Czy NIKON D5000 ma jakąś wadę ukrytą, że jest taki tani ?
Cena obecnie oscyluje w 2000zł
Szukam aparatu do zdjęć dalekich obiektów.
Zdjęcia robione są tylko przy następujących parametrach:
Tylko ISO 100 lub mniej
Ostrzenie obiektywem manualnym 500mm-1000mm
Format zapisu: Tylko RAW
Najbardziej istotne parametry dla mnie to:
Jak najwyższy DynamicRange
Brak Bandingu
Patrząc na testy DXO i zakładkę DynamicRange, pozostałe aparaty z taką lub większą rozpiętością tonalną kosztują 5x więcej.
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor
Gdzie jest kruczek ?
Można znaleźć gdzieś testy pod względem Bandingu w modelu D5000 ?
Dzięki R.
www.dalekieobserwacje.eu
www.dalekieobserwacje.eu E-410 & ZD 40-150mm & ORESTEGOR 500mm/f5,6 & MTO11CA 1000mm/F10
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Chyba mądrzej byś zrobił pytając na forum, na którym można spotkać więcej niż kilku użytkowników tego aparatu?
d5000 miał pecha związanego z jakimiś szwindlami w firmware. Ale jak to zwykle u Nikona, każda kolejna puszka z tą samą matrycą daje znacząco lepsze efekty, mimo że najczęściej kolejne repetycje trafiają do coraz tańszych aparatów. d100->d70->d50->d40 - piękny przykład na serię.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
d5000 to bardzo dobra puszka (teoretycznie)
matryca z d300/d90 i dodali w koncu bracketing, poniewaz wczesniejsze d60 i podobne nie mialy bracketingu (!!!) wiec hdry byly problematyczne
niestety nikon dal plame i 95% egzemplarzy jest zwalonyych, to nie kwestia firmware ale sprzetu, maja jakis problem z zasilaniem, robi sie zwarcie i aparat sie nie wlacza
nawt dodawali kompakt do puszki jako gratis (pewnie na wypadek gdy sie zwali)
trzeba po prostu o tym wiedziec i wyslac aparat do serwisu
gorzej jesli wada sie nie ujawni w czasie gwarancji...
jest tani, bo wszyscy co troche siedza w temacie po prostu zrezygnowali z zakupu porzez ten feler na rzecz d90 ktory byl jakis czas temu praktycznie w tej samej cenie
wiec pewnie z nikona poszli po rozum do glowy i obnizyli cene, a tak naprawde powinni wszystkie aparaty wycofac
nawet ktos z forum nikona nagral wypowiedzi pracownika serwisu o tym iz wiedza ze wiekszosc aparatow jest zwalonych a mimo to aparat ciagle sprzedaja (powinni wycofac felerny produkt)
ow ozytkownik forum wyslal wszystko do rzecznika praw konsumentow, nie wiem jak sprawa sie skonczyla bo nie sledzilem, ale pewnie narobil troche bigosu nikonowi
byc moze te tanie nikony to sa jakies niedobitki zeby wyprzedac zwalone egzemplarze
byly przypadki ze aparat po kupnie od nowosci nigdy sie nie wlaczyl, niektorym padal bardzo szybko, na nikon forum byl obszerny watek wnerwionych uzytkownikow, ale cos ostatnio go nie bylo, pewnie skasowali
jesli kupisz ten sprzet to naprawde masz 95% szans ze ci sie popsuje
i tutaj jest ten haczyk
co do bandngu na 99% nie ma tego problemu, tak jak i w d300 ten problem nie wystepuje, obecne nikony maja swietne matrye, dynamika przewyzszaja aparaty innych firm jak sam zauwazyles na dxo
Ostatnio edytowane przez MaxMartini ; 6.10.09 o 22:00
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Dzisiaj przy okazji z ciekawości ponownie macałem D5000 i D3000 - nie dość że to tandetny plastik, to pomimo, że nie mam dużych rąk te modele strasznie niewygodnie trzyma się w rękach. Mój E510 pomimo że wcale duży nie jest, ale jest "wygodny".