Strona 7 z 61 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 604

Wątek: Fajne polskie Zwierzaki

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    REWELACJA- te foty i dźwięki są obłędne, właśnie wróciłem z lasu i znowu tam jestem przeglądając wątek
    Jacek

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Gratuluję wątku. Przy okazji poruszę sprawę techniczną. Zainteresowałeś mnie rejestracją dźwięku. Byłem niezadowolony z moich nagrań kumaków, ze względu na szum (który częściowo zwalczyłem). Był podobny to tego, co słychać u ciebie. To nie grzech, że nagranie szumi?

Pozdrawiam
    Myślę, że wszystko zależy do czego nagranie będzie użyte. Po pierwszych nagraniach też mi trochę przeszkadzał szumik, drozda odszumiłem i wyszło ciut nienaturalnie bo zniknęły inne drobne dźwięki np. ptaszki które tworzyły "tło"
    Teraz już wiem, że nagrywanie dźwięku to nie jest prosta sprawa. To tak jak z fotografią (światło),tak tu muszą być dobre warunki: brak wiatru, czy innych niepotrzebnych dźwięków wzmagających szum, no i trzeba być dostatecznie blisko źródła.
    Generalnie, teraz się minimalnym szumem nie przejmuję, nagrywam w jak najlepszej jakości, może kiedyś dojdę do tego jak zmniejszyć szum nie "sterylizując" nagrania
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Na pewno pomógł by tu profesjonalny mikrofon kierunkowy bo 2 mikrofony wbudowane zbierają dźwięk z szerokiego pola i trzeba nastawiać czułość na max.
    Gdybym miał np. Rode NTG-2, zamontowany na tyczce to nie trzeba by było ustawiać czułości na maximum a wtedy automatycznie szumy byłyby mniejsze
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 26.04.09 o 20:41 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Super. Co niesie na drugim zdjęciu?
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kordek Zobacz posta
    Super. Co niesie na drugim zdjęciu?
    nic, to skrzydło
    Jak któryś z modów tu zajrzy to prosiłbym o zmianę nazwy wątku na :
    "Fajne polskie zwierzaki"
    O ile się da
    Dzięki za błyskawiczne rozpatrzenie prośby
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 3.05.09 o 21:13 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Jak któryś z modów tu zajrzy to prosiłbym o zmianę nazwy wątku na :
    "Fajne polskie zwierzaki"
    O ile się da
    Dzięki za błyskawiczne rozpatrzenie prośby
    Mówisz i masz... Super, że wątek będzie bardziej uniwersalny, tym uważniej będę go śledzić
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Rewelacja, poranna pobudka jak najbardziej się opłaciła. !!
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Rzepakowe podchody
    3 dniowy majowy maraton za mną.
    27 maja zawiozłem pasiekę na rzepak i teraz razem z pszczółkami sobie bzykam po żółtych kwiatkach.
    Niektórzy na długi weekend jadą w góry ja pojechałem na rzepak
    Dzień I
    Pierwszego dnia ruszyłem o 2 w nocy. Dzień wcześniej znalazłem pole prawie całkowicie zmasakrowane przez zwierzynę więc coś musiałem tu spotkać. Najgorsze, że akurat z księżyca nie można skorzystać bo tylko cienki rogalik świecił. O 2:30 doszedłem do pola (około 90hektarów) ogrodzonego rzepaku a w zasadzie tego co z niego zostało. Myśliwi zastosowali tutaj najdroższy środek zabezpieczający uprawę przed zwierzyną aby nie płacić odszkodowania rolnikowi. Niestety środek ten nie odniósł skutku.
    A, no i 2:30 doszedłem do pola i już wszystko było nie tak. Za plecami miałem wschód a wiatr również w plecy, tu nie mogę się przyczaić bo mnie wywęszą. Ale po to wstałem tak wcześnie żeby mieć czas na spokojne dotarcie do odpowiedniego stanowiska. Na drugim końcu pola jest górka na której nawet zielska nie ma, tam nie powinno być zwierząt. Przy takich ciemnościach nawet się nie kryłem za bardzo, szedłem wyprostowany. Przeskoczyłem ogrodzenie i wchodziłem na górkę. No i na górce spotkałem 2 szt. Co te byki tam robiły??? Przecież tam nic nie rośnie?? Zauważyliśmy się w tym samym momencie, czyli w odległości około 15m. Usłyszałem tylko galop i byki zbiegły z górki. To nic, one nie wiedzą co to było bo mnie nie czuły ale to miejsce już jest „spalone”. Pozostało mi usiąść na drugiej górce i zadowolić się fotkami z kiepską perspektywą.
    5:30, byki ruszyły na poszukiwanie otworu w siatce aby się wydostać. Niestety światła jest tak mało, że trzeba się zadowolić zdjęciami dokumentacyjnymi. Czasami dobre i to. Takie zdjęcia wykorzystam w diaporamach które robię np. dla myśliwych (sam nie morduję jakby ktoś nie wiedział)

Fajne spotkanie. Takie duże jelenie w licznej chmarze a boją się dzików jak ognia

Jest otworek i po polowanku

Zdjęcia od strony technicznej wiadomo, kiepskie. Ale chyba warto pokazać dość ciekawe scenki możliwe do obserwacji praktycznie przed wschodem słońca.
    P.S.
    Jak się rozmawia z rolnikami to wcale a wcale im nie przeszkadzają te dziury w ogrodzeniu

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Opowieść i zdjęcia świetne, przedostatnia fota powala! Szacunek.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Dzień II
    Tym razem dałem sobie spokój z ogrodzeniami i jeleniami. Wszedłem w dorodny rzepak i pobawiłem się w ciuciubabkę ze świniakami.
    Lubię dotrzeć na miejsce długo przed wschodem słońca, usiąść pod drzewem i posłuchać nocnych odgłosów. Usiadłem na skraju pola pod sosną i czekałem na promienie słońca. Tuż przed wschodem rozpoczęły się ptasie koncerty, głównie drozdy zasuwały swoje melodie. Kilka razy odezwał się puszczyk ale najważniejszy dźwięk usłyszałem gdy słońce było już w połowie nad horyzontem. Czasami zdarza się, że locha przez nieuwagę nadepnie warchlaka w gąszczu roślin (tu rzepaku) Dziczek swoim kwikiem zdradza mi pozycje watahy. Wiem już gdzie skierować lornetkę i wypatrywać ruchu wierzchołków rzepakowych. Patrzę i czekam na pojawienie się czarnego grzbietu w niższych częściach rzepakowej uprawy.
    Jest grzbiet, światło jeszcze nie to ale zanim się doczołgam na pozycję, słońce będzie już ładnie oświetlało scenę.
    Parę pstryków, nie ma co się rozpisywać tylko oglądać

Mamuśka zasłania ciałem swoje pociechy kiedy przebiegają przez ścieżkę. W tym momencie lepiej nie próbować podchodzić bliżej

Dzień III
    No cóż, to był dzień obserwacyjny. Wytropiłem kilka fajnych zwierzaków w tym jednego potwora. Zajmę się nimi w tygodniu a jak będą współpracowały to coś pokażę przy najbliższej okazji

A jeszcze mam taką fajną żółtą plamkę
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 3.05.09 o 22:55

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Plamka mi przeszkadza, ale te trzy wcześniejsze SUPER.