Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Tryb manualny

  1. #1
    | OlyJedi Awatar fidel_c
    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    45
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

    Tryb manualny

    Witam.

    Zastanawia mnie do czego może przydać się tryb manualny.

    Zawsze korzystam z trybów półautomatycznych i przy dobranych ustawieniach przysłony (czasu) można przecież zawsze wyregulować drugi parametr korzystając z korekty ekspozycji.

    Nie wiem w jakich sytuacjach można wykorzystać pełny tryb M?
    Może w jakichś specyficznych warunkach?
    Ostatnio edytowane przez aga_piet ; 21.03.09 o 18:22 Powód: literóweczka w tytule
    Viva la Revolución! Viva el Socialismo!
    --------------------------------------------
    E-30, E-500 + ZD 14-45 + ZD 40-150 + ZD 35mm

  2. #2
    Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Posty
    5.394
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fidel_c Zobacz posta
    Witam.

    Zastanawia mnie do czego może przydać się tryb manualny.

    Zawsze korzystam z trybów półautomatycznych i przy dobranych ustawieniach przysłony (czasu) można przecież zawsze wyregulować drugi parametr korzystając z korekty ekspozycji.

    Nie wiem w jakich sytuacjach można wykorzystać pełny tryb M?
    Może w jakichś specyficznych warunkach?
    W studio. W nocy. W sporcie/reportażu, kiedy ty wiesz czego chcesz, wszystko dzieje się szybko i nie możesz pozwolić sobie na skuchę automagii. W przypadku wielokrotnych ekspozycji (także dla HDR). W przypadku panoram.

    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

  3. #3
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.874
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    W nocy nie obejdziesz się bez trybu manualnego, choćby dlatego, że automat nie ustawi Ci czasu migawki dłuższego, niż kilka sekund (nie wiem dokładnie, ile).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  4. #4
    | OlyJedi Awatar fidel_c
    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    45
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Faktycznie, z tymi dłuższymi czasami w nocy macie rację ale w innych przypadkach i tak chodzi w końcu o skorygowanie ekspozycji, którą pokazuje swiatłomierz aparatu. Więc dlaczego koniecznie M?

    A do HDR nie lepiej ustawić bracketing?
    Viva la Revolución! Viva el Socialismo!
    --------------------------------------------
    E-30, E-500 + ZD 14-45 + ZD 40-150 + ZD 35mm

  5. #5
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    12.874
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fidel_c Zobacz posta
    Więc dlaczego koniecznie M?
    A kto Ci powiedział, że koniecznie? Jeśli nie trzeba korzystać z trybu manualnego, to nie trzeba. Jeśli inne tryby sprawdzają się lepiej i bardziej pasują do Twojego stylu pracy z aparatem, to z nich korzystaj. Są jednak sytuacje, kiedy M Cię nie ominie.

    Cytat Zamieszczone przez fidel_c Zobacz posta
    A do HDR nie lepiej ustawić bracketing?
    Często różnica EV między klatkami jest zbyt mała w braketingu. Sama ilość klatek też. 5 klatek co 2 EV to może byłoby coś, ale w najtańszych modelach możesz liczyć co najwyżej na 3 klatki co 1 EV. Bezużyteczne do hdrów...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  6. #6
    Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Dołączył
    Jan 2006
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Posty
    5.394
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fidel_c Zobacz posta
    Faktycznie, z tymi dłuższymi czasami w nocy macie rację ale w innych przypadkach i tak chodzi w końcu o skorygowanie ekspozycji, którą pokazuje swiatłomierz aparatu. Więc dlaczego koniecznie M?
    Podałem ci sytuacje bezdyskusyjne, bez kombinowania.
    Światłomierz - nie zawsze odczyt światłomierza może cię satysfakcjonować. Na przykład na turnieju tańca, albo koncert - po jednym zdjęciu wiesz, jakie warunki oświetleniowe panują na parkiecie i używając trybu M masz w nosie reflektory wchodzące w kadr i fałszujące odczyty. Nawet jak da się to korygować, po co, skoro można ustawić parametry ekspozycji na sztywno i zmniejszyć o jeden ilość parametrów, o które musisz się martwić?
    Cytat Zamieszczone przez fidel_c Zobacz posta
    A do HDR nie lepiej ustawić bracketing?
    Jak braketing będzie pozwalał na np. 5 zdjęć w kroku 3EV, to ja chętnie z braketingu skorzystam. W tej chwili kombinuję jak koń pod górkę, jak tu aparat wysterować z palmtopa tak, by uzyskać takie właśnie możliwości.
    W E-3 braketing jest dosyć szeroki i i tak najwięcej mogę uzyskać robiąc 5 zdjęć co 1 EV (z czego drugie i czwarte i tak mogę wyrzucić, bo mi zbędne).

    Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

  7. #7
    | OlyJedi Awatar heyahero
    Dołączył
    Nov 2007
    Mieszka w
    Katowice
    Posty
    1.035
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    ...albo koncert - po jednym zdjęciu wiesz, jakie warunki oświetleniowe panują na parkiecie i używając trybu M masz w nosie reflektory wchodzące w kadr i fałszujące odczyty. Nawet jak da się to korygować, po co, skoro można ustawić parametry ekspozycji na sztywno i zmniejszyć o jeden ilość parametrów, o które musisz się martwić?
    Już miałem pisać, ale RE mnie ubiegł. Jak wyżej - ustawiasz mniej więcej to, co chcesz, a potem drobna korekcja czasu, albo przysłony. "Automat zawsze wie lepiej!", co przy niektórych sytuacjach bywa naprawdę wkurzające.

    Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

  8. #8
    | OlyJedi Awatar fidel_c
    Dołączył
    May 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    45
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    O'k dzięki wszystkim.

    Trochę mi się rozjaśniło w głowie
    Viva la Revolución! Viva el Socialismo!
    --------------------------------------------
    E-30, E-500 + ZD 14-45 + ZD 40-150 + ZD 35mm

  9. #9
    | OlyJedi Awatar irek50
    Dołączył
    May 2005
    Mieszka w
    Zamość
    Posty
    2.087
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ze swojej strony dodam, że manual jest często sprawniejszy niż A, P lub S, gdy trzeba wprowadzać poprawki ekspozycji... po prostu wprowadza się poprawkę od razu na drabince naświetleń... pozdrawiam
    ----------
    ps: Blisko 100% zdjęć robię na manualu (przy świetle dziennym oczywiście z podglądem ekspozycji)
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 20.03.09 o 21:21

  10. #10
    | OlyJedi Awatar 2em
    Dołączył
    Nov 2008
    Mieszka w
    Świętochłowice, Katowice, Poland, Poland
    Posty
    346
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Hmmm...ja to się ostatnio zastanawiam do czego preselekcje mogą się przydać (poważnie i bez ironii!), robie od kilku lat tylko na manualu i tylko czasem przełaczam na auto jak chce by mi ktoś zrobił zdjęcie na tle.

Podobne wątki

  1. obiektyw manualny 135 mm
    By psemo in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 39
    Ostatni post / autor: 14.07.11, 10:46
  2. 50mm f/1.8 manualny
    By myfolly in forum Co kupić ?
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 3.09.10, 22:49
  3. Manualny Nikkor 80-200 na u4/3
    By PiterM in forum System micro 4/3
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 13.02.10, 18:34
  4. EC-14, obiektyw manualny i stabilizacja obrazu
    By hijacintus in forum E-System
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 2.10.08, 02:01
  5. tryb manualny a sportowy - szybkość
    By lolo23 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 26.04.08, 23:16

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.