Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Wydziały fotograficzne...studia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Igorra
    Mieszka w
    k. Krakowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Wydziały fotograficzne...studia

Witam
    No więc mam takie wstępne plany żeby po liceum iść na studia fotograficzne. Coś typu fotografia prasowa czyl w gazecie robić zdjęcia do artykułów... albo fotografia reklamowa..
    w każdym bądź razie "coś" związane z fotografią....No i chciałam się zapytać za jakich uczelniach najlepiej w małopolsce jest taki wydział, a może ktoś jest po takiej szkole i potrafi powiedzieć coś więcej...
    dzięki za wszelkie informacje
    "Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A nie lepiej iść na coś co rokuje bardziej pewną kasę?

Większość fotografów nie studiowała fotografii..

Jak chcesz mieć solidną bazę idź na ASP - kierunek dowolny.

Ale nie jako na jedyny kierunek!
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 22.03.09 o 14:12
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Pomysł moim zdaniem chybiony. Wybierz kierunek rokujący w miarę pewne zatrudnienie. Przez 5 lat studiów rozwijaj się fotograficznie we własnym zakresie i dorób się przyzwoitego portfolio. Wystarczy do znalezienia (lub nie) pracy jako fotograf, czy fotoreporter. Zależy czy dobre to będzie. Ukończenie studiów haczących o fotografię nie da Ci przepustki do gazety. Nie zaczniesz też od tego lepszych zdjęć robić. Lepiej weź udział w warsztatach i dużo praktykuj.

Mieszka w
    k. Krakowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Chyba macie racje...musze się jeszcze zastanowić nad tymi studiami...
    Udział w warsztatach to dobry pomysł.
    Ale takie praktyki to gdzie można odbywac np. ?

dzięki
    "Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Tak wogole aby zostac przyjetym na kierunek fotografia, np. na Poznanskim ASP trzeba:

- dzienne - przyniesc aparat, klisze, 20szt papieru min 20x30. Co sie bedzie dzialo dalej, nie wiem . Przypuszczam, ze trzeba bedzie przy pomocy tego zrobic jakis temat.
    - zaoczne. Przyniesc swoje folio, min zdaje sie 10 szt. odbitek na 20x30 lub podobnym.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    hehe,zawód fotograf,to marna dziś profesja pod względem finansowym,rynek jest tak zapchany,że dziwne iż w ogóle funkcjonuje.

Nie mówię,że nie jest możliwe zrobic porządnej kasy na fotografii - jest to w zasięgu ręki ale muszą zostac spełnione przynajmniej te warunki :
    - talent(nie przeciętny)
    -solidna wiedza i praktyka zdobywania kontaktów w docelowym rynku
    -zdolnośc do pracy 24/24 X 7
    -nazwisko lub marka
    -z drobnostek to - perfekcyjny angielski,profesjonalna strona,wspierana agresywnym marketingiem no i oczywieście ponadprzeciętne umiejętności w zakresie fotograficznego rzemiosła,włączając fotoedycję i inne.O klamotach nawet nie wspomnę.

Nie jest różowo ale nie niemożliwe,pytanie jest - czy warto ?
    Jest wiele prostszych dróg zrobienia kariery,ot np.ostatnio - angielka,co wymyśliła miskę dla psów - w krótkim czasie wzbogaciła się o okrągły milion bagsów.Proste,prawda ?
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jeśli chcesz zajmować się fotoreporterką to do Łodzi do filmówki. Jeśli artystyczną Poznań. Jeśli reklamowa to jakiś max półroczny kurs, aby obyć się ze studiem i później zahaczyć się do jakiegoś studia na kilku miesięczne darmowe praktyki.
    Wbrew temu co piszą inni moim zdaniem szkoła może dużo dać. Spotykasz o wiele więcej ludzi na swojej drodze, którzy mogą cię zainspirować, nauczyć cię innego spojrzenia na świat i dzięki którym możesz znaleźć swój styl, a to wszystko jest bezcenne.

Mieszka w
    k. Krakowa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dziękuje wszytskim za opinie i rady będę sie musiała porządnie zastanowić.....

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Tak wogole aby zostac przyjetym na kierunek fotografia, np. na Poznanskim ASP trzeba:

- dzienne - przyniesc aparat, klisze, 20szt papieru min 20x30. Co sie bedzie dzialo dalej, nie wiem . Przypuszczam, ze trzeba bedzie przy pomocy tego zrobic jakis temat.
    - zaoczne. Przyniesc swoje folio, min zdaje sie 10 szt. odbitek na 20x30 lub podobnym.
    Z tego co się orientuje Poznańska ASP to jeszcze egzamin z rysunku i malarstwa.
    Ostatnio edytowane przez a_wykrota ; 22.03.09 o 17:33
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dziennie, fakt.
    Rolleicord, Canon