Coś mi mówi, że spadki cen i promocje E-3 ma już za sobą.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
spadki cen miałem na myśli spadki euro bo to wpłynie a z promocją to nie wiadomo...
będę dobrej myśli
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
nieeee, wejdzie kolejny profesjonalny model [po e1 i e3] i e3 poleci w dol. O ile bedzie jeszcze dostepny oczywiscie![]()
Nie będę odkrywczy w swoich poglądach, zalecając kupno lepszego obiektywu niż "lepszego" body.
Sam używam różne body, zazwyczaj ciężko zgadnąć jakim body było zrobione dane zdięcie. Natomiast dużo częściej można rozpoznać użycie lepszego obiektywu.
W normalnych warunkach wg mnie nie ma większej różnicy pomiędzy używaniem E-1, E-300 a E-3. Niskie ISO jest podobne, ze wskazaniem nawet na E-1/300, róznice w działaniu AF pomijalne. Z wszystkich ww puszek można spokojnie robić duże odbitki np 30x40cm, co dla amatora jest w zupełności wystarczające.
E-3 jest lepsze w trudniejszych warunkach, lepsze fotki na wysokim ISO, lepszy AF (szybszy i precyzyjniejszy) w kiepskim świetle. Jeśli ktoś nie działa zbyt często w takich warunkach, to spokojnie może uzywać starszych puszek. Jeśli natomiast ktoś bardzo często działa w takich warunkach, to nawet E-3 powinien sobie darować.
Podsumowując, E-3 to taka nieco lepsza puszka na trudne warunki i jeśli kogoś nie ogranicza zbyt mocno stara puszka to może go sobie spokojnie odpuścić.
Używam E-3 z trzema szkłami pro, między innymi 14-54 !!
Zanim pojawił się E-3 o wiele wcześniej miałem 14-54 podpiety do E-500, bez IS i z małym wizjerem ale po podpięciu szkła z serii pro odczułem mega różnicę !!!!
Już wiesz co Ci radzę
Pozdrawiam !!
"Szeroki, a nie do końca dobry"... Jak napisał Alfred Jarry w "Ubu Król" - "zgoła nie kapuję o czem ty bajesz..." Podpinałeś? Próbowałeś? Czy "wiesz" z opinii Kolegów Doświadczonych? Spróbuj i sam oceń. A legendy wsadź ... między legendy. To Twój wybór i Twoje zdjęcia, praca z aparatem itp.
Bez urazy, ale nie pozwól, żeby inni decydowali za Ciebie. Rada, a wyręczenie to zupełnie dwie różne sprawy.
Podepnij, Kolego oba obiektywy, zanim kupisz. To nic nie kosztuje, a daje naprawdę dużo.
Pozdrawiam
Pat
P.S. Poza tym - 54 + 4 to 58, a nie 60... Z tego wynika niezbicie, jeśli wierzyć matematyce, że 12-60 na dłuższym końcu jest dłuższy o 6 a nie 4. Co daje naprawdę sporą różnicę.![]()
Ostatnio edytowane przez pat.p ; 29.03.09 o 23:32
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Ja tam uważam, że np. pomiędzy e-510 a e-3 jest przepaść. Widzę to z doświadczenia. A drugie szkło gratis piechotą nie chodzi...Tylko, że cena coraz mniej przystępna.
Wszystko zależy czego potrzebujesz. Do czego będziesz używał 12-60? Mi było potrzebne lepsze ISO i uszczelnienia oraz więcej punktów AF - to zyskałam. Plus 9mm dla krajobrazów. Wszystko wykorzystuję i uważam, że ten wybór był trafny.
To pod tym kątem trzeba rozpatrzyć - co Ci się bardziej przyda.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek