Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Światło a kolory.

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Światło a kolory.

Cześć,

mam dylemat, jak poprawnie użyć balansu bieli. Podane przykłady świetnie to moim zdaniem obrazują.
    Mianowicie: fotka pierwsza wyszła tak jak w rzeczywistości, natomiast drugą wywołałem z RAWA ze zmienionym BW. Pytanie: które lepsze? Druga nienaturalna raczej, ale z kolei auto na pierwszym planie jest SREBRNE, a nie pomarańczowo-srebrne; zielony kolor podświetlenia też w rzeczywistości jest tak jak na 1 zdjęciu. Jeśli światło jest takiego koloru to może zostawić? A może jednak "pójść" w naturalne kolory? Podobnych przykładów jest więcej: śnieg w słoneczny dzień zawsze będzie w rzeczywistości odbijał niebieskie niebo, ale w sumie jest biały. Nie wiem na co lepiej zwrócić uwagę - co Wy myślicie? jakieś porady?

dzięki
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	przed.jpg
Wyświetleń:	212
Rozmiar:	325,8 KB
ID:	14581   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	po.jpg
Wyświetleń:	196
Rozmiar:	303,3 KB
ID:	14582  
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Harpo Zobacz posta
    Druga nienaturalna raczej, ale z kolei auto na pierwszym planie jest SREBRNE, a nie pomarańczowo-srebrne; zielony kolor podświetlenia też w rzeczywistości jest tak jak na 1 zdjęciu. Jeśli światło jest takiego koloru to może zostawić? A może jednak "pójść" w naturalne kolory?
    Na jednym zdjęciu masz kilka źródeł światła o różnej temperaturze. Jakbyś nie ustawił WB w aparacie - będzie źle Jedyna rada, to ręcznie pobalansować temperaturą obrabiając rawa tak, aby efekt Cię zadowolił.
    Chyba, że chciałoby Ci się bawić w obrabianie poszczególnych partii zdjęcia osobno.

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Druga zdecydowanie lepsza w odbiorze - a tu akurat jest poza samochodem na pierwszym planie jeszcze dziecko - a kolor cery gra w tym wypadku główną rolę. Gdyby nie było dziecka/osoby to wówczas wywołujesz tak jak Ty to widzisz/widziałeś najlepiej.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    po.jpeg - bliżej prawdy,czyli tak jak widzi mniej więcej nasze oko.
    Jak powiedziała bufetowa - problem będzie zawsze,jeśli w kadrze znajdą się źródła światła o różnej temp.barwy.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak - też mi się druga fotka bardziej podoba. Choć nie jest taka jak w rzeczywistości - twarz dziecka była pomarańczowa-o lampy ulicznej.
    I tak źle i tak niedobrze jak pisze @bufetowa Zostanę jednak przy kolorach z drugiej i tym będę się kierował. Zobaczymy jak będą w odbiorze

pozdrawiam

Harpowe fotki

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tak - też mi się druga fotka bardziej podoba. Choć nie jest taka jak w rzeczywistości - twarz dziecka była pomarańczowa-o lampy ulicznej.
    I tak źle i tak niedobrze jak pisze @bufetowa Zostanę jednak przy kolorach z drugiej i tym będę się kierował. Zobaczymy jak będą w odbiorze

pozdrawiam
    jak widzisz - nieźle w odbiorze wypadł własnie 2 kadr. Aczkolwiek spróbuj tak kadrować by mieć jeszcze wiecej róznych świateł, bo seledyn (??? co to za kolor? ja nie kobieta i rozróżniam tylko 16 kolorów ) na drugim faktycznie przytłacza fotkę. Gdyby kawałek dalej było cos w pomarańczu, juz wyważyło by odbiór tej fotki.
    Pozdrawiam
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zgadza się: te seledyn "na żywo" powinien wyglądać tak jak poniżej.

Tak czy siak- na tym przykładzie chyba nigdy nie będzie idealnie :]
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DomKultury_m.jpg
Wyświetleń:	185
Rozmiar:	377,0 KB
ID:	14600  

Harpowe fotki

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zgadza się: te seledyn "na żywo" powinien wyglądać tak jak poniżej.

Tak czy siak- na tym przykładzie chyba nigdy nie będzie idealnie :]
    Czy ja wiem ? ten poblask lamp sodowych ma swój urok. No cóż. Trzeba przy najbliższym przeglądzie latarni, panów z energetyki poprosić "załacznikiem" by co drugą zarówkę w lampie wkładali inną wówczas mozemy myśleć o zróżnicowaniu kadru kolorami

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z balansem bieli to jest generalnie sprawa delikatna. Bo albo ustawiamy go że białe jest białe albo zostawiamy poblaski oświetlenia. (nie wymieniam tu skopanych balansów bieli). Z drugim przypadkiem zawsze będzie sprawa dyskusyjna. Niektóre miejsca mają po prostu swój klimat przez to, że są oświetlone kolorowym światłem. Weźmy ulicę w nocy z żółtymi latarniami. No niby można zrobić , że żółte jest białe, ale to w ogóle nie będzie wyglądać tak jak w rzeczywistości. Ludzkie oko dostosowuje się do oświetlenia i w pewnych granicach nie zauważamy dominat barw, ale to jednak w pewnych granicach tylko.
    W zielonym świetle (jak w pierwszym poście tego wątku) białe nie będzie białe i kropka. Pierwsze zdjęcie wygląda dużo lepiej moim zdaniem.