Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Olympus C 765

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Olympus C 765

Witam wszystkich posiadaczy tego modelu aparatu ,mam pytanie chodzi o rozdzielczosc czy jest jakas ruznica w jakosci zdjecia ,jesli chodzi o rozdzielczosc HQ 2288 x 1712 a SHQ 2288 x1712 pozatym ze zabiera bardzo duzo pamieci i czy warto w najwyszej rozdzielczosci robic zdjecia. Jeszcze jedno chodzi o funkcje Pixel Mapping kiedy uzywac tej funkcji czy uzywanie tej funkcji ma jakis wplyw na poprawe zdjec.Czy uzywac jej w momencie kiedy na obrazie zobaczymy tak zwane martwe pixele.Jak najlepiej zauwazyc takie pixele ,chodzi oczywiscie o wykonanie odpowiedniego zdjecia .Jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o martwe pixele to walnij fotke z zasłoniętym dokładnie obiektywem przy czasie ok. 1/60s Wtedy na czarnym tle można spokojnie takie zobaczyć. Acha i fotka ma być w najwyższej jakośći w naj rozdzielczości. Takie parametry ułatwią zobaczenie deadów. Jest oczywiście programik do tego.
    Jeśli masz takie deady do wtedy można pokusić się o pixel mapping. Nie naprawia to matrycy ale tylko oszukuje wstawiając obraz interpolowany z sąsiednich pixeli.
    Natomiast jeśli chodzi o HQ czy SHQ to za wiele ci nie powiem. Może tylko tyle że sam nie zauważyłem różnicy w fotkach 10x15.
    mente et malleo

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam,
    co do jakości zdjęć to jest prawie niezauważalna, ale jest. Przy SHQ zdjęcie zajmuje zazwyczaj 2,5MB, a przy HQ około 1MB. Z czegoś to się musi brać, dlatego zwiększona kompresja przy trybie HQ na pewno wpływa na nieco gorszą jakość.
    Osobiście wszystkie zdjęcia robię w najwyższej rozdzielczości z prostej przyczyny - znacznie większe możliwości późniejszego kadrowania zdjęcia na komputerze.
    A co do hot/dead pixeli i mapowania pixeli, to było już o tym napisane napradę sporo na tym forum.
    Dodam tylko, że test powinien być wykonany przy zamkniętym dekielku z czasem naświetlania powyżej kilku sekund, a najlepiej max, no i jeśli aprat pozwala, to zapis w formacie TIFF + NR wyłączony, wtedy wyjdzie ci wszystko jak na dłoni.

@marekfe
    Przy czasie naświetlania 1/60 sek. raczej niewielkie są szanse wyłapania wszystkich hot/dead pixeli.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Martwe pixelle

Dziekuje wszystkim za odpowiedz ale czy robienie zdjec przy zamknietym obiektywie nie uszkodzi aparatu.Zrobilem zdjecie w calkiem ciemnym pomieszczeniu i zauwazylem takie mini gwiazdki pare sztuk ,to sa te martwe pixele.Odnosnie pixeli czy jest to kwestia karty czy matrycy w aparacie ,czy mozna je jakos zniwelowac.Narazie pozdrawiam.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie zaszkodzi, po prostu obiektyw jest zasłonięty i tyle. Robiąc zdjęcie z zasłoniętym przez dekielek obiektywem nie dochodzi do niego żadne światło, przez co uzyskane efekty testu są najbardziej adekwatne do rzeczywistego stanu.
    Gorące pixele to wina matrycy, a zniwelować je można poprzez załączenie funkcji NoiseReduction w aparacie, bądź też użyciu programu typu NeatImage na komputerze.
    Jeśli masz dead pixele, to już sprawa jest gorsza, powinieneś zrobić w takim przypadku pixel mapping albo oddać aparat do wymiany.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Pixele

Witam NO-shadow KIc dzieki za odpowiedz ale czym sie ruznia takzwane gorace pixele od dead pixeli jak wygladaja.Jezeli bym chcial zrobic zdjecia w automacie ,to niemam mozliwosci wlaczenia funkcji Noise Reduction Chcialem sie spytac jeszcze o ten program Neatimage skad go mozna sciagnac i jak on funkcjonuje czy usuwa te pixele martwe .Jeszcze raz pozdrawiam Body Gard

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów