Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: E-520 - niedoświetlone zdjęcia z lampą - czy to normalne ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jukoenk Zobacz posta
    Dostałem dzisiaj odpowiedź z serwisu: "W informacjach Exif nie widzę żadnych niewłaściwych ustawień. Zdjęcia są niedoświetlone. Proponuję wysłać aparat do serwisu do sprawdzenia."
    Czy ktoś ma doświadczenia, ile może potrwać taka procedura sprawdzania aparatu, bo chciałbym zabrać mojego Olka na długi weekend majowy i nie wiem czy się wyrobię ?
    Jest prawdopodobne, że nie dostaniesz aparatu z serwisu przed weekendem majowym ( ok 2 tyg ). Dzwoniąc, pisząc do serwisu można się umówić na zamiennik jeśli go mają.

Tak ogólnie po moich doświadczeniach lepiej nie liczyć, że po wizycie w serwisie będzie od razu wszystko OK, czasami zdarza im się coś zepsuć. Warto zostawić sobie pewien zapas czasu przed ważnym wydarzeniem.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Jest prawdopodobne, że nie dostaniesz aparatu z serwisu przed weekendem majowym ( ok 2 tyg ).
    Tak, tym bardziej, że zmieniali system operacyjny w centrum serwisowym i czas oczekiwania na naprawę może się przedłużyć o czym jest info na stronie OP
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar clorox
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    jukoenk

Ponieważ kupiłem razem z e-520 lampę zewnętrzną do tej pory nie miałem problemów z oświetleniem. Po Twoim poście postanowiłem sprawdzić to o czym pisałeś. Mój e-520 zachowuje się dokładnie tak jak opisałeś i nie sądzę, żeby to była jakaś wada aparatu. Możesz spokojnie zabrać aparat na majówkę, bo na 99% jest sprawny. Trzeba niestety zrobić na stałe +1EV na lampie wbudowanej i włączyć sumowanie korekty lampy i korekty ekspozycji (bo inaczej korekta ekspozycji nie działa przy robieniu fotki z lampą wbudowaną. Można dać korektę ekspozycji+5EV a kadr wyjdzie tak samo naświetlony jak przy 0EV). Przy takich ustawieniach histogram przesuwa się prawie do prawej strony (oczywiście bez przesady). Jak dozbierasz choćby do Tumaxa, Twoje problemy znikną, a i fotki zyskają.
    Wdepnąłem w niezłe 4/3...

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam to samo z Oly E-500 tak przy wbudowanej jak i zewnętrznej Metz 48.
    Robiąc zdjęcie w pomieszczeniach musze dawać np ISO 250 i korygować błysk o jakieś 0,7 lub 1 EV na wprost i np 1.3-1,7 EV gdy walę w sufit tylko w zasadzie po co kupuje się lampę błyskową za 700 zł która ma własny czujnik światła i aparat skoro automatyka działa nie prawidłowo ? przy takim działaniu muszę ręcznie korygowac większość zdjęć RAW z aparatu, nie nadaje się taki system do szybkich zdjęć sytuacyjnych..