Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Pierwsze kroki z Olkiem. Moskwa

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Pierwsze kroki z Olkiem. Moskwa

Jako że z Olkiem przygode dopiero zaczynam, a do tej pory pogoda nie zachęcała do spacerów z aparatem, nieśmiało wrzucam kilka fotek z mojej zeszłotygodniowej podróży słuzbowej do Moskwy.
    To pierwsze moje działania z Olkiem w akcji, więc proszę o ocenę i krytykę.

FUJIFILM X10

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Zdecydowales sie pokazac architekture, ja to lubie Musze Ci jednak zwrocic uwage na kilka "drobiazgow". Architektura lubi pion i poziom, szczegolnie w szerokich kadrach. Staraj sie, przy tego typu zdjeciach o tym pamietac. Wszystkie zbieznosci, wynikajace ze znieksztalcen perspektywy, wprowadzane przez obiektyw staraj sie prostowac. zwracaj tez uwage na kadrowanie- czesto w tego typu zdjeciach trzeba co uciac. Staraj sie nie ucinac fragmentow tego, co pokazujesz
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar xrebelxsoulx
    Mieszka w
    HollyŁódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    pierwsze jakoś mnie urzekło. podoba mi się oryginalny kadr i przede wszystkim kolory są cudne. podkręcałęś je trochę w programie jakimś ?
    'heaven...I'm in heaven and my heart beats so, that I can hardly speak..'

“Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić , aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali.” - Don McCullin

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Fotki były robione z filtrem polarem (notabene opluwanym w innym wątku marki Selco) a kolory to chyba zasługa super pogody na jaka trafiłem tego dnia. Nie były podkrecane, bo nawet bym tego zrobic nie umiał. Tylko w programie Olympus Master (innego nie posiadam) pokombinowałem delikatnie suwakami, dodałem troche nasycenia i podostrzyłem.
    Aha. Podostrzyłem je przed zmniejszaniem. A gdzies czytałem, że powinno sie podostrzac po zmniejszeniu. Prawda to? Ma to wpływ na jakośc? (w pracy jestem, nie mam czasu bawic sie i samemu to sprawdzac)
    FUJIFILM X10

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    Aha. Podostrzyłem je przed zmniejszaniem. A gdzies czytałem, że powinno sie podostrzac po zmniejszeniu. Prawda to? Ma to wpływ na jakośc? (w pracy jestem, nie mam czasu bawic sie i samemu to sprawdzac)
    Ma! Wyostrzaj przed zmniejszeniem.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    W moich oczach uznanie znalazły zdjęcie drugie od góry i zmiana warty. Na wszystkich wspaniałe kolory podkreślają urzekającą architekturę, z tym, że w sposobie jej pokazywania mam takie zdanie jak Helmuth.
    pozdrawiam Wiejo

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    331
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Ma! Wyostrzaj przed zmniejszeniem.
    Nie wiem, czy nie miało być wyostrzaj po zmniejszeniu?

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Taka drobna uwaga. Zmiana warty byłaby całkiem fajna ale wkradł się błąd kompozycyjny i sołdat z zadartą nogą "wychodzi" z kadru a z prawej strony budki kawałek niepotrzebnego widoku. Na fotkach z architekturą są błędy perspektywy (łatwo można je poprawić w PS).
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A gdybym tą architekturę focił nie 14-42, a 40-150, (innych nie mam) to czy te linie pionowe mniej by się schodziły do góry? Czy tak samo by było? Ale za to dłuższym szkłem musiałbym więcej obciąc, a jeszcze nie umiem pokazywac szczegółów które dają wyobrażenie całości, i staram się w kadrze zmieścic jak najwięcej. Wiem, wiem. To jeden z najczęstszych błędów początkujących, jak mówia mądre książki. Ale ja do nich własnie należę i cóz zrobic...
    A Photoshopa nie posiadam i nie miałem z nim kontaktu. Chyba nadeszła pora i na to.
    Wieczorem dorzucę może jeszcze jakies foty z tej moskiewskiej sesji
    FUJIFILM X10

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    A gdybym tą architekturę focił nie 14-42, a 40-150, (innych nie mam) to czy te linie pionowe mniej by się schodziły do góry? Czy tak samo by było? Ale za to dłuższym szkłem musiałbym więcej obciąc, a jeszcze nie umiem pokazywac szczegółów które dają wyobrażenie całości, i staram się w kadrze zmieścic jak najwięcej. Wiem, wiem. To jeden z najczęstszych błędów początkujących, jak mówia mądre książki. Ale ja do nich własnie należę i cóz zrobic...
    A Photoshopa nie posiadam i nie miałem z nim kontaktu. Chyba nadeszła pora i na to.
    Wieczorem dorzucę może jeszcze jakies foty z tej moskiewskiej sesji
    W pewnym sensie zastosowanie długiej ogniskowej pomoże bo trzeba się będzie dalej odsunąć i zmniejszy to szkodliwe "walenie" się budynków.
    Schodzące sie linie w fotografi architektury nie są błędem a jednym za środków kompozycji ale musi być to świadomie i umiejętnie stosowane. Wtedy daje to pożądaną harmonię na obrazie.
    Kiedyś Olympus dokładał płytkę DVD z różnymi aspektami fotografii. Polecam.

Pozdrowienia i powodzenia.
    Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4