jedynym słowem: masakra![]()
jedynym słowem: masakra![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Dodam do tego kontakty - bezcenne.
Nie zgadzam się z kolegami co do nieopłacalności studiów fotograficznych. Tak samo jest z każdym innym artystycznym kierunkiem, mimo to uczelnie są oblegane i ludzi zdają po kilka razy.
Na studia czasem idzie się po to, aby realizować pasje![]()
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
19. letni człowiek idąc na grafikę lub malarstwo nie myśli, czy z tego wyżyje![]()
Moim zdaniem trzeba sobie bardzo poważnie odpowiedzieć na pytanie, co by się chciało w życiu robić. Ważne aby docelowe zajęcie było jak najbliżej tego, co uważamy za swoją pasję. Nie hobby, chwilowe zauroczenie, modę ale prawdziwą pasję. Wtedy jest szansa by stać się artystą w swoim fachu, bez względu na to jaki by on nie był. I to powinno zagwarantować satysfakcję z wykonywanego zawodu, chęć do ciągłego rozwoju, a nawet wymierne profity. Robienie czegoś na siłę bardzo męczy, a przychodzi taki wiek, że człowiek nie ma już ani czasu ani siły na drastyczne przekwalifikowanie się.
Jeśli fotografia jest Twoją wielką, prawdziwą pasją to nie myśl o rozsądnym zawodzie tylko idź do jakiejś porządnej szkoły fotograficznej.
Ja przed laty wybierając studia dokonałem (wydawało się wtedy) rozsądnego wyboru. Poszedłem na ekonomię i nawet ją skończyłem. I co z tego? Nie pracowałem w tym zawodzie ani pół dnia. Straciłem tylko kupę czasu i energii.
To prawda co napisał Grizz, że można być fotografem studiując jednocześnie jakiś rozsądny kierunek, który w przyszłości da Ci dobrze płatną pracę. Jednak moim zdaniem, jeśli jesteś przekonana, że chcesz być zawodowym fotografem to oddaj się tej pasji całkowicie.
Będziesz biedną fotografką, ale szczęśliwą. Albo sfrustrowaną lecz bogatą radczynią prawną.![]()
Tylko, ze sfrustrowana radczyni prawna może sobie pozwolic fotografować dla przyjemności i robic takie zdjęcia na jakie ma ochotę... i kiedy ma na to ochotę, a zawodowy fotograf musi się martwic o wiele więcej rzeczy niż tylko dobry kadr...
... i pod żadnym pozorem nie radziłem iść na kierunek, który nam się nie podoba i się w danym zawodzie nie widzimy!
Nalezy po prostu dobrze wybrać z tego co sie nam podoba.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
emmm pięknie tu wszyscy wszystko piszecie a wybór jest ciezki ...ale wydaje mi sie że wybiore dobrze płatny kierunek i dodatkowo we własnym zakresie fotografia![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"