Strona 4 z 61 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 604

Wątek: Fajne polskie Zwierzaki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Świetna prezentacja z podkładem muzycznym

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ptaszek ładny. Zdjęcie z dźwiękiem jeszcze fajniejsze, ale bokeh jakiś dziwaczny - co to za szkiełko?
    Wprawne oko zauważy, że to nie AFS300/2,8. To zdjęcie zrobiłem jeszcze poprzednim AFS300/4 z TC-14

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ostatnie bardzo ładne. Swiatło dobrze zagrało.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Świetne zdjęcia. Gratuluję.
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Miodzio zdjęcie. Głosy piękne, sam się zastanawiam nad nagrywaniem, szczególnie zaintrygowała mnie sójka, kosmiczne dźwięki wydaje.
    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że połączenie obrazu z dżwiękiem przy tego typu zdjęciach, to rewelacyjny pomysł
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    3 w nocy – budzik…. Tym razem mnie nie obudził, nie musiał. O 2:30 sam się obudziłem. Zastanawiałem się czy warto w ogóle o tej porze roku wabić drapole, a co tam.
    Kilka dni wcześniej rozdzwoniły się telefony: panie leśniczy, jakieś duże zwierze leży na drodze.
    Pomimo już późnej pory na wabienie bielików, warto spróbować, w sobotę siadam.
    Po zawiezieniu dzika pod czatownię, odkroiłem udziec i położyłem 3metry od tuszy, na zachętę dla lisa, może się skusi. Skusił się, ale pomimo dość dużej wagi szynki, zaciągnął ją w nocy gdzieś w krzaki i nawet go nie zobaczyłem.

O 4:00 wysiadłem z samochodu, założyłem „sokole oko” (latarka na głowę) i ruszyłem do czatowni. Zimą, gdy leży śnieg jest na tyle jasno, że latarka nie jest potrzebna. Teraz trzeba sobie podświetlać drogę, żeby nie wpakować się w jakieś gałęzie i nie narobić niepotrzebnego hałasu, kto wie może coś jest przy przynęcie akurat. Po wejściu do dołu rozłożyłem sprzęt, wystawiłem teleobiektyw przez otwór i przymknąłem oko na chwilę.
    O 5:20 obudził mnie szum skrzydeł.
    Przyleciał, zapowiada się nieźle. Po wyjrzeniu przez wizjer entuzjazm trochę przygasł. Mogłem się spodziewać, że po wieczornych opadach, rano będzie mgiełka, trudno, kilka fotek i poczekamy, może się przejaśni…
    1

2

Młody osobnik, ale już mu niedaleko do dorosłości. Na ogonie pojawiają się białe pióra a dziób zaczyna się ładnie przebarwiać na złoto.
    Cholera, kto tu warkocze. Jakiś traktor przejeżdżający leśną drogą przerwał śniadanko.
    3

Teraz trzeba będzie czekać minimum 2 godziny zanim bielik usiądzie na najbliższym drzewie i minimum godzinę zanim sfrunie do przynęty.
    Przyleciał po 3 godzinach i jak zwykle bacznie obserwował teren wokoło przynęty. Teraz można spokojnie czekać pół godzinki zanim zobaczymy ptaka na ziemi. Wcale mi się nie spieszy, bo jeszcze mgiełka nie opadła.
    Tym razem nawet nie zszedł na dół. Para kruków pewnie ma gniazdo w okolicy, bo tylko to tłumaczy taką zajadłość, z jaką wzięły się za młodziaka.
    Najpierw krótka wymiana zdań
    4

Później przeszły do opracowywania taktyki
    5

Najskuteczniejszy jest atak z góry
    6

I znów trzeba będzie czekać. Może z śniadania zrobi się obiad?
    7

Obiad.
    8

Po południu zrobiło się w lesie cicho, nawet drozd przestał śpiewać. Sam zjadłem kanapkę i miałem się zdrzemnąć, kiedy po raz ostatni młokos usiadł obok czatowni. Na pewno nie najadł się do syta. Kiedy usłyszał krakanie dwóch opryszków wzbił się w powietrze i już go nie zobaczyłem.
    9

To była ostatnia zasiadka z padlinką w sezonie 2008/2009, kolejne polowania jesienią

| OlyJedi Awatar Jacunio
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Świetne zdjęcia jak zwykle + opis.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Jak zwykle super relacja zdjęcia + opis, pięknie!
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Fotki rewelacyjne a opis no cóż, buduje napięcie i nie wiadomo co dalej będzie się działo.
    Jednym słowem świetnie.
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.