Strona 11 z 61 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 604

Wątek: Fajne polskie Zwierzaki

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Świetne zdjęcia i opowieść.

Spryskałeś się czymś na owady - czy to raczej niedopuszczalne ? jeśli nie, to ja nigdy do takich tematów nie podejdę, pozostanie mi tylko ptaszki fotografować

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Świetne zdjęcia i opowieść.

Spryskałeś się czymś na owady - czy to raczej niedopuszczalne ? jeśli nie, to ja nigdy do takich tematów nie podejdę, pozostanie mi tylko ptaszki fotografować

pzdr
    Raczej się nie pryskam bo te środki na kleszcze i komary strasznie cuchną.
    Przed polowaniem biorę prysznic, używam szarego mydła: "biały jeleń" a ubranie jest przewietrzone. Idąc na miejsce staram się nie forsować, żeby się nie spocić.
    Ale to i tak nic nie da kiedy wiatr nie sprzyja. Na skraju lasu przynajmniej znamy kierunek a w lesie wiatr często się zmienia a czasami kręci się w tą i z powrotem.
    No ale trzeba się starać wyeliminować te najintensywniejsze źródła zapachu a środki na owady do takich zaliczam, nie wspomnę już o różnych wodach po goleniu czy dezodorantach

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Sławku jak ci wyjdzie jeleń to boi się trzasku lustra?
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kordek Zobacz posta
    Sławku jak ci wyjdzie jeleń to boi się trzasku lustra?
    To wszystko zależy od okoliczności ale przeważnie dźwięk migawki wzbudza zaniepokojenie u jeleni. Trzeba być naprawdę dobrze zamaskowanym bo po usłyszeniu klapnięcia jelenie lustrują teren wszystkimi zmysłami: wzrok, słuch, węch. Wtedy przestaję robić zdjęcia, jeśli chcę dalej obserwować chmarę, czy pojedynczego osobnika. Mój kolega myśliwy powiedział mi kiedyś, że jeleń w chwili badania terenu musi opierać się na co najmniej dwóch z wymienionych zmysłów aby uznać teren za bezpieczny. Jeśli coś go zaniepokoi to nasłuchuje,patrzy w tym kierunku i łapie wiatr. Jeśli dwa zmysły mówią mu, że jest bezpiecznie a źródło dźwięku, czy poruszenie ustało to zazwyczaj po chwili się uspokajają. Ale to też nie reguła bo licówka (łania prowadząca chmarę) albo pojedyncza łania która ma gdzieś ukrytego cielaka są bardzo ostrożne.
    Najtrudniej jest z pojedynczym jeleniem (bykiem, łanią) w środku lasu a najłatwiej fotografować byki na rykowisku na otwartej przestrzeni bo hormony osłabiają czujność.

Ale się rozpisałem. To dlatego, że jeleń to mój ulubiony gatunek. Kiedy zaglądam do galerii fotografów przyrody, zaczynam zawsze od działu ssaki-jeleń. Po tym poznaję prawdziwego łowcę bo jest to jeden z najtrudniejszych gatunków do fotografowania, szczególnie zdjęcia "behawioru".
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Chmara łań z cielakami. Zawsze ktoś czuwa i obserwuje,osłuchuje teren wokół.
    Łanie mające cielaki są wyjątkowo czujne. Z prawej strony bardzo stara łania. Tu widać też siłę populacji: mocne cielaki i praktycznie każda łania ma cielaka

Ostatnio edytowane przez sławekb ; 31.05.09 o 09:42 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Świetna opowieść, bardzo dobre zdjęcie. Masz dar zarówno pisania piórem jak i aparatem. Wątek wręcz zaraża chęcią spróbowania sił w takiej fotografii.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ostatnio mało zaglądałem na forum bo większość czasu oprócz polowania poświęciłem na przygotowanie wystawy. Nie myślałem, że będzie z tym tyle roboty: stojaki, odbitki, logistyka.
    Fotka tuż przed otwarciem wystawy:

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Gratulacje Sławku. Fotki świetne. Życzę tłumów na wystawie i udanych "strzałów" w przyszłości.
    Pozdrówka.

| OlyJedi Awatar taztaz
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Z wielką przyjemnością czytam Twój wątek. Gratulacje wystawy i z niecierpliwością czekam na następne foty i historie.
    Pozdrawiam
    Drogo, źle ale za to nie terminowo, extra płatne gadanie głupot. Pozdrawiam taztaz.

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. A jak zrobie czatownie i stale w tym samym miejscu będe siedział to będą mnie omijać? Czy raczej lepiej za każdym razem zmieniać miejsce?
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Także gratuluję wystawy, gdzie dokładnie się ona mieści ?
    Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300