Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: E-3 czy 12-60

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    jeżeli dużo używasz LV to przesiadka może zaboleć
    Boli w obie strony. E-330 nie ma histogramu na żywo, najbardziej skopana rzecz w tym aparacie. W E-3 podgląd jest bardziej strawny niż się na początku wydaje, lubię i często używam ale absolutna większość moich zdjęć to motywy względnie statyczne.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jest jeszcze jedno wyjście... Skoro stać Cię na E-3, to możesz opylić E-330 z kitem za parę stówek, dołożyć do tego jeszcze ze 200-300 zł (miesiąc o chlebie i wodzie i powinno się uzbierać tyle w skarbonce) i kupić E-30 w zestawie z ZD 14-54. Będziesz miał wszystkie najlepsze cechy E-330 i E-3 w jednym (no, może za wyjątkiem uszczelnień i pancerności), a do tego porządne szkło.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jest jeszcze jedno wyjście... Skoro stać Cię na E-3, to możesz opylić E-330 z kitem za parę stówek, dołożyć do tego jeszcze ze 200-300 zł (miesiąc o chlebie i wodzie i powinno się uzbierać tyle w skarbonce) i kupić E-30 w zestawie z ZD 14-54. Będziesz miał wszystkie najlepsze cechy E-330 i E-3 w jednym (no, może za wyjątkiem uszczelnień i pancerności), a do tego porządne szkło.
    -----------------------------------
    Za wyjątkiem uszczelnień, pancerności i dużego wizjera --pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No tak, zapomniałem o wizjerze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luna2002 Zobacz posta
    Kup E-3.
    Sprzedaj gratisa (np 9-18 za 1500 pln).
    I dokup 14-54.

ps. masz czas do wtorku
    do wtorku nie zdążę .. choć w przeliczeniu bardzo ładnie to wychodzi cenowo
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Gdyby mnie "przypiliło" - to ani TO ani TO.
    Ale próbował bym załapać się na promocję E-30 z 14-54.
    Po "pozbyciu się E-330; kita i 14-54" - pewnie można by pomyśleć o 12-60.
    Pozdrówka.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A właśnie, zapomniałem jeszcze o promocji. Nie dość, że zmieściłbyś się w budżecie, to jeszcze dostałbyś lampę lub grip. Pod warunkiem, że zakupiłbyś sprzęt do końca miesiąca.

pat.p
    Gość
    Witam.

Z proponowanych przez Ciebie rozwiązań każde ma swoje plusy:

1. Kupno E3 - masz flagowy korpus, szybki, pancerny i z nieco lepszymi możliwościami wykorzystania wyższego ISO. Do tego - dostajesz niezłe szkiełko, które możesz sprzedać lub zachować.

2. Kupując 12-60 masz szkło, które moim zdaniem nie ma sobie równych w wielu systemach... Nie jest koszmarnie drogie jak na swoje możliwości i jakość, a łączy uniwersalność z jakością optyczną i mechaniczną. Miałem, każdemu polecam. Zwłaszcza tym, którzy nie nastawiają się na "żonglerkę" obiektywami.

Trzeba moim zdaniem trzymać się dwóch zasad: a) kupować najlepszy obiektyw na jaki nas stać nie myśląc o etapach, czy przesiadkach, bo to tylko straty dla kieszeni, b) to obiektyw w większej mierze decyduje o możliwościach aparatu, a nie korpus.

Wyznacz sobie priorytety, wypisz "za" i "przeciw" (na jakich ogniskowych robisz zdjęcia, czy myślisz o innych szkłach - stałkach, długich tele itp, czy chcesz jedno uniwersalne, w jakich warunkach oświetleniowych robisz zdjęcia - czy potrzebne Ci wyższe ISO i szybki AF, czy nie...) - i będziesz wiedział może trochę więcej...

Pozdrawiam i życzę owocnych zakupów

Pat

P.S. Moim zdaniem lepiej sprawdzi się E 330 z 12-60 niż E3 z kitami. A najlepiej - E3 z 12-60
    Jeśli możesz - podepnij 12-60 do E330 i sprawdź, jak Ci to odpowiada.
    P.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ernesth
    Mieszka w
    Krynica-Zdrój
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za podpowiedzi.
    Najpierw kupie szkiełko ... pojeżdżę trochę na e-330 i zobaczę jak się sprawa rozwinie z e-3. Może olympus wprowadzi nową interesującą promocję a i ceny może trochę spadną.
    Zastanawiam się jeszcze czy nie wezmę 14-54. W 12-60 szeroki nie do końca dobry a koniec to tylko/aż 4 więcej niż 14-54. Na szybkości pewnie będzie różnica ale z legend wiem, że 14-54 to zacne szkiełko i tysiąc w kieszeni na puche już będzie.

jeśli mam decydować sie na puchę to w sumie patrząc na wszystkie za i przeciw to skłaniałbym się ku e-3 niż e-30 ale będę się zastanawiał dokładnie jak kaska będzie.

jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl

pozdrawiam Wojtek

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    Ernesth, skoro Ty nie możesz się zdecydować, to Szacowne Forum zdecydowało za Ciebie ;

kup obiektyw
    A za jakiś czas E-3 stanieje
    Jacek

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów