Strona 31 z 61 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 604

Wątek: Fajne polskie Zwierzaki

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Piękna seryjka, rewelacyjne to z poruszonym łebkiem.

Sławku - ptaki tak gwałtownie reagują na jedno, dwudniowe ochłodzenie ?

Jeszcze jedno pytanie - czy przy próbach fotografowania myszołowów - okienko na obiektyw i obserwację - musi być bardzo małe ? obecnie mam wycięte okienka rozmiarów 15/20 cm - to zbyt dużo ?

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Piękna seryjka, rewelacyjne to z poruszonym łebkiem.

Sławku - ptaki tak gwałtownie reagują na jedno, dwudniowe ochłodzenie ?

Jeszcze jedno pytanie - czy przy próbach fotografowania myszołowów - okienko na obiektyw i obserwację - musi być bardzo małe ? obecnie mam wycięte okienka rozmiarów 15/20 cm - to zbyt dużo ?

pzdr
    Nie wszystkie ptaki zbierają się do odlotu jak np. jaskółki. Przychodzi taki dzień, że te pojedyncze osobniki zaczynają się przemieszczać na południe. Zaczął się okres przelotów.

20cm ? to zależy jaka jest grubość ścianek czatowni. Najczęściej nie przekraczam 10cm. Ale najważniejsze jest aby wewnątrz czatowni było jak najciemniej bo oświetloną skórę drapol zobaczy nawet przez szparę 5cm
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Na obiektyw okienko musi być takie, żeby można go tam włożyć i swobodnie nim ruszać, więcej nie trzeba. Na obserwację musi być osobne okienko, jak najmniejsze, najlepiej wąska szczelina żeby mieć szeroki zasięg obserwacji.
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 6.09.09 o 13:40 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    I jak to cokolwiek pisać gdyż Twoja opowieść fotograficzna góruje nad słowem. To uczta dla oka.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Ten pierwszy z serii - znakomity.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Piękne zdjęcia robisz. Brak mi słów.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Rykowisko

Rykowisko.
    9 września 2009
    Kiedyś już pisałem, że jeleń to mój ulubiony obiekt fotograficzny. Dzieje się tak z wielu powodów o czym też wspominałem, jednak czas godów, czyli rykowiska to okres kiedy warto nie spać. Warto usiąść w pogodną noc i posłuchać. W tym okresie nie potrzeba oglądać tylko słuchać. Jednak, że jest to forum fotograficzne, pokażę kilka sytuacji które są całkiem zwyczajne w tym czasie.
    Niestety musiałem zmienić miejsce. Dotychczasowe zawiodło, po prostu nie ma tam w tym roku rykowiska. Zmiana jest dla mnie odczuwalna i widać ją na zdjęciach. Byki są słabsze niż w moim starym miejscu. Szkoda, bo liczyłem na mocniejsze okazy.
    Byłem w szoku, jak zobaczyłem szpicaki z niewytartym scypułem a niektóre byki stadne tzn. posiadające chmarę łań, nie osiągają siły dwunastaka (6 odnóg na jednej tyce).To kiepski wynik oznaczający dość słabą populację.
    Jest jeden plus. Nowy teren jest idealny do nagrywania dźwięku, jednak trudniejszy fotograficznie. Jelenie siedzą w krzakach i nosa przed zmrokiem nie chcą pokazać.
    Oczywiście nie był bym sobą gdybym nie znalazł miejsca gdzie jest wyjątek

Młody szpicak

Wśród byków obowiązuje hierarchia. Najmocniejsze z największym porożem mają przywilej posiadania haremu w postaci kilku kilkunastu łań. Niestety inne byki cały czas krążą w poszukiwaniu okazji do przejęcia „przyjemności”. Pcha je w tym kierunku niepohamowany instynkt.
    Młode byki praktycznie nie biorą udziału w rykowisku. Nie ryczą ale wyładowują swoje frustracje na sobie. Jeśli spotkają się byki różnej „mocy”, obywa się bez walki. Wzrokowa ocena przeciwnika wystarcza do ustalenia kto ważniejszy

Spojrzenie oko w oko oznacza wyzwanie do walki. Młokos chyba udaje przygłupa żeby wybrnąć z sytuacji

Kiedy spotykają się dwa równe byczki, po ocenie wzrokowej dochodzi do przymierzenia poroża, jeśli można tak nazwać to co widać na zdjęciu. Czasami dochodzi do bliskiego „pomiaru”, kto większy

Nie ma poroża i najczęściej szpicaki nie walczą, bo nie mają czym

Ważniejszy czasami pokazuje język (fotografowi??)

Dwóch na jednego???

Słaby byk to i mało łań posiada a jak widać tylko jedną z cielakiem. Kto wie czy w ciągu najbliższej nocy ten dość mizerny byczek nie straci wybranki.

Z zarośli wybiega łania a za nią jej konkubent pokazuje młokosom swój oręż. Pięknie to robi, czasami z odpowiednią oprawą dźwiękową.

A oto pieśń samotnego kawalera.
    http://mp3upload.ca/download/20261/m...szipodkrec.mp3
    Samotny byk przemierza teren na którym odbywa się rykowisko w poszukiwaniu wybranki (ek). Jeśli spotka równego lub słabszego byka może przejąć harem i wszystkie przyjemności z tym związane.
    Dlatego byk pilnujący łań ryczy głośno i dobitnie dając sygnał zbliżającym się konkurentom, że jest wielki i w pełni sił i będzie walczył zaciekle o prawo do…..seksu.

Dźwięk musiałem zmodyfikować - skróciłem odstępy pomiędzy "zwrotkami". To była 5 rano a więc kilka godzin męczącego koncertu -zatem dłuższe przerwy się należą

A to cichy obserwator widowiska tylko bez aparatu.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Sławek - jakby mi ten kawaler w nocy blisko czatowi zrobił taką przyśpiewkę - chyba wróciłbym w czarnym worku do domu imponująco przerażający głos - chyba coś z niego wykorzystali w grze w Half-Life.

Cudne opowieści zaserwowałeś, do tego piękne zdjęcia. Mama mi zawsze powtarza jak jadę do lasu - tylko uważaj, bo jest rykowisko! a ja nawet zająca w lesie nie miałem okazji spotkać

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Po 1 w nocy mi się przysnęło i obudziła mnie wataha dzików około 2:15. "Chrumkały" mi nad głową jak spałem a czatownia to tylko gałęzie świerkowe. Rano zobaczyłem ścieżkę wydeptaną obok czatowni. I co tam rykowisko

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Niesamowite dźwięki I jak zwykle ciekawa opowieść.

P.S. Od pewnego czasu podziwiam Twój nowy awatar, jakże surrealistyczny

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta

P.S. Od pewnego czasu podziwiam Twój nowy awatar, jakże surrealistyczny
    W razie czego to już tłumaczę, że byłem w Wisełce a nie w Chałupach