Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: E-3 czy 12-60

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yac Zobacz posta
    Ernesth, skoro Ty nie możesz się zdecydować, to Szacowne Forum zdecydowało za Ciebie ;

kup obiektyw
    A za jakiś czas E-3 stanieje
    mogę i już się zdecydowałem .. pisałem wcześniej przynajmniej 2 razy, że kupuje obiektyw a e-3 poczeka na promocje albo spadek ceny.

Pozdrawiam
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Coś mi mówi, że spadki cen i promocje E-3 ma już za sobą.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    spadki cen miałem na myśli spadki euro bo to wpłynie a z promocją to nie wiadomo...
    będę dobrej myśli
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

| OlyJedi Awatar brooneq
    Mieszka w
    Gdansk, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    nieeee, wejdzie kolejny profesjonalny model [po e1 i e3] i e3 poleci w dol. O ile bedzie jeszcze dostepny oczywiscie

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie będę odkrywczy w swoich poglądach, zalecając kupno lepszego obiektywu niż "lepszego" body.
    Sam używam różne body, zazwyczaj ciężko zgadnąć jakim body było zrobione dane zdięcie. Natomiast dużo częściej można rozpoznać użycie lepszego obiektywu.

W normalnych warunkach wg mnie nie ma większej różnicy pomiędzy używaniem E-1, E-300 a E-3. Niskie ISO jest podobne, ze wskazaniem nawet na E-1/300, róznice w działaniu AF pomijalne. Z wszystkich ww puszek można spokojnie robić duże odbitki np 30x40cm, co dla amatora jest w zupełności wystarczające.

E-3 jest lepsze w trudniejszych warunkach, lepsze fotki na wysokim ISO, lepszy AF (szybszy i precyzyjniejszy) w kiepskim świetle. Jeśli ktoś nie działa zbyt często w takich warunkach, to spokojnie może uzywać starszych puszek. Jeśli natomiast ktoś bardzo często działa w takich warunkach, to nawet E-3 powinien sobie darować.

Podsumowując, E-3 to taka nieco lepsza puszka na trudne warunki i jeśli kogoś nie ogranicza zbyt mocno stara puszka to może go sobie spokojnie odpuścić.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Używam E-3 z trzema szkłami pro, między innymi 14-54 !!
    Zanim pojawił się E-3 o wiele wcześniej miałem 14-54 podpiety do E-500, bez IS i z małym wizjerem ale po podpięciu szkła z serii pro odczułem mega różnicę !!!!

Już wiesz co Ci radzę

Pozdrawiam !!

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Ernesth Zobacz posta
    W 12-60 szeroki nie do końca dobry a koniec to tylko/aż 4 więcej niż 14-54. Na szybkości pewnie będzie różnica ale z legend wiem, że 14-54 to zacne szkiełko i tysiąc w kieszeni na puche już będzie.
    "Szeroki, a nie do końca dobry"... Jak napisał Alfred Jarry w "Ubu Król" - "zgoła nie kapuję o czem ty bajesz..." Podpinałeś? Próbowałeś? Czy "wiesz" z opinii Kolegów Doświadczonych? Spróbuj i sam oceń. A legendy wsadź ... między legendy. To Twój wybór i Twoje zdjęcia, praca z aparatem itp.
    Bez urazy, ale nie pozwól, żeby inni decydowali za Ciebie. Rada, a wyręczenie to zupełnie dwie różne sprawy.

Podepnij, Kolego oba obiektywy, zanim kupisz. To nic nie kosztuje, a daje naprawdę dużo.

Pozdrawiam

Pat

P.S. Poza tym - 54 + 4 to 58, a nie 60... Z tego wynika niezbicie, jeśli wierzyć matematyce, że 12-60 na dłuższym końcu jest dłuższy o 6 a nie 4. Co daje naprawdę sporą różnicę.
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 29.03.09 o 23:32

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    "Szeroki, a nie do końca dobry"... Jak napisał Alfred Jarry w "Ubu Król" - "zgoła nie kapuję o czem ty bajesz..." Podpinałeś? Próbowałeś? Czy "wiesz" z opinii Kolegów Doświadczonych? Spróbuj i sam oceń. A legendy wsadź ... między legendy. To Twój wybór i Twoje zdjęcia, praca z aparatem itp.
    Bez urazy, ale nie pozwól, żeby inni decydowali za Ciebie. Rada, a wyręczenie to zupełnie dwie różne sprawy.

Podepnij, Kolego oba obiektywy, zanim kupisz. To nic nie kosztuje, a daje naprawdę dużo.

Pozdrawiam

Pat

P.S. Poza tym - 54 + 4 to 58, a nie 60... Z tego wynika niezbicie, jeśli wierzyć matematyce, że 12-60 na dłuższym końcu jest dłuższy o 6 a nie 4. Co daje naprawdę sporą różnicę.
    2 mm na początku juz załatwia sprawę w wiekszości pomieszczeń.
    A SWD robi swoje. Kiedyś, później podpiety do lepszej puszki pokaze dopiero pazury. A 14-54 zawse bedzie na tym samym poziomie.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Ja tam uważam, że np. pomiędzy e-510 a e-3 jest przepaść. Widzę to z doświadczenia. A drugie szkło gratis piechotą nie chodzi... Tylko, że cena coraz mniej przystępna.
    Wszystko zależy czego potrzebujesz. Do czego będziesz używał 12-60? Mi było potrzebne lepsze ISO i uszczelnienia oraz więcej punktów AF - to zyskałam. Plus 9mm dla krajobrazów. Wszystko wykorzystuję i uważam, że ten wybór był trafny.
    To pod tym kątem trzeba rozpatrzyć - co Ci się bardziej przyda.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podpinałeś? Próbowałeś? Czy "wiesz" z opinii Kolegów Doświadczonych?
    ... Podepnij, Kolego oba obiektywy, zanim kupisz. To nic nie kosztuje, a daje naprawdę dużo.
    Słyszałem a raczej wyczytałem na szanownym forum a co do podpięcia to wiem, że dużo by mi to pomogło niestety nie mam takiej możliwości.

...P.S. Poza tym - 54 + 4 to 58, a nie 60... Z tego wynika niezbicie, jeśli wierzyć matematyce, że 12-60 na dłuższym końcu jest dłuższy o 6 a nie 4. Co daje naprawdę sporą różnicę.
    tak tak jakaś zaćma trafiła, pewnie od przemyślenia

pozdrawiam Wojtek

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów