Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: E-520 - niedoświetlone zdjęcia z lampą - czy to normalne ?

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    pisząc o użyciu lampy na wprost miałem na myśli o kierowaniu lampy prosto przed aparat, równolegle do obiektywny, a nie pod kątem do niego
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez sebu$ Zobacz posta
    .... miałem podobny efekt w E-3

Wszsytkie fotki niedoswietlone. Wczesniej testowałem bezprzewodowe sterowanie lampami i nie wyłaczyłem tej funkcji. To była przyczyna.

ale w e-510 nie ma takiego sterowanie, a problem jest
    Ostatnio edytowane przez BAQ ; 3.04.09 o 15:53 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BAQ Zobacz posta
    pisząc o użyciu lampy na wprost miałem na myśli o kierowaniu lampy prosto przed aparat, równolegle do obiektywny, a nie pod kątem do niego

ale w e-510 nie ma takiego sterowanie, a problem jest
    .... ale temat dotyczy E-520 a tam jest
    Cytat Zamieszczone przez jukoenk Zobacz posta
    Jeśli chodzi o RC MODE to funkcja jest wyłączona.
    to się pddaję
    Ostatnio edytowane przez Sebu$ ; 3.04.09 o 15:59 Powód: Automatyczne scalenie postów
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sebu$ Zobacz posta
    .... ale temat dotyczy E-520 a tam jest

to się pddaję
    wiem i zastanawiam się jaka jest w takim układzie przyczyna w przypadku 510
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BAQ Zobacz posta
    wiem i zastanawiam się jaka jest w takim układzie przyczyna w przypadku 510
    A jakie masz firmware?
    Pierwsze 510/410 miały taki problem było o tym na forum
    Mi zmiana softu pomogła.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Miałem E 510 i miałem podobny problem,także w swietle dziennym.Radziłem sobie w prosty sposób:wprowadzałem korektę.
    M.in. z tego powodu zmieniłem system.Teraz tego "problemu" nie mam!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zrobiłem jeszcze jeden test i poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wygląda na to, że przy użyciu lampy aparat mierzy światło w jakiś tam sposób i zmiany sposobu pomiaru nie mają na niego wpływu.

Poniżej 2 zdjęcia zrobione z pomiarem punktowym:

1. zdjęcie zrobione bez lampy (według mnie prawidłowo naświetlony obiekt jak na pomiar punktowy, czyli jasne tło prześwietlone)

2. zdjęcie zrobione z lampą (powinno wyglądać podobnie do 1. a obiekt jest niedoświetlony i według mnie tło też lekko za ciemne)

Co ciekawe, drugie zdjęcie wygląda mniej więcej tak samo niezależnie od sposobu pomiaru światła (ESP, centralnie ważony czy punktowy).
    Cytat Zamieszczone przez voovoo2 Zobacz posta
    Miałem E 510 i miałem podobny problem,także w swietle dziennym.Radziłem sobie w prosty sposób:wprowadzałem korektę.
    M.in. z tego powodu zmieniłem system.Teraz tego "problemu" nie mam!
    Moja zabawa z E-520 dopiero się zaczęła, ale też już zauważyłem że nawet w słabym świetle dziennym (w cieniu) aparat nie doświetla o jakieś 0,3EV. Natomiast w pomieszczeniach robi to notorycznie o 0,7EV
    Wprowadzenie korekty na stałe oczywiście jest jakimś rozwiązaniem, aczkolwiek jest to trochę irytujące że nowa, dobrej klasy amatorska lustrzanka radzi sobie ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi gorzej niż konkurencja (Canon D450) a nawet gorzej niż niejeden kompakt (Fuji S6500, F30)
    Czytałem na tym forum o podobnych problemach w E-510 i E-410 jeszcze przed zakupem, ale miałem nadzieję że w E-520 ich nie będzie...
    No cóż, wygląda na to że ten typ tak ma i pozostaje mi się z tym pogodzić (i chyba tak zrobię bo poza opisanymi problemami Olek przypadł mi do gustu) albo również wybrać inny system (mam 10 dni na zwrot od zakupu).
    Ale poczekam jeszcze na odpowiedź serwisu i wypowiedzi innych użytkowników...
    Ostatnio edytowane przez jukoenk ; 3.04.09 o 21:02 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Specjanie wziąłem słowo problem w cydzysłów bo nie jest to poważny problem Poczekaj na porady innych bardziej doświadczonych forumowiczów.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja foce kolo 2 razy w tygodniu po 100 fotek w pomieszczeniach i drugą stowe na dworze przy różnej pogodzie (E520) i problemów takich nie mam. Przez 2 tygodnie używalem 510tke i problemy takie byly, ale e520 pod tym względem chodzi bez zarzutu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dostałem dzisiaj odpowiedź z serwisu: "W informacjach Exif nie widzę żadnych niewłaściwych ustawień. Zdjęcia są niedoświetlone. Proponuję wysłać aparat do serwisu do sprawdzenia."
    Czy ktoś ma doświadczenia, ile może potrwać taka procedura sprawdzania aparatu, bo chciałbym zabrać mojego Olka na długi weekend majowy i nie wiem czy się wyrobię ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    +/- dwa tygodnie. Na weekend majowy może nie wrócić.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.