Strona 4 z 23 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 221

Wątek: Jaką lornetkę polecacie ??

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Poczytałem Wasze uwagi i właśnie dziś dokonałem zakupu w MM
    http://www2.olympus.pl/consumer/1943_8x40_DPS_I.htm
    Miałem z czym porównać i poświęciłem sporo czasu na oględziny. Powiem Wam,że jak za niecałe 300 stówki to rewelka.Jasnością nie ustępuje Olkowi 10x50 i Nikonowi 10x50.Powiększenie też godne uwagi,a masa to 710 g i o ponad 160g lżejsza od 10x50.Ostrość bez zarzutu.Oczywiście muszę jeszcze potestować w plenerze,ale już się cieszę.Polecam Wam ten model.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Zambrowa, podlaskie
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Witam! A czy może ktoś z klubowiczów posiada lub użytkował lornetkę Nikon Action EX 10x50? Bo tez powiem tak, jestem nią zainteresowany i nawet troszke pomacałem ostatnio w sklepiku (nawet pasiła choć to tylko chwila była). Jednak zbyt pochlebnych recenzji na optycznych np nie zbiera a ze co najmniej 500 złociszy to i nie taki znów grosz drobny więc wszelkie podpowiedzi mile widziane. Co do zastosowania jakie przewiduje to oczywiście natura, ptaki i zwierzaki. Pozdrawiam!
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Hej! Ponawiam zapytanie... jakoś nie wierze by nikt tu na forum nie miał słówka do powiedzenia w temacie.
    Ostatnio edytowane przez Zeberek_1 ; 25.10.10 o 20:46 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Delta Forest. Ptaki, ssaki, samoobrona Obojętnie czy 8x czy 10x
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Zambrowa, podlaskie
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Jak widać uniwersalność niesamowita... No cóż, może trzeba będzie się rozejrzeć za takową a i pomacać jak się dorwie w łapki Dzięki za podpowiedz Piotrze!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Z macaniem może być kłopot - już słabo dostępna.
    http://allegro.pl/lornetka-delta-opt...259339139.html
    http://allegro.pl/lornetka-delta-opt...292300497.html
    Zawsze seta zostaje w garści.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    336
    Moja galeria
    A na ile jest to istotna w terenie różnica 8x, a 10 x

Mam ruską tento 50x10 i przy przeglądaniu blisszego terenu oczy bolą po dłuższej chwili. Czy przy 8x będzie lepiej, że mniej dokładnie to rozumiem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    329
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

Mam ruską tento 50x10 i przy przeglądaniu blisszego terenu oczy bolą po dłuższej chwili. Czy przy 8x będzie lepiej, że mniej dokładnie to rozumiem.
    Pierwsza liczba określa powiększenie czyli przybliżenie oglądanego obiektu w stosunku do nas (obiekt oglądany z odległości 100m przez lornetkę o powiększeniu 10x, zobaczysz, jakby był w rzeczywistości 10m od Ciebie), druga liczba określa średnicę obiektywu w mm i tutaj im większa wartość tym więcej światła wpada do obiektywu i obraz jest jaśniejszy (ważne przy obserwacji przed świtem lub po zmroku). Pozdrawiam
    Zapomniałem, podobno ważna jest również średnica źrenicy przy doborze lornetki aby wzrok się nie męczył ale tego jeszcze nie testowałem.
    http://www.jakkupowac.pl/artykul/62,...la-swojego-oka
    Ostatnio edytowane przez Muminek ; 26.10.10 o 23:01 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

Mieszka w
    katowice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    nikon EX 10x50 to dobra lornetka stosunek cena,jakość jest jej plusem.Jeżeli ma służyć uniwersalnie to dobry wybór.Ostrość łapie od około 5 metrów,pokrowiec tej lornetki to badziew ale z tym da się żyć.

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jozinzbazin Zobacz posta
    Poczytałem Wasze uwagi i właśnie dziś dokonałem zakupu w MM
    http://www2.olympus.pl/consumer/1943_8x40_DPS_I.htm
    Miałem z czym porównać i poświęciłem sporo czasu na oględziny. Powiem Wam,że jak za niecałe 300 stówki to rewelka.Jasnością nie ustępuje Olkowi 10x50 i Nikonowi 10x50.Powiększenie też godne uwagi,a masa to 710 g i o ponad 160g lżejsza od 10x50.Ostrość bez zarzutu.Oczywiście muszę jeszcze potestować w plenerze,ale już się cieszę.Polecam Wam ten model.
    No i jednak powędrowałem do MM z lornetą i paragonem. Zabrakło mi w 8x40 troszkę szczegółów i podmieniłem na 10x50 Olka.Znowu spędziłem ponad godzinę przy stoisku.Porównywałem Nikony i Olki, także z zoomem.Zoomu nie polecam,wyraźnie ciemniej i wąsko,a wszystko powyżej 10x naprawdę drży.
    Cytat Zamieszczone przez moose Zobacz posta
    Delta Forest. Ptaki, ssaki, samoobrona Obojętnie czy 8x czy 10x
    Też ją oglądałem i jakoś nie mogłem jej w oczach ułożyć.Pole widzenia jakieś dziwne.No nie podeszła mi wybitnie.
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

Nie zauważyłem takiego efektu ani przy 8x,ani przy 10x w Olku i moim zdaniem zysk między 8 a 10 jest znaczny.
    Ostatnio edytowane przez jozinzbazin ; 27.10.10 o 12:06 Powód: Automatyczne scalenie postów