Strona 12 z 61 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 604

Wątek: Fajne polskie Zwierzaki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb Zobacz posta
    Tak, on mnie widzi, tylko że nie wie że to ja
    Dokładnie to on widzi krzak paproci z wystawioną "lufką" Gdyby zobaczył choć kawałek obcego przedmiotu, dał by nura w najgęstsze krzaki.
    No ale czy ta wystająca z paproci "lufa" nie jest dla niego obcym przedmiotem? (chyba że masz lufę w kolorach maskujących )

Ja również gratuluję wystawy. Sama chętnie bym obejrzała.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Duży szacunek za wytrwałość łowcy i pasję. Gratuluję wystawy i dołaczam się do pytania o miejsce i czas
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za miłe słowa.
    Moja wystawa ma rozmiar lokalny Teraz w Łagowie lubuskim, następnie mam zaproszenie do Leśnego Kompleksu Promocyjnego Bory Lubuskie, później będzie na Powiatowych zawodach drwali. Jeśli ktoś będzie w czerwcu w okolicy to może mi napisać na PW to dokładnie dam namiary i terminy.

Kordek, czatownia na jelenie sprawdza się tylko w wyjątkowych sytuacjach, czyli tam gdzie jeleń przebywa przez dłuższy czas, a takich miejsc i okresów jest bardzo mało: rykowisko,ostoje zwierzyny. I tu pojawia się problem: do ostoi zwierzyny jest zakaz wstępu a w czasie rykowiska myśliwi nie pozwolą Ci się kręcić po terenie a co dopiero budować czatownie. A jak byś chciał z nimi walczyć to z góry uprzedzam, nie wygrasz
    Między innymi dlatego jeleń jest tak trudny do fotografowania, że nie przebywa długo w jednym miejscu jak sarna czy dziki. Jelenie dzisiaj są tu, a jutro już 10km dalej. Oczywiście można postawić czatownie w miejscach gdzie często się widzi chmary jeleni ale czy starczy cierpliwości na czekanie?? Czasami można czekać w ten sposób miesiąc i nie będzie efektu, no chyba że ktoś jest w czepku urodzony.
    Kiedy miałem pszczoły na rzepaku obserwowałem łanię, która czasami nawet w ciągu dnia siedziała w polu schowana w wysokim rzepaku. Tylko, że do pola dochodziła zawsze z innej strony, zależnie od wiatru i pory dnia (rano, wieczór). Trzeba by postawić tam z 4 czatownie i w zależności od warunków siadać w tej .... no właśnie w której Dlatego na jelenia stosuję szybkie maskowanie z roślinności która jest w zasięgu ręki.
    A co do wystającego obiektywu.
    Obiektyw jest tak oblepiony roślinkami, że widać tylko brzeg osłony przeciwsłonecznej, soczewka nie jest aż tak widoczna bo w dużych jasnych obiektywach osłona jest bardzo głęboka.

rocco
    Gość
    Zaglądam nieustannie i nieustannie jestem pełen podziwu zarówno dla fotek jak i opisów.
    Oczywiście równiez gratuluję wystawy

PS
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    No ale czy ta wystająca z paproci "lufa" nie jest dla niego obcym przedmiotem? (chyba że masz lufę w kolorach maskujących )
    Czytałem kiedyś, że fotografowie przyrody od razu po iustawieniu czatowni w otwory do fotografowania wkładali butelki. Zwierzęta i ptaki z czasem przyzwyczjały się do błyszczących i blikujących przedmiotów i gdy butelkę zastępował obiektyw już nie reagowały.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 31.05.09 o 15:20

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Gratuluję wystawy i życzę dalszej wytrwałości w realizowaniu swojej pasji
    E-M5 12-40 60

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Pozazdrościć zawodu jaki wykonujesz, czekam na następne fotki i opowieści, pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki, to jednak miałem farta zrobić łaniom zdjęcia z podchodu. A z czatownią się zobaczy co wyjdzie. To nie jest typowa czatownia, tylko szałas postawiony dawno na polanie. Zrobiliśmy dziury w deskach na obiektyw.
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kordek Zobacz posta
    Dzięki, to jednak miałem farta zrobić łaniom zdjęcia z podchodu. A z czatownią się zobaczy co wyjdzie. To nie jest typowa czatownia, tylko szałas postawiony dawno na polanie. Zrobiliśmy dziury w deskach na obiektyw.
    Przyzwyczaiły się do niego i nie wzbudza ich podejrzeń, dobre miejsce na czatownię.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    No w reszcie dotarł do mnie mikrofon. Czekałem ponad 3 tygodnie zanim przez ocean go przewiozą Trochę już późno na nagrania ptaszków bo przestają świergolić ale jeszcze jesienne koncerty będą

I pierwszy ptaszek nowym nabytkiem nagrany
    Jakby ktoś nie wiedział to kos:

http://mp3upload.ca/download/18015/kos.mp3

No i taki mały cudaczek przy okazji tropienia jeleni się trafił:

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Piękna fotka pełzacza. Oj zacny ten Twój wątek. Pozdrawiam.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R