Cześć
Troszkę przesterowany dźwięk - czy ten mikrofon to bardzo droga zabawka ? Także myślę o nagrywaniu, zabawa z ptaszkami to worek bez dna
pzdr
Cześć
Troszkę przesterowany dźwięk - czy ten mikrofon to bardzo droga zabawka ? Także myślę o nagrywaniu, zabawa z ptaszkami to worek bez dna
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Kasprzyk, ja kupiłem najtańszy z w miarę normalnych, tzn. nie jakichś chińskich karaoke i zapłaciłem niecałe 700zł. To jest minimum jakie trzeba wydać na mikrofon do lasu. Te wbudowane w H4 nie są złe ale zbierają dźwięki z szerokiego pola więc oprócz ptaszka którego chciałem nagrać łapałem niepotrzebne dźwięki.
Jeśli chcesz nagrywać ot tak sobie to pewnie wystarczy sam rejestrator. Jeśli chcesz wykorzystać dźwięk do konkretnych celów to ciężka i długa droga do osiągnięcia dobrej jakościsam się przekonałem. To wcale nie jest takie proste nagrać czysty dźwięk ptaszka bez szumów i innych niepotrzebnych dźwięków.
Wczoraj nagrywałem drozdy i kosy. Po powrocie do domu okazało się, że w tle słychać "szum" jeżdżących tirów po drodze oddalonej ode mnie o około 3km. A odszumianie to też sztuka. Nie łatwo odszumić to co niepotrzebne nie uszkadzając właściwego dźwięku.
Krótko mówiąc, jest to tak samo trudno jak w fotografii. Muszą być odpowiednie warunki, trzeba być odpowiednio blisko i wiedzieć jak użyć odpowiedniego sprzętu. Na razie się uczę, ptaszki traktuję w tym roku jako naukę bo do września muszę opanować sprzęt. Do rykowiska zostało 3 m-ce![]()
ależ jestem bardzo uświadomiony, nie musisz mi mówićchłopaki do studia TV - w mojej firmie, wiele lat walczyli z mikrofonami i chyba nadal walczą
Zastanawiałem się tylko nad klasą tego mikrofonu który kupiłeś, no i ceną - te 700zł dla mnie na razie poza zasięgiem, jednak bardziej myślę nad rejestracją dźwięku dla własnej potrzeby - mam wielkie problemy z identyfikacją ptaszków po głosie - chcę nagrać - a później w spokoju przyrównać do nagrań T. Ogrodowczyka, których się ciągle uczę.
Ni w ząb nie wchodzą mi do głowy śpiewy tych ptaków, szkoda że wszystkie nie są tak charakterystyczne jak np. Kuropatwa, Bąk, Derkacz, Brzęczka czy Żurawie - byłoby łatwiej.
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Super pełzacz.
E-3, E-510
Świetna fotka. A głosik ma przedni.
Pozdrówka.
Kasprzyk, ten mikrofon to Audio-Technika AT875R. Jest bardzo mały jak na mikrofon kierunkowy i mało czuły na podmuchy wiatru w przeciwieństwie do mikrofonów wbudowanych w ZOOM H4 które dudnią przy lekkim wiaterku pomimo osłony z gąbki.
W Polsce nie ma tego modelu, trzeba sprowadzać z USA.
Jak trochę potestuję cały zestaw, to może napiszę jakieś subiektywne wrażenia (jak będzie czas w końcu)
Na pewno do takich zastosowań są lepsze mikrofony ale 700zł to i tak nie małe pieniądze a super profesjonalny sprzęt zaczyna się od 1500zł >
Jednak już po pierwszym teście terenowym słyszę różnicę w porównaniu do wbudowanych mikrofonów, więc chyba było warto![]()
Nagranie całkiem fajne i bardzo rzeczywiste, zdjęcie ptaszka ekstra.
pozdrawiam Wiejo
Pozwoliłem sobie rozbić ostatni dźwięk na atomy.
Po wyciszeniu tła okazało się że w oddali słychać nawoływanie 2 osobnika.
Jest bardzo podobne do głównego dźwięku. tak samo narasta i opada
A mikrofonik radzi sobie całkiem nieźle![]()
Miejscami są wyczuwalne delikatne uderzenia dłonią w obudowę mikrofonu.
nie wiem czy masz uchwyt do mikrofonu czy trzymasz go w ręku.
To takie moje zboczenie zawodowe![]()
Ostatnio edytowane przez taztaz ; 13.06.09 o 21:42
Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.
Że ja wcześniej na ten świetny wątek nie trafiłem -hmmm :/
Gratuluję wystawy !! I podziwiam !!
Zazdroszczę zaś pracy która sprawia Ci tylę radości, ja, jak większość ludzi muszę pracować by mieć pieniądzę na sprzęt, którym nie mam czasu fotografować ponieważ pracuję :/ Błędne koło !!
Przepraszam za OT i jeszcze raz gratuluję i życze dalszych sukcesów !!
Peter
To nie uderzenia dłonią tylko trzeszczenie stawów nadgarstka. Nie mam jeszcze jakiegoś miękkiego mocowania mikrofonu więc czasami słychać takie rzeczy
Rozmowa rzekotek
http://mp3upload.ca/download/18042/r...trzciniakw.mp3
Ostatnie polowanie było udane, można powiedzieć że siedziałem z dzikami. Wiatr był tak silny, że mój zapach uchodził w jednym kierunku i dziki miałem na wyciągnięcie ręki
Dopiero po jakimś czasie wpadłem na to żeby włączyć mikrofon. Nie mogłem go jednak trzymać i nakierować odpowiednio na dźwięk bo zdjęcia ważniejszeNastępnym razem jak pojadę na dziki to mikrofon zamocuję na teleobiektywie chyba
Ale co wyszło to posłuchajcie:
http://mp3upload.ca/download/18043/mono001.mp3
Oczywiście to tylko chwila a taki koncert miałem dobre kilkanaście minut. W tle słychać migawkę D300
Dużo zdjęć zmarnowanych przez to że obiektyw stałoogniskowy, przydałby się jakiś zoom.
Kilka uratowanych portretów, dzięki szybkiemu obróceniu na pionowy spust
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A na koniec byki się pokazały, tylko zaraz jakiś pajac (myśliwy) je spłoszył
Ostatnio edytowane przez suchar ; 14.06.09 o 10:32 Powód: Na życzenie ;)