większość za szkłem![]()
Z waszych wypowiedzi stwierdzam, że lepiej zainwestować w 12-60.
Jeśli chodzi o późniejszy zakup E-3 to będzie trochę lepiej "chodziło" z 12-60 niż 14-54 czy się mylę?
większość za szkłem![]()
Z waszych wypowiedzi stwierdzam, że lepiej zainwestować w 12-60.
Jeśli chodzi o późniejszy zakup E-3 to będzie trochę lepiej "chodziło" z 12-60 niż 14-54 czy się mylę?
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
Kup szkło!!!!!Aparat masz OK.Kupowanie E3 do dotychczasowej szklarni to strata kasy w kontekście oczekiwanej przez Ciebie lepszej jakości fotek.
Kup 14-54 i odkładaj kasę na E-3
Zdecydowanie wybrałbym szkło![]()
Hej Ernesth
Jeżeli E-330 ci nie szwankuje, postaw na szkła. 14-54mm fajne jest, 12-60mm jeszcze fajniejsze (i droższe), choć jako szeroki kąt na 12mm za dużo beczkuje.
Potem sobie kupisz E-3, może jeszcze w promocji ze szkłem (9-18mm i do plenerków jak znalazł).
Teraz jest nieciekawy czas na zakupy - ceny poszły w górę, ja zdążyłem dosłownie tydzień przed podwyżkami.
Po części rozumiem rozterkę - ale tak realnie patrząc, to co da ci E-3 to stabilizacja w body (rzecz gustu), szybszy i sprawniejszy AF (przy plenerkach to w sumie nie priorytet), uszczelnienie (oo, to miła rzecz), lepsze ISO (jak kto lubi), inne kolory niż z matrycy w E-330 (wciąż nie mogę przełknąć tej pigułki). Reszta, jak ergonomia i funkcjonalność (wizjer, kółka), też nie są do pogardzenia. Lecz samym body zdjęć nie zrobisz - zatem szkła to priorytet.
Aha - E-3 będzie sprawniej chodziło w przyszłości z 12-60mm (SWD) - szybciej ostrzy.
Hello
E-330 nie szwankuje. Nie oszczędzam go ale szanuje. W kwietniu 2 latka mu miną i może zrobiłbym mu prezent kupując przyzwoite szkiełko.
Dzięki za pomoc w wyborze. E-3 poczekać może na rzecz szkiełka.
Rozejrzę się po rynku cenowym i kupię nie wiem do końca czy 14-54 czy 12-60 niby to tylko/aż 1 000 różnicy.
Jestem trochę za 14-54 a teraz mam pytanko czy czy starszą wersję czy II. Szukałem na forum ale nie znalazłem. Jak było to proszę o wyrozumiałość i podpięcie linka.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
Bierz 12-60. Jest szerszy, dłuższy, ma SWD. Kiedyś jak zmienisz puchę to dostanie prawidziwego kopa autofocus. Choć na E-330 w porównaniu z kitem to i tak bedzie rakietaJesli masz ten 1000 zł wiecej - tylko 12-60.
Bez zastanowienia. Szkło od pełnej dziury na kazdej ogniskowej rysuje pięknie.
Nie pożałujesz- pstrykniesz kilka fotek 12-60 i raz ze go juz nie zdejmiesz bo pokryje pratycznie całe uzywalne pasmo na codzień, dwa ze odkryjesz na nowo ostrość w fotografii.
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Oddaję głos za szkłem.
Przed zakupem sprawdź na jakiej ogniskowej najczęściej robisz zdjęcia i kup szkło w takim zakresie.
25/1,4; 45/1,8; 9/8
Kup E-3.
Sprzedaj gratisa (np 9-18 za 1500 pln).
I dokup 14-54.
ps. masz czas do wtorku![]()
jeżeli dużo używasz LV to przesiadka może zaboleć