Świetna prezentacja z podkładem muzycznym![]()
Świetna prezentacja z podkładem muzycznym![]()
Ostatnie bardzo ładne. Swiatło dobrze zagrało.
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Świetne zdjęcia. Gratuluję.
25/1,4; 45/1,8; 9/8
Miodzio zdjęcie. Głosy piękne, sam się zastanawiam nad nagrywaniem, szczególnie zaintrygowała mnie sójka, kosmiczne dźwięki wydaje.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Wydaje mi się, że połączenie obrazu z dżwiękiem przy tego typu zdjęciach, to rewelacyjny pomysł![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
3 w nocy – budzik…. Tym razem mnie nie obudził, nie musiał. O 2:30 sam się obudziłem. Zastanawiałem się czy warto w ogóle o tej porze roku wabić drapole, a co tam.
Kilka dni wcześniej rozdzwoniły się telefony: panie leśniczy, jakieś duże zwierze leży na drodze.
Pomimo już późnej pory na wabienie bielików, warto spróbować, w sobotę siadam.
Po zawiezieniu dzika pod czatownię, odkroiłem udziec i położyłem 3metry od tuszy, na zachętę dla lisa, może się skusi. Skusił się, ale pomimo dość dużej wagi szynki, zaciągnął ją w nocy gdzieś w krzaki i nawet go nie zobaczyłem.
O 4:00 wysiadłem z samochodu, założyłem „sokole oko” (latarka na głowę) i ruszyłem do czatowni. Zimą, gdy leży śnieg jest na tyle jasno, że latarka nie jest potrzebna. Teraz trzeba sobie podświetlać drogę, żeby nie wpakować się w jakieś gałęzie i nie narobić niepotrzebnego hałasu, kto wie może coś jest przy przynęcie akurat. Po wejściu do dołu rozłożyłem sprzęt, wystawiłem teleobiektyw przez otwór i przymknąłem oko na chwilę.
O 5:20 obudził mnie szum skrzydeł.
Przyleciał, zapowiada się nieźle. Po wyjrzeniu przez wizjer entuzjazm trochę przygasł. Mogłem się spodziewać, że po wieczornych opadach, rano będzie mgiełka, trudno, kilka fotek i poczekamy, może się przejaśni…
1
2
Młody osobnik, ale już mu niedaleko do dorosłości. Na ogonie pojawiają się białe pióra a dziób zaczyna się ładnie przebarwiać na złoto.
Cholera, kto tu warkocze. Jakiś traktor przejeżdżający leśną drogą przerwał śniadanko.
3
Teraz trzeba będzie czekać minimum 2 godziny zanim bielik usiądzie na najbliższym drzewie i minimum godzinę zanim sfrunie do przynęty.
Przyleciał po 3 godzinach i jak zwykle bacznie obserwował teren wokoło przynęty. Teraz można spokojnie czekać pół godzinki zanim zobaczymy ptaka na ziemi. Wcale mi się nie spieszy, bo jeszcze mgiełka nie opadła.
Tym razem nawet nie zszedł na dół. Para kruków pewnie ma gniazdo w okolicy, bo tylko to tłumaczy taką zajadłość, z jaką wzięły się za młodziaka.
Najpierw krótka wymiana zdań
4
Później przeszły do opracowywania taktyki
5
Najskuteczniejszy jest atak z góry
6
I znów trzeba będzie czekać. Może z śniadania zrobi się obiad?
7
Obiad.
8
Po południu zrobiło się w lesie cicho, nawet drozd przestał śpiewać. Sam zjadłem kanapkę i miałem się zdrzemnąć, kiedy po raz ostatni młokos usiadł obok czatowni. Na pewno nie najadł się do syta. Kiedy usłyszał krakanie dwóch opryszków wzbił się w powietrze i już go nie zobaczyłem.
9
To była ostatnia zasiadka z padlinką w sezonie 2008/2009, kolejne polowania jesienią
Świetne zdjęcia jak zwykle + opis.
Jak zwykle super relacja zdjęcia + opis, pięknie!
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Fotki rewelacyjne a opis no cóż, buduje napięcie i nie wiadomo co dalej będzie się działo.
Jednym słowem świetnie.
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.