Strona 33 z 61 PierwszyPierwszy ... 23313233343543 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 604

Wątek: Fajne polskie Zwierzaki

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ten wątek poraża... kapitalne. Jak zwykle.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Zimorodek "znowu z rybką" perfetto!!!
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zimorodki nigdy się nie znudzą,bo to są przepiękne ptaki.Gratulacje za cierpliwość,a fotki są naprawdę super tak trzymać i czekamy na więcej.
    Pozdrowienia.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    W moim ulubionym miejscu, w puszczy dopiero zaczęło się rykowisko. Do tej pory była cisza nie licząc przechodzących byczków, szukających szczęścia.
    Wieczorem wyszedł całkiem niezły czternastak z kilkunastoma łaniami. Było już za późno na kombinowanie więc usiadłem aby tylko popatrzeć i posłuchać. Nagrałem kawałek koncertu byka stadnego i po zmroku cicho się wycofałem.
    Są łanie będą i inne byki.
    O 4 rano byłem z powrotem.
    Byki grały gdzieś w oddali. Usiadłem na skraju lasu na łączce i czekałem. Kiedy robiło się szaro bardzo blisko mnie coś wyskoczyło z lasu. Po kilku sekundach aż trawy wibrowały dookoła mnie. Był tak blisko, że nie było czasu na nic. W jakiej pozycji byłem (podkurczone nogi) w takiej musiałem zostać. Przykleiłem się do aparatu na statywie i czekałem. Bardzo słabo go widziałem przez mgłe ale czułem, że jest bardzo blisko. Kilka razy zaryczał i położył się w trawie. Porykiwał na leżąco.
    Ja czekałem na światło. Po około 10 minutach zdrętwiały mi nogi ale nie mogłem się ruszyć. Najmniejszy szelest mógł go spłoszyć.
    Czym jaśniej się robiło tym bardziej dostrzegałem jak blisko leży około 150kg olbrzym. głowa z wieńcem ledwo mi się mieściła w wizjerze.
    Kiedy miałem w wizjerze czas 1/8s zrobiłem kilka zdjęć. Będą poruszone ale lepsze to niż nic.

Trochę poruszone ale na tyle mi pozwolił. Po około 15-18 minutach gdzieś w oddali zaryczał inny byk. Mój sąsiad zerwał się i pobiegł w tamtym kierunku.
    Kiedy w pewnej odległości przystanął, zrobiłem jeszcze jedną serię na pożegnanie.

Niesamowite uczucie siedzieć około 20m od takiego potwora który rykiem może wywołać rezonans mózgu. Do tego ten zapach. To specyficzna woń byka w czasie rykowiska. Nie da się z niczym tego porównać. Normalnie jelenie mają zapach przypominający koński. Teraz to już charakterystyczna woń spoconego, napakowanego testosteronem samca.
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 18.09.09 o 10:04

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witaj, znowu piękna robota i opowieść.

Wróciłem właśnie z lasu, przypomniałem sobie jak opowiadałeś o przebywaniu nocą.. brrr.
    Dojechałem większość drogi, później ostatnie 50m idę na piechotę, pod górkę, na skraj polany (uprawy leśnej) tam mam czatownię, a za nią drzewko, gdzie powiesiłem porcję rosołową - wielki plus - to jest tańsze od słonecznika

To więc, kilkadziesiąt metrów przede mną coś skacze, biegnie i robi hałas - nic tam, przecież do mnie nie przybiegnie. Ale gdzieś dalej słyszę wyjący głos- szczekanie psa ?? dość intensywne i się nasila - widziałem i słyszałem jak podobnie "szczekają" nawoływują sarny ??? ma łąkach - ale tego głosu nie byłem pewny - może jednak psy ?? 3 km w lesie ? W każdym razie nocy bym tam nie przeżył, jeszcze nie jestem gotowy i chyba w dzieciństwie się za dużo horrorów naoglądałem.

Wczoraj z kolei jak się ściemniało, w środku mojej drogi jakiś podejrzany typ i pani (tak to wyglądało) przechodzili gdzieś lasem, starali się nie patrzeć w moją stronę - wyraźnie unikali kontaktu wzrokowego - na pewno nie grzybiarze czy para zakochanych - po drewno ?? ale po co tak głęboko w lesie .. ?

jak zaśmieciłem wątek - to usunę.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    W nocy wszystkie dźwięki stają się bardziej wyraźne i słyszy się głosy z bardzo daleka. Czasami wydaje się że coś jest blisko a kiedy podąży się za dźwiękiem okazuje się, że trzeba przejść niezły kawałek drogi. Do tego ciemność powoduje wzmożoną aktywność wyobraźni, szczególnie u ludzi którzy mało w lesie przebywają i nie znają wszystkich dźwięków. Najbardziej boimy się przecież tego co nieznane a kiedy dodać do tego wyobraźnię to już mamy ..........atak serca

Od kilku dni w lesie jestem od 17ej do 21ej i od 4 rano do 8ej. Najlepsza pora to ta druga a szczególnie między 4 a 6 rano do wschodu słońca.
    Oczywiście sam wschód każdy lubi ale nie każdy ma czas i ochotę tak wcześnie wstawać. Czasami nawet jak już wiem, że nic mi nie wyjdzie przed czatownię to i tak siedzę i podziwiam

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dzisiaj dwa byki "rozmawiały" sobie od 4 do 5 rano. Jeden leżał pod samą czatownią. Niestety, dziś nie było mgły więc jelenie zeszły z otwartej powierzchni przed świtem. Jak jest mgła, potrafią siedzieć nawet do 7 rano, chyba się bezpieczniej czują w mleku
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 19.09.09 o 09:44 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Z rykowiska po prostu niesamowite emocje wraz z opisem. Bez zwierzaków też ładnie.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Najbardziej boimy się przecież tego co nieznane a kiedy dodać do tego wyobraźnię to już mamy ..........atak serca
    Niestety to prawda, kiedy jestem na miejscu w głębi lasu (taka moja głębia to 3km - nie wiem jak Ty na to patrzysz) i jest zupełnie bezwietrzny dzień, duże emocje potrafi wywołać spadający żołądź - i wcale nie jest to śmieszne

Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta

Od kilku dni w lesie jestem od 17ej do 21ej i od 4 rano do 8ej. Najlepsza pora to ta druga a szczególnie między 4 a 6 rano do wschodu słońca.
    no tak, ale o fotkach można zapomnieć w godzinach 4-6 sta jutro mam plan wybrać się o 6-tej i wejść do czatowni jeszcze przed zmierzchem. Niestety kurczak nie został dzisiaj ruszony, do tego się okazało, że cień schodzi z moich miejsc dopiero po godzinie 14-tej, nie wiem co będzie na rano - nie miałem jeszcze okazji być o tej porze.

Sławku mam ważne pytanie do Ciebie - jak chronisz się przed zimnem, głownie nogi ?
    Buty w cenie 500-1000 zł jednak nie wchodzą w mój budżet domowy Myślę o śpiworze myśliwskim (350zł) poczytałem, że jest to najpewniejsza metoda na zimno - mógłbyś mi coś doradzić ?

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Kapitalne foteczki - jak zwykle.
    Zimorodki wspaniałe, pliszka cudowna a rogacz wyśmienity.
    Gratulacje i pozdrówka.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Sławku mam ważne pytanie do Ciebie - jak chronisz się przed zimnem, głownie nogi ?
    Buty w cenie 500-1000 zł jednak nie wchodzą w mój budżet domowy Myślę o śpiworze myśliwskim (350zł) poczytałem, że jest to najpewniejsza metoda na zimno - mógłbyś mi coś doradzić ?

Pzdr
    tych używam albo niższych mniej ocieplonych http://www.kalosze.com/p65,hunter-sp...ysliwskie.html
    Żadne buty nie zabezpieczają w 100% jeśli człowiek się nie rusza. Ale w tych butach można sobie ruszać paluszkami, są dość elastyczne nawet na mrozie no i mają bardzo ważną zaletę: miękka podeszwa nie łamie tak gałązek w czasie podchodu lub dojścia do czatowni. Przeróżne buty "górskie" mają bardzo twardą podeszwę i nie da się iść w nich bez robienia dużego hałasu. Teraz tylko w tych Hunterach chodzę.

A jak byś zareagował na taki dźwięk o 4 w nocy??

http://mp3upload.ca/download/20488/lis.mp3

Jak się przysypia w czatowni a taki się zacznie drzeć za plecami to dopiero można zawału dostać