Ostatnio edytowane przez BAQ ; 3.04.09 o 15:53 Powód: Automatyczne scalenie postów
E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36
Miałem E 510 i miałem podobny problem,także w swietle dziennym.Radziłem sobie w prosty sposób:wprowadzałem korektę.
M.in. z tego powodu zmieniłem system.Teraz tego "problemu" nie mam!
Zrobiłem jeszcze jeden test i poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wygląda na to, że przy użyciu lampy aparat mierzy światło w jakiś tam sposób i zmiany sposobu pomiaru nie mają na niego wpływu.
Poniżej 2 zdjęcia zrobione z pomiarem punktowym:
1. zdjęcie zrobione bez lampy (według mnie prawidłowo naświetlony obiekt jak na pomiar punktowy, czyli jasne tło prześwietlone)
2. zdjęcie zrobione z lampą (powinno wyglądać podobnie do 1. a obiekt jest niedoświetlony i według mnie tło też lekko za ciemne)
Co ciekawe, drugie zdjęcie wygląda mniej więcej tak samo niezależnie od sposobu pomiaru światła (ESP, centralnie ważony czy punktowy).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Moja zabawa z E-520 dopiero się zaczęła, ale też już zauważyłem że nawet w słabym świetle dziennym (w cieniu) aparat nie doświetla o jakieś 0,3EV. Natomiast w pomieszczeniach robi to notorycznie o 0,7EV
Wprowadzenie korekty na stałe oczywiście jest jakimś rozwiązaniem, aczkolwiek jest to trochę irytujące że nowa, dobrej klasy amatorska lustrzanka radzi sobie ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi gorzej niż konkurencja (Canon D450) a nawet gorzej niż niejeden kompakt (Fuji S6500, F30)
Czytałem na tym forum o podobnych problemach w E-510 i E-410 jeszcze przed zakupem, ale miałem nadzieję że w E-520 ich nie będzie...
No cóż, wygląda na to że ten typ tak ma i pozostaje mi się z tym pogodzić (i chyba tak zrobię bo poza opisanymi problemami Olek przypadł mi do gustu) albo również wybrać inny system (mam 10 dni na zwrot od zakupu).
Ale poczekam jeszcze na odpowiedź serwisu i wypowiedzi innych użytkowników...![]()
Ostatnio edytowane przez jukoenk ; 3.04.09 o 21:02 Powód: Automatyczne scalenie postów
Specjanie wziąłem słowo problem w cydzysłów bo nie jest to poważny problemPoczekaj na porady innych bardziej doświadczonych forumowiczów.
Ja foce kolo 2 razy w tygodniu po 100 fotek w pomieszczeniach i drugą stowe na dworze przy różnej pogodzie (E520) i problemów takich nie mam. Przez 2 tygodnie używalem 510tke i problemy takie byly, ale e520 pod tym względem chodzi bez zarzutu.
Dostałem dzisiaj odpowiedź z serwisu: "W informacjach Exif nie widzę żadnych niewłaściwych ustawień. Zdjęcia są niedoświetlone. Proponuję wysłać aparat do serwisu do sprawdzenia."
Czy ktoś ma doświadczenia, ile może potrwać taka procedura sprawdzania aparatu, bo chciałbym zabrać mojego Olka na długi weekend majowy i nie wiem czy się wyrobię ?
+/- dwa tygodnie. Na weekend majowy może nie wrócić.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.