybsze
    Najlepiej i pojemne i szybkie
    Ostatnio edytowane przez latimer ; 8.04.09 o 15:32 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez latimer Zobacz posta
    Ja nie posiadam żadnych szmatek, gruszek i pędzelków - wystarczy świeżo wyprany, bawełniany t-shirt i wilgotne powietrze wydobywające się z ust
    nie zawsze, kiedyś kapnęło mi coś z drzewa i dopiero płyn pomógł

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    w temacie statywu - do takich zastosowań może coś supermini? Jakiś gorilla albo coś w tym rodzaju? W wielu sytuacjach może uratować okazję do zdjęcia.

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    nie zawsze, kiedyś kapnęło mi coś z drzewa i dopiero płyn pomógł
    No właśnie, płyn i ... t-shirt

| OlyJedi Awatar Yegr
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Moje 3 grosze nt. możliwych rozwinięć E-520:

1. Jeśli wczasy będą w Grecji to sądzę, że statyw sobie można darować- chyba że coś bardzo małego i lekkiego. Po prostu będzie prawdopodobnie takie słońce, że praktycznie wszystko będzie można cykać z ręki- jak nie to zawsze można położyć aparat na kamieniu i tak robić zdjęcia, wymagające dłuższych czasów...

2. Z pewnością przyda się torba najwygodniejsza będzie mała trójkątna torba przypinana do paska do tego mały futerlik przypinany do pasana na drugi obiektyw (można też w kieszeni nosić!). Wtedy nic się nie majta tak jak w wypadku torby na ramię. Oczywiście jest więcej zachodu przy przypinaniu odpinaniu- ale coś za coś.

3. Filtry- wymienione już szare połówkowe i jakiś polaryzacyjny mogą się przydać. Wyżej stawiałbym filtry połówkowy, niż polaryzacyjny przy wyjeździe nad morze.

4. Dodatkowa bateria? Nawet lecą w none-stop live-view ze stabilizacją, czego przy słonecznej pogodzie raczej nie będziesz robił, zrobisz co najmniej 400 zdjęć.
    To z górką wystarcza na dzień pstrykania- a po prostu co wieczór należy naładować baterię.
    Zapasowa bateria przydaje się jak jedziesz w jakąś dzicz i wiesz, że na przykład przez 3 dni nie będziesz w stanie doładować.

5. Karta do Aparatu, oczywiście CF a nie xD;
    jeśli bierzesz ze sobą komputer to 4GB wystarczą- jest to wielkość którą jak zapełnisz jpegami najwyższej jakości to bateria będzie prawdopodobnie zbliżała się do rozładowania. 8GB wystarczy, żeby robiąc zdjęcia w RAWach (a warto IMHO), wyładować baterię zanim zapełnisz kartę.
    Jeśli nie planujesz robić długich serii zdjęć, to nie musi być to jakaś szczególnie szybka karta, Extreme II lub III spokojnie powinna wystarczyć.
    2 karty zamiast jednej to z pewnością bardziej bezpieczne rozwiązanie.

Ja zaczynając od początku dobierałbym dodatki, w tej kolejności od najważniejszych, a na początek i tak nie potrzebujesz wyszystkiego;
    1. 1 Karta
    2. Futerał na aparat z obiektywem przypinany do paska, w te większe da się nawet dwa obiektywy wcisnąć.
    3. Szmatka jak do okularów (cóż to właśnie swojej od okularów używam)
    4. Filtr połówkowy (może być typu cokin)
    5. 2 Karta
    6. Futerał na 2 obiektyw
    7. Filtr polaryzacyjny
    8. 2 bateria
    9. Statyw
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | OM 50mm 1:1.4 |FL-36R

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yegr Zobacz posta
    4. Dodatkowa bateria? Nawet lecą w none-stop live-view ze stabilizacją, czego przy słonecznej pogodzie raczej nie będziesz robił, zrobisz co najmniej 400 zdjęć.
    To z górką wystarcza na dzień pstrykania- a po prostu co wieczór należy naładować baterię.
    Zapasowa bateria przydaje się jak jedziesz w jakąś dzicz i wiesz, że na przykład przez 3 dni nie będziesz w stanie doładować.
    Dużo zależy od charakteru pobytu - wystarczy całodniowa wycieczka (Ateny, Meteory, Santorini itp.), po niej całonocna imprezka i... można nie mieć czasu, siły albo świadomości aby naładować baterię.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    xD bym tak na wstepie nie odrzucal.
    niech podniesie reke ten, ktory nigdy nie zapomnial wziac karty....
    mam jako zapas i juz nie raz mi zycie uratowala. poza tym mozna w razie czego jakiemus sluzbiscie oddac mala pusta xD zamiast pelnej CF
    bez filtra i futeralu zrobisz zdjecie. bez karty moze byc trudniej...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++