Ta Sigma jest kompletnie bez sensu w systemie 4/3. Ni to szeroko, ni to długo. Gdyby jeszcze było jasno, to pół biedy, ale jest ciemno.
Ta Sigma jest kompletnie bez sensu w systemie 4/3. Ni to szeroko, ni to długo. Gdyby jeszcze było jasno, to pół biedy, ale jest ciemno.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Dzięki za szybką odpowiedź, kicik też będzie ze mną wędrować, chodzi mi o wygodę, Oly 18-180 też ma te 18 na początku, tylko jego cena jak dla (mam nadzieję, że chwilowo) bezrobotnego jest ciut za duża, poza tym gabaryty, Sigma, przynajmniej jak wychodzi z wymiarów, jest niewiele większa od kitka, a Oly jest i większy i sporo cięższy. A tak jest małe lusterko o poręczności kompaktu z niedużym szkiełkiem, a fotki dużo lepsze niż z jakiegoś Suuuuper Zoooommmaaa. Przynajmniej mam taką nadzieję... Najchętniej bym zakupił 12-60, gdyby tylko jeszcze kosztował 700 zł.... Ale się rozmarzyłem....
Ciągle poszukuję...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jest takie 14-150, Leica, stabilizacja, tylko, że nie dość, że niedostępne to jeszcze cena kosmos. Gdzieś ostatnio obiło mi się o oczy w Hameryce za cosik ok. 1500 dolców, to prawie tyle co F-16, na jedno i na drugie nie mam kasy.
Ciągle poszukuję...
Leica D Vario-Elmar 14-150mm f/3.5-5.6 Asph. OIS
Test na:
http://www.photozone.de/olympus--fou...ica_14150_3856
Cena - podają ~1300 Eurosów. Za taką kasę mogę pojechać na niezłe i ciekawe wczasy i popstrykać tym co mam. Co nie znaczy, że nie chciałbym mieć. Mam 18-180 i jestem zadowolony. Na wycieczce po Wenecji był idealny - gdybym chciał wymieniać szkiełka to zgubiłbym grupę - nie było czasu na takie zabawy, a tak przydał się cały zakres tego szkła. To co że zaczyna się od 18 a nie 14 - zrobiłem panoramę pl. Św. Marka - ok 180 stopni - rybie oko!
Swoją drogą - ta Leica ma własną stabilizację - ciekawe jak współdziała z tą z aparatu, chyba niezły cyrk, pewnie trzeba jedną wyłączyć.
Ostatnio edytowane przez PawelG ; 15.01.10 o 03:23
E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS
snoop, nie mieszaj, wszędzie gdzie się pojawiasz siejesz tylko ferment, lubisz tak?
PawełG, jak Ci się sprawuje 18-180, jestem w rozterce pomiędzy nim a Sigmą, biorę też 40-150, jest malutki i lekki, ale niestety trzeba go wymieniać. Ja preferuję raczej uniwersalne rozwiązania, bo aparat wykorzystuję typowo amatorsko. Jeżdżąc po świecie nie mam czasu ani ochoty na zabawy w wymiany, jestem wygodnicki. Panoramka wyszłaby lepsza na jakimś szerokim kącie, ale z tej 18 też musiała wyjść fajna. Mnie się nie chce tachać statywu, a z ręki... masakra. Ty przynajmniej masz stabilizację w body, w 410 jej nie ma... może zmienię body??? Nie mniej Sigma też jest ponoć niezła, przynajmniej w wersji na Olka. Mam zarezerwowaną, w przyszłym tygodniu łyknę, czekam tylko na kaskę.
Pozdrawiam
Ciągle poszukuję...
18 to do miasta jest mało, na widoczki też.
Wymiana szkieł to jest (przy tak małych szkłach jak 40-150 i 14-42) kwestia 10 sekund - dosłownie.
Ta sigma nie ma sensu - kosztuje 1200-1400zł to lepiej za to kupić 14-54 z drugiej ręki, a po jakimś czasie jak zacznie Ci brakowac ogniskowej, to dodać 40-150. Przy czym dla normalnych sytuacji wycieczkowych 14-54 ogarnnie 90-95% z nich.
Znacznie częściej będzie brakować Ci 14mm mając 18-125, niż czegoś powyżej 54mm mając 14-54. (Juz nie mówiąc, ze niczego nie bedzie Ci brakować mając 14-42+40-150 a i kasa w kieszeni zostanie)
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.