A zwrócił ktoś uwagę jakie wyraźne są testowe kwadraciki z Olympusa E-620 względem tych mało zaszumionych z C i N? Zdaje się, że spece od softu w puszkach Olympusa stawiają na coś innego niż rozpaćkany obraz. Coś za coś, a rozsądny człowiek i tak wywoła rawa jak mu pasuje.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Połowa tego gładkiego i pięknego obrazu, jaki widzisz, to po prostu zasługa odszumiania. Canon woli zrobić lekką plastelinkę, a Olek woli zrobić ziarno. Jak wyłączysz odszumianie, to na kompie zrobisz sobie tak, jak będziesz chciał.
A druga połowa, to zasługa matrycy. I Olek nic tu nie zrobi, bo on matryc nie produkuje.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zobaczcie na dpreview test i DR i powiedzcie dlaczego na fotopolis o 620 DR w ogóle się nie mówi a optyczni mają odwrotne wyniki. Na dpreview Olek zjada w DR 500D a nawet 50D. 500D słabiej wypadł niż 5000D, który jest słabszy od 620. Zadziwia mnie interpretowanie jednych wyników i przemilczanie innych. rzedwczoraj miałem przez chwile 50D. Dwa pstryki potwierdziły nie tylko mydło ale i szum na niskim ISO w canonie co jest niebywałe. Jak zrobią 20mpx to jakość obrazowania spadnie tak, że im nie zazdroszczę. Znamienne jest że juz na dpreview wytknięto im w wadach (choć ogólna ocena na piątkę) że wszystkie parametry obrazowania 50D sa gorsze niż w 40D (z wyjątkiem szczegułów) Droga którą pcha się Canon to rejs titanika.. zobaczymy co z tego wyniknie
/*...................*/
/* ...........................*/
Dadzą sobie radę, ludziki wierzą w megapiksele
Czekam kiedy pojawi się w rankingu DXO: http://www.dxomark.com/index.php/eng...amera-rankings
D620 też na razie tam nie ma.
Jak wiesz rocco DXO sprzedaje produkty pod nikona i opcjonalnie Canona. Żaden z produktów DXO nie obsługuje Olympusa. Jak myślisz jak będzie w ranku,.... ja wiemnie musze czekać i nie czekam
/*...................*/
/* ...........................*/
Ostatnio edytowane przez qbic ; 9.06.09 o 11:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
No akurat nie wiedziałem
Nie korzystam z ich programu więc nie miałem pojęcia, ze Olka nie obsługuje.
Zaglądam tylko czasem do rankingu.
Dzięki.
Wadą Olków są słabsze wypluwane JPG, niż w konkurencji. Słabsze, na oko amatora, który pierwszy raz bierze do ręki lustrzankę. Człowiek chyba jednak po coś stworzył marketingFotografowanie w RAWach załatwia większość problemów, nie wszystkie. DR olek musi również poprawić - nie ma się co oszukiwać - do "ochów!" i "achów!" jest jeszcze daleko.
Ja tam bym nie szalał z taką krytyczną oceną C 40D i 50D. Fakt, przy tych nowych puszkach zdjęcia czasami jak z akwarelek wychodzą. Ale obcowanie z puszką w tak krótkim okresie nie powinno być podstawą do przekreślania danego modelu. Nikony tez mają swoje problemy z WB ("zażółcenia" przy niektórych sytuacjach). Heh, i co wtedy radzi się biednemu użyszkodnikowi Nikona? Fotografuj w RAWie!
Przy okazji - mnie się tam szum z Olków podoba. Ostatnie zdjęcia koncertowe nawet nie były przeze mnie odszumiane przy zmniejszeniu do publikacji. Drukowanie odbitek 15x20cm nie jest problemem (podejrzewam, że 40x30 też by nie było). Jak dla mnie, amatora, całkowicie wystarczy. Wyleczyłem się z szumofobii. Boję się za to przepaleń i nadmiernych cieni na zdjęciu (choć tych ostatnich jakby mniej). Staram się unikać zbyt kontrastowych sytuacji, choć uważam, że w większości dobrze naświetlonych zdjęć nie jest to problemem.
Cheers!
PS. Sorki za OT![]()
Ostatnio edytowane przez heyahero ; 9.06.09 o 11:57
"There's no such thing as free titties"