Witajcie,
czy olympus ma w swoim "asortymencie" lornetkę do obserwacji astro? Szukam czegoś, o parametrach około 15x70.
Witajcie,
czy olympus ma w swoim "asortymencie" lornetkę do obserwacji astro? Szukam czegoś, o parametrach około 15x70.
Do astro to takie coś :
http://www.teleskopy.pl/Lornetka-ast...kopy-2233.html
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Zastanawiam się nad lornetką. Ma służyć przede wszystkim na wyprawy w góry (lekka) oraz do zastosowań ogólnych (wyprawy po okolicznych górkach), ptactwo, czasami o poranku i wieczorem itp. tutaj już ciężar ma mniejsze znaczenie. Przeczytałem nieco na optycznych i inszych forach i jest proponowanych bardzo dużo modeli. Lornetki będzie używał (cześciej) też mój syn (12lat) wiec nie chciałbym go zabić ciężarem. Fizyka się kłania wiec zdaje sobie sprawę że waga=jasność. Budżet to max 1500zł. Zastanawiam się czy kupić jedną uniwersalną czy dwie jedna (lekka)z przeznaczaniem w góry, dłuższe wycieczki a drugą cięższa ale jaśniejszą gdzie waga ma mniejsze znaczenie? Pojawiła sie tez w tym wątku też stabilizowana od Canona. Ktoś to ma, używa?
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Ja dzisiaj spędziłem troszkę czasu w sklepie i macałem co nieco, patrzyłem porównywałem na wszystkie strony a było tego sporo
i powiem tak najlepsza lornetka to:
Olympus DPS I 10x50, miażdżący stosunek jakości do ceny (299zł), jasność i kontrastowy obraz (sprzedawcy zarzucali że nie nadaje się dla mnie bo noszę okulary i lepsza będzie nikon bo ma regulowane okulary, no to pokazałem panu że wymyślono coś takiego w olku jak gumy na okularach do wywrócenia czyli wystarczy je odwinąć i już mamy sprzęt dla okularników, panu sprzedawcy opadła koparka...w ogóle jakby mogli to wszystkim by sprzedali nikona, chyba coś jednak z tego mają)
jedyny sensowny konkurent to nikon action EX 10x50 ale to juz ponad 550zł a i tak lepiej mi się trzymało olympusa.
Reasumując lornetka uniwersalna, tania, jasna, porządnie wykonana, polecam.
Dodam że też szukałem lornetki również do astro i tutaj przede wszystkim jasność sprzętu jest istotna, oglądałem 15x70 celestrona sławetnego i powiem że cimno panie cimno, myślę że lepiej mieć troszkę dalej ale jaśniej, no i przy powiększeniach ponad 12x to już statyw obowiązkowo bo łapki mdleją i trzęsie się wszystko. zastanawiałem się też nad nikonem aculon 10x50 ale do momentu kiedy nie wziąłem do ręki olympusa 10x50
i nie wierzcie żadnym testom w internecie itd. testy takie zazwyczaj są na zamówienie!! i wiadomo kto musi być na górze
---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post był o 21:30 ----------
Po pierwsze odpuść sobie stabilizatory i inne bajery.
polecam lornetki w kolejności:
1. Olympus 10x50 DPS I
2 troszkę lżejsza i mniejsza Olympus 8x42 EXPS I
3. najlżejsza Olympus 8x40 DPS I
Naprawdę lornetki olympusa biją inne na głowę jakością obrazu w swoim przedziale cenowym. Jeśli nie potrzebujecie lornetki wyścigowej tylko do codziennego użytku to polecam te które wymieniłem. a zaoszczędzoną kasę wydajcie na statyw, najlepiej jakiś monopod porządny i uchwyt do lornetki koniecznie metalowy i na wycieczki jak znalazł będzie zestaw podróżny.
om-d 10 dual kit, Pentacon 50/1,8 + YN 560II, E-420+14-42.
Pół roku temu oglądałem w sklepie wspomniane olympusy nikony i inne. Niestety było to spontaniczne i nie byłem przygotowany na co zwrócić uwagę. Ponieważ znowu zaczyna się sezon obiecałem sobie ze kupie coś porządniejszego od bazarowki syna. Podczas oglądania sprzedawca dość mocno nakierowywal mnie na Nikona ale dla mnie wydawała się bardzo ciężka nie widziałem też specjalnych różnic w obrazie między tańszym olympusem. Po prawdzie że że wszystkich które oglądałem to najbardziej podobała mi się dachówka exwp ale po zastanowieniu waga którą ma nie rozwiązała mojego problemu lekkiego sprzętu w góry. Być może zdecyduje się na dps I oraz dokupię np. 10x25 Olympusa? Co o niej sądzicie na wyprawy w góry?
Easy_rider dalej korci mnie ta stabilizacja w Canonie. Na zagranicznych forach czytałem że po stabilizacji ilość szczegółów rośnie mniej więcej tyle co w lornetce 16x. Mimo że ciemna dość dobrze sobie też radzi wieczorem. Ile wytrzymuje bateria i jak z porecznoscia i jakością. Zastanawiam się jak to działa w Canonie za 1,5k płn?
Gdzie tak tanio sprzedają?
O baterie się nie martw - co prawda często nie używam, ale dwa paluszki wytrzymują ponad rok.
Mam model 12x36 w drugiej wersji - jest stosunkowo duża, ale lekka i wygodna w trzymaniu. Taki kompromis pomiędzy wielkością, powiększeniem i poręcznością
Jakość obrazu w zasadzie jest znakomita - w zasadzie, bo czasami widoczna jest spora aberacja chromatyczna.
Ale to zależy jak "załapie" stabilizacja, jak widać aberacje to wystarczy IS'a uruchomić jeszcze raz i jest OK...
Wspomniana przeze mnie wpoście #6 dachowa ecotone sprawdza się znakomicie. Jest mała o dobrej jasności i nie jest klamotem zalegającym w szafie bo nie chce się dźwigać. Nadaje się i na kajak i w teren.
Jacek
bardziej myślałem o czymś takim w cenie ok 1,5k:
http://www.ceneo.pl/canon-binocular-...HWUmerhs9_Ggs0
chyba będę musiał znaleźć jakiś sklep gdzie będę mógł ją wypróbować i porównać np do typowych lornetek.
Zastanawiam się też nad tą 10x25 Olympusa lub może jakaś inna propozycja?
@jabolo, z szacunkiem, ale zestawianie ze sobą lornetek DPS i EXPS to nieporozumienie, bo ta druga jest znacznie lepsza optycznie. Fakt, jest za to droższa... 8x42 EXPS ciężko pobić jakością obrazu w tym zakresie cenowym, choć pole widzenia ma trochę wąskie, ale coś za coś... niestety apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak człowiek raz popatrzy przez sprzęt za 3x cenę (1500-1800pln) to do tych tańszych szkiełek ciężko będzie wrócić. Z małych, lepsiejszych lorneteczek bardzo poleciłbym Nikona (tak, Nikona) 8x30 EII, jest zarąbista. Sam teraz myślę na tym cudeńkiem jako lżejszym kompanem dla Vortexa Talon 8x42...
co da lepsza lornetka? Wszystko lepsze niż ta tańszaWidać to zwłaszcza w gorszych warunkach oświetleniowych. Wspomniane Nikon czy Vortex (lub cokolwiek z tej grupy cenowej) to prawie noktowizory, w ciemnym lesie w pochmurny dzień widać przez nie wszystko, na niebie też więcej widać...
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:50 ----------
@MARScooL, 10x30 to bardzo ciemne będzie i optycznie też cudów bym się nie spodziewał.
---------- Post dodany o 20:00 ---------- Poprzedni post był o 19:55 ----------
Z malusich tanich dupełek jest jeszcze Vortex Raptor 8.5x32, cholernie jestem ciekawy jej jakości...
Ostatnio edytowane przez Paffcio ; 4.04.15 o 19:54