Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Chruścikowe makro...

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Chruścikowe makro...

Te owady to chruściki. Widzieliście kiedyś coś takiego?
    Zamieszczam bardziej jako ciekawostkę a nie do oceny. Zdjęcia są już dość stare i zdaję sobie sprawę, że pod względem technicznym nie są zbyt dobre.

C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.

Nie widziałam czegoś takiego.
    Rozumiem, że zdjecie pierwsze to forma dorosła a następne to larwy?
    C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw = )
    Wiedźmie foty na PLFOTO
    Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dokładnie, choć na każdym zdjęciu jest inny gatunek. Larwy u większości gatunków budują domki z różnych materiałów, różne u różnych gatunków (patyczki, piasek, fragmenty liści, kamienie). Tutaj larwy zostały wyjęte z domków (z wyjątkiem zdjęcia nr 2, na którym jest larwa gatunku bezdomkowego).
    C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    chyba nie powiesz ze to tylko tryb super makro? a moze jakies pierscienie makro nakladales na tulejke?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    bardzo dobrze ryby na to biora
    OLYMPUS C-750 UZ + Tulejka KING zamiennik CLA-4 + UV @52mm HOYA HMC SUPER + statyw VELBON DX-888 Digital

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To jest super macro... niestety musialem kadrowac, wiec zdjecia są w małej rozdzielczości.. Muszę dorwac binokular do którego mógłbym podłaczyć mojego C4000

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no niezle!! az mi sie wierzyc nie chce ze druga fotka to super macro.

Pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    To jest super macro, ale kadrowane, jak mowiłem.

Oryginał niekadrowany wygląda tak (oryginalna rozdzielczość 3200x2400 - 7MP interpolowane, na potrzeby forum zmniejszone do 640x480):

Niestety obiekt jest malutki, coś koło 1 cm...

Awatar Kregon
    Mieszka w
    Leszno/Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Fajowe robale
    Gdzie mozna takie znalezc? Moj jaszczur na pewno by przekasil taka larwe.

Szkoda ze GO kuleje...
    Kregon
    Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
    Moje PL Foto - ZAPRASZAM

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Postacie dorosłe można łapać najlepiej w pobliżu wody (jakieś jeziora, choć nie tylko) na roślinności szuwarowej, i innej. Najlepiej siatką entomologiczną. Poza tym chętnie przylatują do światła, więc można je w ten sposób wabić. Dorosle rzeczywiście byłyby dobrym pokarmem i można je czasem łowić w dużych ilościach. Larwy występują w rzekach, jeziorach, drobnych zbiornikach wodnych. Ogólnie jest ich dużo. W jeziorach najmniej larw jest latem. W rzekach mogą występować szczególnie masowo, zwłaszcza bezdomkowe, z rodzaju Hydropsyche. Larwy najlepiej łowić czerpakiem, albo na "upatrzonego" - wypatrując je w wodzie i zbierając, szczególnie z kłód drzew, kamieni (z tych szczególnie w rzekach). Jest to świetna przynęta na ryby, tzw "kłódki". Nie wiem czy larwy są dobrym pokarmem dla jaszczurek, skoro larwy żyją w wodzie. W zasadzie mogą mieć nawet 2 cm długości (oczywiście wyjęte z domku) więc może... Aczkolwiek wyciągnięte z wody są nieruchawe. A co to za jaszczurka?

GO jest kiepska, to są dość stare zdjęcia więc wtedy po prostu pstrykałem wszystko na P, nie zastanawiając się w ogóle.