Jest jeszcze jedno wyjście... Skoro stać Cię na E-3, to możesz opylić E-330 z kitem za parę stówek, dołożyć do tego jeszcze ze 200-300 zł (miesiąc o chlebie i wodzie i powinno się uzbierać tyle w skarbonce) i kupić E-30 w zestawie z ZD 14-54. Będziesz miał wszystkie najlepsze cechy E-330 i E-3 w jednym (no, może za wyjątkiem uszczelnień i pancerności), a do tego porządne szkło.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
No tak, zapomniałem o wizjerze.
Gdyby mnie "przypiliło" - to ani TO ani TO.
Ale próbował bym załapać się na promocję E-30 z 14-54.
Po "pozbyciu się E-330; kita i 14-54" - pewnie można by pomyśleć o 12-60.
Pozdrówka.
Witam.
Z proponowanych przez Ciebie rozwiązań każde ma swoje plusy:
1. Kupno E3 - masz flagowy korpus, szybki, pancerny i z nieco lepszymi możliwościami wykorzystania wyższego ISO. Do tego - dostajesz niezłe szkiełko, które możesz sprzedać lub zachować.
2. Kupując 12-60 masz szkło, które moim zdaniem nie ma sobie równych w wielu systemach... Nie jest koszmarnie drogie jak na swoje możliwości i jakość, a łączy uniwersalność z jakością optyczną i mechaniczną. Miałem, każdemu polecam. Zwłaszcza tym, którzy nie nastawiają się na "żonglerkę" obiektywami.
Trzeba moim zdaniem trzymać się dwóch zasad: a) kupować najlepszy obiektyw na jaki nas stać nie myśląc o etapach, czy przesiadkach, bo to tylko straty dla kieszeni, b) to obiektyw w większej mierze decyduje o możliwościach aparatu, a nie korpus.
Wyznacz sobie priorytety, wypisz "za" i "przeciw" (na jakich ogniskowych robisz zdjęcia, czy myślisz o innych szkłach - stałkach, długich tele itp, czy chcesz jedno uniwersalne, w jakich warunkach oświetleniowych robisz zdjęcia - czy potrzebne Ci wyższe ISO i szybki AF, czy nie...) - i będziesz wiedział może trochę więcej...
Pozdrawiam i życzę owocnych zakupów
Pat
P.S. Moim zdaniem lepiej sprawdzi się E 330 z 12-60 niż E3 z kitami. A najlepiej - E3 z 12-60
Jeśli możesz - podepnij 12-60 do E330 i sprawdź, jak Ci to odpowiada.
P.
Dzięki za podpowiedzi.
Najpierw kupie szkiełko ... pojeżdżę trochę na e-330 i zobaczę jak się sprawa rozwinie z e-3. Może olympus wprowadzi nową interesującą promocjęa i ceny może trochę spadną.
Zastanawiam się jeszcze czy nie wezmę 14-54. W 12-60 szeroki nie do końca dobry a koniec to tylko/aż 4 więcej niż 14-54. Na szybkości pewnie będzie różnica ale z legend wiem, że 14-54 to zacne szkiełko i tysiąc w kieszeni na puche już będzie.
jeśli mam decydować sie na puchę to w sumie patrząc na wszystkie za i przeciw to skłaniałbym się ku e-3 niż e-30 ale będę się zastanawiał dokładnie jak kaska będzie.
jeszcze raz dzięki za pomoc.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
Ernesth, skoro Ty nie możesz się zdecydować, to Szacowne Forum zdecydowało za Ciebie ;
kup obiektyw
A za jakiś czas E-3 stanieje
Jacek