C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.
Nie widziałam czegoś takiego.
Rozumiem, że zdjecie pierwsze to forma dorosła a następne to larwy?
C-4000 + 16MB + 128MB + tuleja + UV + statyw =)
Wiedźmie foty na PLFOTO
Prywatna galeria zdjęć Wiedźmy
Dokładnie, choć na każdym zdjęciu jest inny gatunek. Larwy u większości gatunków budują domki z różnych materiałów, różne u różnych gatunków (patyczki, piasek, fragmenty liści, kamienie). Tutaj larwy zostały wyjęte z domków (z wyjątkiem zdjęcia nr 2, na którym jest larwa gatunku bezdomkowego).
C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.
chyba nie powiesz ze to tylko tryb super makro? a moze jakies pierscienie makro nakladales na tulejke?
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
bardzo dobrze ryby na to biora![]()
OLYMPUS C-750 UZ + Tulejka KING zamiennik CLA-4 + UV @52mm HOYA HMC SUPER + statyw VELBON DX-888 Digital
To jest super macro... niestety musialem kadrowac, wiec zdjecia są w małej rozdzielczości.. Muszę dorwac binokular do którego mógłbym podłaczyć mojego C4000
![]()
no niezle!! az mi sie wierzyc nie chce ze druga fotka to super macro.
Pozdro
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
To jest super macro, ale kadrowane, jak mowiłem.
Oryginał niekadrowany wygląda tak (oryginalna rozdzielczość 3200x2400 - 7MP interpolowane, na potrzeby forum zmniejszone do 640x480):
Niestety obiekt jest malutki, coś koło 1 cm...
Fajowe robale
Gdzie mozna takie znalezc? Moj jaszczur na pewno by przekasil taka larwe.
Szkoda ze GO kuleje...
Kregon
Olympus C-765 UZ + 512MB + tuleja + UV + soczewki +1D, +2D, +4D + polar + statyw
Moje PL Foto - ZAPRASZAM
Postacie dorosłe można łapać najlepiej w pobliżu wody (jakieś jeziora, choć nie tylko) na roślinności szuwarowej, i innej. Najlepiej siatką entomologiczną. Poza tym chętnie przylatują do światła, więc można je w ten sposób wabić. Dorosle rzeczywiście byłyby dobrym pokarmem i można je czasem łowić w dużych ilościach. Larwy występują w rzekach, jeziorach, drobnych zbiornikach wodnych. Ogólnie jest ich dużo. W jeziorach najmniej larw jest latem. W rzekach mogą występować szczególnie masowo, zwłaszcza bezdomkowe, z rodzaju Hydropsyche. Larwy najlepiej łowić czerpakiem, albo na "upatrzonego" - wypatrując je w wodzie i zbierając, szczególnie z kłód drzew, kamieni (z tych szczególnie w rzekach). Jest to świetna przynęta na ryby, tzw "kłódki". Nie wiem czy larwy są dobrym pokarmem dla jaszczurek, skoro larwy żyją w wodzie. W zasadzie mogą mieć nawet 2 cm długości (oczywiście wyjęte z domku) więc może... Aczkolwiek wyciągnięte z wody są nieruchawe. A co to za jaszczurka?
GO jest kiepska, to są dość stare zdjęcia więc wtedy po prostu pstrykałem wszystko na P, nie zastanawiając się w ogóle.